• slider
  • home_slider2
  • home_slider3
  • home_slider2

NOVICE


4.12.2018 MLADIČKI SO TU

V petek (30.11.2018) se je skotilo naše "R" leglo. Že v četrtek se je Riva začela drugače obnašati, zavračala je hrano in preverjala temne kotičke hiše. Ponoči smo posledično dežurali, ampak resno se je začelo dogajati zjutraj okoli sedmih. Vse skupaj se je skotilo 12 mladičkov, od tega je 6 samcev (1 črn z ožigi in 5 črnih) ter 6 samic (3 črne in 3 črne z ožigi). Kotitev je potekala brez zapletov, trajala je 10 ur, vključno z dvourno pavzo. Pozitivno smo presenečeni nad porodnimi težami mladičkov, ki so znašale od 440g do 540g. Vsi mladički lepo napredujejo in pridobivajo na teži. Noben mladiček nima beline in vsi črni z ožigi imajo vse ožige. Po vrstnem redu so se skotili:

1. Samec, črn, svetlo moder trakec, 440g ob 7.30
2. Samica, črna, vijoličen trakec, 470g ob 8.30
3. Samec, črn, turkizen trakec, 540g ob 9.56
4. Samica, črna z ožigi, roza trakec, 480g ob 10.34
5. Samica, črna z ožigi, oranžen trakec, 480g ob 11.03
6. Samica, črna, zelen trakec, 490g ob 11.41

7. Samica, črna z ožigi, rumen trakec, 490g ob 12.17
8. Samec, črn z ožigi, siv trakec, 460g ob 12.59
9. Samec, črn, rdeč trakec, 460g ob 13.35
10. Samec, črn, črn trakec, 530g ob 15.00
11. Samec, črn, rjav trakec, 530g ob 17.17
12. Samica, črna, temno moder trakec, 440g ob 17.49

Ker je z mladički veliko dela in ker jedo vsake 3 ure (tudi ponoči) jih žal še nismo uspeli kvalitetno poslikati. Pri tako velikem leglu psička namreč nima dovolj seskov za vse, zato je hranjenje malo bolj organizirano kakor sicer. Za prvo silo objavljamo nekaj fotografij s telefona, boljše sledijo kmalu.

V kolikor ste zainterestirani za mladička nam lahko pišete na tea.pavisic@gmail.com / tanja.pavisic@gmail.com ali pa nas pokličete na 041 259 578 (Tea) oziroma 031 763 612 (Tanja).

Več informacij o leglu: "R" leglo ex Horto Albo

26.11.2018 LE ŠE PAR DNI....

Le še par dni nas loči do dneva D. Riva se še vedno počuti dobro, nekaj dni je zavračala jutranji obrok (ob 6.00) ampak se je njen apetit vedno vrnil okoli poldneva. Približno na dve uri hodiva ven, saj mladički že kar konkretno pristikajo na mehur. Trenutno se želi bolj držati doma, zato so tudi sprehodi minimalni. Ko počiva oziroma ko spi se z lahkoto opazi premikanje mladičkov (nekaj premikov mi je uspelo tudi posneti - posnetek je tukaj - najbolj očiten premik pa je na 00:19). Obseg trebuščka se je močno povečal, in sicer na 95cm (žal obsega nisem izmerila pred paritvijo, vendar ko se je začel trebušček kazati je obseg znašal 70cm). Toliko o brejosti, več novic pa po kotitvi...

Več informacij o pričakovanem leglu: "R" leglo ex Horto Albo

12.11.2018 POČASI SE PRIPRAVLJAMO....

Počasi se pripravljamo na prihod mladičkov. Še približno 20 dni nas loči od velikega dogodka. Riva se počuti dobro, še vedno je aktivna, tako kot pred brejostjo hodi na dva sprehoda, tek za vranami pa je še vedno njeno veselje. Občasno kar sama prinese igračo ("klobaso") in si želi borbe. Trenutno dobiva štiri obroke na dan in čeprav to skupno nanese kar veliko hrane, ne bo zamudila nobenega odpiranja hladilnika. Vsak poskus tihotapljenja piškotov mimo nje je postal mission impossible. Trebušček ima že kar velik, v tem obdobju pa tudi mladiči rastejo najhitreje. Ugotavljam, da je res težko fotografirati trebušček tako, da bi se velikost trebuščka na fotografiji videla tako dobro, kakor se v resnici - na vsaki fotografiji izgleda manjši. Cel dan preživi v naši bližini, čohanje in cartanje ji še bolj sede kakor ponavadi. Ta vikend smo začeli tudi s pripravljanjem sobe, v kateri bodo mladički. Kotilnica je že pripravljena in Riva je skrbno nadzorovala pripravo. Prav tako smo opravili že vse pomembnejše nakupe (mleko v prahu, ovratnice, drybedi, grelna lučka, plenične podloge, hrana za mladičke...). Želimo le, da brejost, in kasneje kotitev, do konca mineta brez zapletov.

Več informacij o pričakovanem leglu: "R" leglo ex Horto Albo

25.10.2018 PRIČAKUJEMO MLADIČKE

Z največjim veseljem in ponosom sporočamo, da pričakuemo mladičke. V torek, 23.10. smo opravili ultrazvočni pregled, ki je potrdil, da so mladički na poti. Paritev z mednarodnim prvakom v lepoti, samcem z imenom Blue Pinus Alpinia, je uspela brez najmanjšega problema. V pričakovanem leglu so možne vse tri barve, kaj bo mati narava "zmešala" pa bomo videli okoli 2.12.2018. Če ste zainterestirani za mladička, nam pošljite email s kratko predstavitvijo na tea.pavisic@gmail.com ali tanja.pavisic@gmail.com, ali pa nas pokličite na 041 259 578 (Tea).

Več informacij o pričakovanem leglu: "R" leglo ex Horto Albo

15.10.2018 NAYA RASTE....

Naša Naya zelo hitro raste. Zamenjala je že vse zobke, trenutno je visoka 54 cm in ima 22 kg. Je zelo živahna, prava borka za igračo. V šoli je zelo pridna in brez težav osvaja nove vaje.

15.10.2018 NAYINA PRVA KLUBSKA RAZSTAVA

V soboto, 6.10.2018 sva se s Teo in Nayo odpravile na pot v Vrtojbo, kjer je potekala že 7. specialna razstava, tokrat z nazivom Klubska razstava, za hovawarte, ki jo 2x letno organizira Hovawart klub Slovenije. Kot na vsakem klubskem dogodku, smo seveda imeli fajn hovi družbo vseh naših dragih prijateljev. Naya je nastopila v razredu mladičev od 4 do 6 mesecev. Sodnici Alenki Černe in vsem ostalim razstavljavcem in gledalcem, je pokazala, da tudi 5 mesečni mladič lahko v predstavitvi v ringu konkurira odraslim, že nekaj let natreniranim psom. Odtekla je diagonalo in krog kot prava profesionalka (seveda sva v ta namen doma pridno vadili) dovolila sodnici, da sama celo pretipa in sama pregleda zobke. Sodnica je podala natančen, izredno spodbuden opis in jo ocenila z oceno Zelo perspektivna 1, najlepši mladič. Naya je tako osvojila svojo prvo rozetko. Zelo smo ponosni na našo malo razposajeno razbojnico, da se je v gneči in družbi večina samih odraslih psov počutila sproščeno in zadovoljno. Ogledate si lahko tudi posnetek Naye v ringu.

15.9.2018 CAC TRBOVLJE IN OSVOJEN ŠE EN ŠAMPIONAT!

26.8.2018, na državni razstavi CAC Trbovlje, je Naya v razredu mladičev prvič kot udeleženka stopila v razstavni ring. Že pred tem, je delala družbo Rivi na dvodnevni razstavi v Italiji, se uspešno privajala na gnečo, ozvočenje, lajež psov, božanje in sprehajanje med ringi. Sproščeno je spala v šotoru malo stran od ringa. Doma sva vadili tek in stoj, ter pregled telesa in zobkov. Sodnik Joao Vasco Pocas iz Portugalske je bil res prijazen in nežen do Naye. Odtekli in po Nayino malo odskakali sva krog in diagonalo, se pokazali sodniku še na stoj, brez težav je pogledal tudi zobke, ki so trenutno v menjavi. Dobila je zelo lep opis in oceno Zelo perspektivna, najlepši mladič. Zadovoljni sva odšli iz ringa. Vaditi pa bo seveda še treba kar veliko, da bo Naya, nekako tako kot to Riva zna, odtekla cel krog v kas teku in par minut mirno stala za opis pred sodnikom. Riva pa je na tej razstavi (pri starosti le dveh let in dveh tednov) pridobila še zadnjo potrebno kandidaturo za uspešno osvojeni naziv Razstavna prvakinja Slovenije.

19.8.2018 PREGLED OČI

Riva je dopolnila dve leti in opravili smo še zadnji zdravstveni test, in sicer pregled oči. Le tega smo opravili v Lescah pri gospej Zlati Čop. Rezultat pregleda je odličen, saj so Rivine oči brezhibne oziroma so proste vseh dednih očesnih bolezni. Seveda smo zelo veseli tega rezultata. Končni izkupiček vseh Rivnih zdravstvenih in genetskih testov je več kot odličen. Po končanem pregledu smo se, ker smo že ravno bili "v tisti koncih", odpravili še do Ravnikovih. Ker so bile Rivine oči še rahlo občutljive na močno svetlobo, smo najprej pojedli kosilo (Tomaž je spekel odlične postrvi!) nato pa smo se odpravili do reke na ohladitev. Vedno je lepo gledati naše hovije - Rivo, Nayo in Bluja - med igro in norenjem po vodi. Alenka hvala za čudovito popoldne.

19.8.2018 2 LETI

Riva je 13.8. praznovala svoj drugi rojstni dan. Neverjetno kako čas beži. Vse najboljše in najlepše želimo tudi njenim trem bratcem in dvema sestricama! Za "posebno" rojstnodnveno fotko smo se zapeljali na Otočec ter se tam odpravili še na sprehod.

18.8.2018 DVA ČUDOVITA IN USPEŠNA DNEVA

Združili smo »obveznosti« z zabavo. Že pred kakim mesecem sva Rivo prijavile na razstavo CACIB Gradisca d'Isonzo v Italiji. Tako smo se, naš ženski četvorček, v nedeljo odpravile k našim dragim prijateljem na »morčka« v Dekane. Kot že večkrat do sedaj, nas je družina Kofol sprejela z odprtimi rokami. V ponedeljek in torek dopoldne smo se skupaj udeležili razstave, popoldneve pa preživeli v najboljši primorski družbi. Razstava zaradi vročine (temperature blizu 40 stopinj) kar naporna za pse, odvijala se je sredi mesta v parku, čudovito organizirana, veliko sence in prostora. Riva je v ponedeljek dopolnila 2 leti in prvič nastopila v razredu prvakov. Zelo natančen in prijazen sodnik iz Srbije ji je podal hvale vreden opis in oceno Odlično 1, CACIB in BOB. Drug dan razstave, pri avstrijskem sodniku, si je prislužila enako lep opis, ocena pa Odlično 1 in r. CACIB. Dobili smo to, po kar smo prišli. Z obema ocenama smo zadovoljni, saj je bila Riva precej mlajša od vseh. Za Nayo je bil to prvi obisk razstave, kar je za mladiča odlično za socializacijo. Bila je izredno pridna, brez težav prenesla gnečo psov in ljudi, ozvočenje in vožnjo z avtomobilom. Ni se kaj dosti sekirala za okolico, z veseljem se je pustila prečohati mimoidočim in mirno zaspala v šotoru.

Po končanem težjem delu dneva, smo se odpeljali nazaj v Dekane, kjer je sledila osvežitev v reki Rižani. Naši psi, Riva, Naya in Tan so izredno uživali v plavanju. Naya je v starosti 3 mesece in pol prvič zaplavala in na moje presenečenje je plavala, lahko rečem »kot stari morski volk« Sprehodili smo se tudi skozi njihove čudovite nasade pregrešno dobrih fig, ki so ravno v času našega obiska dozorele. Hvala družini Kofol za dva zelo lepa dneva preživeta v njihovem domu.

3.8.2018 NAYA RASTE...

Naya je dopolnila 3 mesece. Kar vidno raste in njena teža lepo nepreduje, izgubila je tudi že prvi zobek. Že od prvega dne spi celo noč. Z Rivo se zelo lepo razumeta in se večino dneva igrata. Na sprehodu zelo lepo sledi in se odziva na ime ter hitro priteče do nas - temu seveda sledi priboljšek. Je namreč zelo požrešna in vedno lačna psička. Ne da se opisati veselja, vsakič ko v roko primem njeno posodo. Spodaj prilagamo nekaj utrinkov.

6.7.2018 CACIB ROGLA II

Ta vikend smo se udeležili mednarodne razstave na Rogli. Razstava je zagotovo ena izmed najlepših v Sloveniji, saj poteka na vrhu Rogle, kjer je pozimi urejeno smučišče. Tokrat so bili vsi razstavni ringi pod šotorom, kar se je izkazalo za pravilno odločitev. Kljub šotoru so bili ringi primerno veliki. Z Rivo sva se predstavili že znani sodnici, gospodični Meliti Grošelj. Njen pristop do psa je čudovit, umirjen, nežen, predvsem pa mi je všeč to, da psa resnično opazuje skozi celotno predstavitev. Riva je na svoj seznam razstavnih uspehov dodala novo oceno, in sicer Odlično 1, CAC, CACIB in BOB.

26.6.2018 NOVA ČLANICA

V nedeljo, 24.6., se nam je pridružila nova članica z imenom Naya. S Teo sta po desetih dneh skupnih dogodivščin v Varšavi pristali na Brniku, mala Naya pa je bila na avionu prava zvezda. Stevardeso ni ravno zanimalo, da se mora na avion vkrcati še približno 50 oseb, raje se je več minut topila med božanjem Naye, katera ji je z veseljem vračala poljubčke :) Letalska družba Polish LOT se je ponovno izkazala za zelo "dog friendly", saj je Naya imela svoj sedež in bila cel let na sedežu v odprti torbi. Tako imamo ponovno mladičko iz kombinacije črnega samca (Falko des Trois Petits Diables) in črnorjave psice (Enormous Know How).

11.6.2018 VEČERNA RAZSTAVA V CELOVCU

V soboto, 9.6., smo se okoli treh popoldne odpravili proti Celovcu na IHA Klagenfurt razstavo. Hovawarti so bili na vrsti kot zadnja pasma šele malce pred sedmo zvečer. Pot je minila brez posebnosti, na srečo brez zastojev. Tudi tokrat je bila sama razstava organizirana odlično - ringi dovolj veliki, prostora okoli ringov je bilo ogromno in hale ravno prav ohlajene. Sodniku se je predstavilo 8 hovawartov, od tega 4 psičke, od katerih je bila naša Riva najmlajša in predstavitev v razredu vmesnih nama je prinesla naslednji rezultat: Odlično 1, CACA in rCACIB. S to oceno je Riva tudi izpolnila pogoje za dosega naziva Avstrijska mladinska prvakinja. Iz razstave žal nimamo nobene fotografije, zato prilagamo nekaj utrinkov s sprehoda.

5.6.2018 VIKEND V DEKANIH

Vsako leto začetek junija predstavlja tudi "obdobje češenj" pri naših prijateljih v Dekanih. Že v petek popoldne smo se odpravili tja in tam preživeli čudovit vikend. Ja, tudi sami imamo doma češnje vendar vsakič, ko vstopimo v njihove nasade ostanemo brez besed. Ne gre le za češnje, temveč tudi kakije, fige in marelice. Vse domače, izredno okusno, sveže in preprosto odlično. Za vse radovedneže prilagamo link na njihov Facebook profil tukaj - Kmetija Kofol, najdete pa jih tudi vsako soboto na centralni tržnici v Ljubljani.

Ravno v tem času nedaleč stran poteka CACIB Umag razstava, katere smo se v soboto zjutraj tudi skupaj udeležili. Naša Riva je bila prijavljena v razred vmesnih, njihov Thank Dellangiolina pa v razred prvakov. Žal so razstavo premaknili na novo lokacijo, z nič sence, po tleh je bilo premnogo "ježkov - semena trave" kateri so delali vozlje v dlaki. Opremljeni s šotorom, hladnilno blazino in mnogo hladne vode smo se utaborili pred ringom 3 - pohvala glede velikosti ringov. Z malo zamude se je v ringu predstavilo 6 hovawartov (kar presenetljiva številka za razstavo na Hrvaškem), 3 psice in 3 samci oziroma iz štirih držav. Riva je sodelovala odlično in bila ocenjena z Odlično 1, CAC, CACIB in BOS. Presenetljivo pa tokrat ni bila edina črnuhinja.

Takoj po končanem ocenjevanju smo se vrnili v Dekane ter se odpravili do reke Rižane. Kar težko opišem, kako sta Riva in Tan uživala v vodi. Riva je nekaj časa le stala v vodi, ali pa celo ležala, ter se hladila. Divjala sta pod jezom, se lovila, imela borbe za palice in se valjala po pesku. Seveda tudi tokrat brez fotkanja tega uživanja ni šlo.

Hvala družini Kofol za prečudovit vikend. Kot vedno, imeli smo se super.

5.6.2018 POSLOVILI SMO SE OD AVERE

31.5.smo se žal morali, mnogo prezgodaj, posloviti od naša Avere. Bila je neverjetna psička, polna nežnosti in ljubezni, zvesta družinska članica in najboljši možen vzgled vsem ostalim psom. V komaj petem letu starosti, ji je bila postavljena diagnoza kongestivno srčno popuščanje in kljub velikemu trud naših veterinarjev ter kljub vsem zdravilom, ki jih je vsakodnevno morala pojesti, njeno srce enostavno ni zmoglo več.

5.5.2018 KRAJŠE POČITNICE NA MORJU

Prvomajske praznike že dolga leta preživimo v Zadru. Vremenska napoved kakšen teden pred razstavo ni bila najlepša, vendar je z vsakim dnem postajala lepša in vse dni smo preživeli v družbi sonca. Bilo je prav prijetno - ne prevroče, ne prehladno, le morju manjka še kakšna stopinja, kar pa za Rivo in Avero ni bila nobena ovira. Vsak dan sta reševali žogico iz vode, čeprav je bilo za Rivo očitno, da veliko raje plava z nami in ne za žogico. Seveda pa tudi tokrat dopust ni minil brez obiska znane mivkaste plaže v Ninu, kjer sta punci potrošili odvečno energijo.

Ravno v času praznikov tam poteka znana 4-dnevna mednarodna razstava, katero smo parkrat celo obiskali kot gledalci, letos pa smo se razstave udeležili z našo Rivo, ter Avero kot gledalko oziroma "supporterko". Razstave smo se udeležili z namenom, da dokončamo v Zagrebu začeti hrvaški šampionat. Razstavišče je od naše namestitve bilo oddaljeno 15 minut vožnje. Organizacija je bila odlična. Ringi so bili solidne velikosti in v senci, samo sojene pa je potekalo po predvidenem urniku, brez kakršne koli zamude. Všeč nam je bila prepoved postavljanja boksov, miz in šotorov tik pred ringe, saj je to na določenih razstavah prav moteče. Riva je bila vse dni prijavljena v razred vmesnih, in z 4x Odlično 1, CAC in 3x rCACIB postala Hrvaška razstavna prvakinja Razstava nam je bila všeč in zagotovo se še vrnemo.

11.4.2018 CAC BARJE IN SPECIALNA RAZSTAVA ZA HOVAWARTE

V nedeljo 8.4. smo se z Rivo udeležili dveh razstav, in sicer državne razstave CAC Barje ter Specialne razstave za hovawarte. Razlog, da sva se udeležili obeh razstav so pogoji za pridobitev slovenskega prvaštva, za katerega je potrebno osvojiti pet kandidatur CAC, ena izmed teh pa mora biti iz specialne ali klubske razstave. Obe razstavi sta potekali na čudoviti lokaciji, na hipodromu v Vrbljenah. Tudi vreme nam je bilo naklonjeno, saj je cel dan sijalo sonce in kljub rahlemu vetriču, je bilo vreme idealno za naše pse. Zjutraj, pred Specialno razstavo, je bila Riva na CAC Barju s strani Sviatlane Radziuk (BY) ocenjena z oceno Odlično 1, CAC.

Po končanem ocenjevanju sva pohiteli do ringa, kjer se je že odvijala naša specialna razstava. Tokratno specialno razstavo je sodil priznani nemški sodnik in vzreditelj, gospod Michael Kunze (D). V senci sva spremljali dogajanje v ringu in čakali na vrsto, saj sva imeli kataloško številko 18. Čas je v prijetni družbi hitro minil in kmalu sva bile na vrsti midve. Predstavili sva se v razredu vmesnih in tudi tokrat je bila Riva edina črna psička na razstavi. V razredu vmesnih (Riva je sedaj stara 20 mesecev) sva si prislužile oceno Odlično 1, CAC. Vesela sem bila tudi obširnega in natančnega opisa. Takšna ocena s strani specialista za pasmo je zares lepa spodbuda. Pohvaliti moramo tudi samo izvedbo Specialne razstave, saj je Hovawart klub Slovenije ponovno dokazal, da njihova organizacijska ekipa prav nič ne prepušča naključju. Vse je potekalo brez zapletov in brez zamud. Za razstavne fotografije se tokrat zahvaljujemo Evi Oven.

29.3.2018 OPRAVLJEN VZREJNI PREGLED

17.3. je na poligonu v Domžalah potekal vzrejni pregled Hovawart kluba Slovenije. Že ko smo se odpeljali iz Novega mesta ni vreme izgledalo nič kaj obetavno. Dež je tudi dodobra razmočil poligon, tako da so bili škornji oziroma višji gojzarji obvezna oprema. Kljub več puloverjem in jaknam, me je na trenutne pošteno zeblo. Pred samim vzrejnim pregledom je potekalo še podaljševanje vzrejnih dovoljenj, za vzrejnim pregledom pa še pregled mladih psov - PMP, katerega je Riva opravila lani aprila. Na vzrejni pregled sta bila prijavljena le dva hovawarta in Riva je bila na vrsti prva. Tokrat so sodniško zasedbo predstavljali Bojana Razpotnik, Miroslav Zidar in Alenka Černe. Pregled se je začel z meritvami, določanjem odtenka oči, pregledom zob, tekom in splošno oceno zunanjosti.

Drugi del vzrejnega pregleda je pravzaprav test karakterja, izpeljan zelo podobno kot v sosednji Avstriji ali Nemčiji. Test vključuje igro z lastnikom, met igrače v plastenke, igro s tujo osebo, padec verige na kovino, strel, "skok" kombinezona pred psa, proti psu se premikajoče sani z zvončki ter tuja oseba v palerini z neobičajnim gibanjem. Pri vseh optičnih in akustičnih vajah je od psa pričakovano, da gre zadevo tudi od bližje pogledati. Riva ni imela nobenega problema ne s prvim, niti z drugim delom vzrejnega pregleda. Je zelo sproščena, igriva, firbčna in božanja željna psička. S ponosom lahko torej zapišemo, da ima naša psarna novo vzrejno psičko! Več fotografij, za katere se zahvaljujem Evi Oven, si lahko ogledate tukaj - Galerija.

29.1.2018 FEBRUARSKE NOVIČKE

Po nič kaj zimskem januarju, ki nam je sicer omogočil veliko dolgih sončnih sprehodov, lahko sedaj končno uživamo na snegu. Riva in Avera uživata na vsakem sprehodu - lovita žogice, iščeta miške in veverice in imata borbe za igračo. Avera seveda v precej bolj umirjeni različici, saj ji zdravstveno stanje ne dopušča preveč aktivnosti.

Z Rivo smo opravili test ščitnice, rezultati so odlični. Prav tako smo izpolnili še zadnji pogoj za udeležbo na spomladanskem vzrejnem pregledu, in sicer DNK profil (obvezna pregleda za vzrejno dovoljenje sta le slikanje kolkov in DNK profil ter B-BH izpit). V nedeljo, 18.2. smo se udeležili tudi mednarodne razstave psov vseh pasem v Celju, kjer je Riva bila ocenjena z Odlično 1, CAC ter tako odprla slovenski šampionat.

16.12.2017 B-BH IZPIT

Septembra sva z Rivo prvič začeli delati skupaj. Pred tem je z njo v šoli delala le Tea a ker ji tokrat čas zaradi magistrskega študija ni dopuščal treningov, sem vlogo vodnika prevzela jaz. Kar veliko truda je bilo potrebnega, da sva vzpostavili (za moje pojme) pravi kontakt. Morda je bil moj kriterij malo previsok, saj sem z Alesso in Avero že delala BBH in v nobeno od njiju nisem vložila toliko ur dela in truda, kot v Rivo. Razposajena, "rahlo" razvajena, trmasta, svojeglava, močno navihana, ne vem, kaj bi še dodala, da jo opišem, polna energije, malo sama svoja in firbčna… V pasji šoli K-9 Novo mesto, pod budnim očesom naše dolgoletne inštruktorice Jane Graberski nama je na koncu uspelo. Treningi dvakrat na teden, celo jesen v dežju, blatu do kolena in na koncu še v snegu so bili res naporni. Menjava lokacij, prilagajanje, vse to je pripomoglo, da so psi vajeni delati na kakršnem koli terenu in v vsakem vremenu. Zaradi majhnega števila naših K-9 članov, ki smo želeli opraviti izpit A ali BBH, smo izpite opravljali v drugem kinološkem društvu. 16.12. in dan pred tem je bilo napovedano slabo vreme, veter, sneg, brozga in mrzlo. Izpite je organizator KD Grosuplje s poligona prestavil na asfaltirano igrišče v Spodnjo Slivnico. Torej zopet popolnoma nova lokacija, novi psi, novi ljudje…. A mi se ne damo, vajeni vsega, smo korajžno vsi po vrsti opravili izpit tako na "poligonu" kot v urbanem okolju. Šlo nama je dobro, nekaj manjših napak z moje strani, nekaj z Rivine nama je prineslo skupni seštevek točk 91. Zadovoljni z izkupičkom in veseli, da je izpit "pod streho" sva, za letos, končali s pasjimi zadevami.

8.12.2017 PREGLED SRCA

V petek, 8.12. smo na kliniki Jang v Novem mestu pri veterinarju internistu in kardiologu Firm Igorju opravili ultrazvočno preiskavo in EKG Rivinega srca. Po besedah specialista je vse videti super. Veseli smo, da je za nami še en uspešno opravljen zdravstveni pregled in da je Riva prosta vseh dednih srčnih bolezni.

27.11.2017 CACIB ZAGREB - ZAGREB WINNER

Z dopolnjenimi 15. meseci je Riva ne le dosegla starostno mejo za uradno slikanje kolkov, temveč tudi starost, s katero lahko na razstavah "nastopa" v razredu vmesnih (15. do 24. meseca). Kot zadnjo razstavo letos smo izbrali bližnjo razstavo CACIB Zagreb, ki je od nas oddaljen le slabo uro. Na zasneženo jutro smo se tako odpravili proti zagrebškemu sejmišču. Hovawarti so bili na vrsti predvidoma med 12.00-12.30. Tja smo prispeli uro prej, v miru dvignili papirje, poiskali ring in se razkomotili. Glede na lanske izkušnje razstavljalcev na tej razstavi, je bila letošnja organizirana na precej višjem nivoju. Razstavišče lepo označeno, primerno ogrevano, čisto, gneče nobene, ringi veliki. Bilo je prav prijetno. Le bežen ogled sojenja Vlada Piskaya iz Slovaške je bil dovolj, da smo videli, da sodnik ne tolerira niti najmanjšega odmika psa med pregledom telesa. Riva živahna, jaz malo živčna - nič zato, bil je čas najine predstavitve. Že pri samem pregledu je sodnik pokazal navdušenje nad Rivinim izrazom in očarljivimi očmi. Končni izkupiček: Odlično 1, CAC, CACIB, BOS, Zagreb Winner '17. Lepa razstava, lep uspeh, najbolj pa sem bila ponosna na Rivino obnašanje izven in v ringu. Popolnoma neobremenjena, vesela, med čakanjem sva imeli "borbo" za igračo..

23.11.2017 RIVA IMA HD A/A

Prepričani smo, da nismo edini lastniki, ki dobivamo vprašanja v smislu "Zakaj pa slikanje kolkov?" in začuden pogled. Kot v svojem članku navaja predsednik Komisije za ugotavljanje prirojenih napak okostja pri psih, g. Zorko Bojan "je displazija dedna in se prenaša na potomce se bolezen najboljše izkoreninja z obveznim rentgenskim slikanjem sklepov in izločanjem prizadetih psov iz vzreje". Natančneje gre za "dedno pogojeno razvojno anomalijo kolčnega sklepa, pri kateri se kolčna ponvica in glavica stegnenice ne prilegata po velikosti in obliki ali pa glavica stegnenice ne leži popolnoma v kolčni ponvici in je delno izpahnjena". Ocene oziroma stopnje, ki jih kot rezultat prejmemo lastniki, imajo razpon od A do E. Prva in seveda najbolj zaželena je stopnja A, pri kateri ni opaznih nobenih znakov displazije. Zadnja je stopnja E, pri kateri gre za hudo stopnjo displazije.

Kot je znano kinološki javnosti, od 1.9.2017 v Sloveniji veljajo nova pravila za slikanje kolkov. Največja sprememba je zagotovo ta, da so za vzrejno dovoljenje priznani le rentgenski posnetki iz slovenskih klinik, ki so ravno v ta namen pridobile licenco. Vsi rentgenski posnetki so nato odčitani s strani tričlanske Komisije za ugotavljanje prirojenih napak okostja na psih. 23.11.2017 smo tako prejeli veselo novico, in sicer da so Rivini kolki bili s strani komisije ocenjeni z oceno A/A - brez znakov kolčne displazije, Norberg-Olssonov kot znaša na obeh straneh 108 stopinj. Tako kot vsak vzreditelj, smo tudi mi bili neizmerno veseli rezultata. Zahvaljujemo se kliniki Jang in njihovi vedno prijazni ekipi.

13.10.2017 VIKEND V LIPICI

Vikend v času dvodnevne razstave CACIB Lipica sva se s Teo in Rivo preživele pri naših prijateljih v Dekanih, natančneje pri družini Kofol. Vedno, ko jih obiščemo, smo navdušeni nad njihovimi ogromnimi nasadi kakijev, češenj, fig in marelic. Njihov Tan in naša Riva sta "stara" prijatelja in prav zabavno ju je bilo opazovati pri igri. V Dekane sva se odpravili že v petek popoldne, predvsem zato, da nama v soboto ni bilo potrebno hiteti, da je bila Riva spočita ter da smo imeli več časa za druženje.

V soboto smo se tako udeležili specialne klubske razstave za hovawarte, organizirane s strani Hovawart kluba Slovenije. Klub je tokrat povabil sodnico iz Avstrije, gospo Sabine Kerschner, ki je specialistka za pasmo, vzrejna sodnica, markerka in vzrediteljica naše pasme. Vsakemu psu je posvetila precej časa, jih natančno pretipala, podala dolge opise ter vsakemu lastniku pojasnila oceno in podala še kakšen nasvet. Tea je bila med samo razstavo kar zaposlena, saj je bila uradna fotografinja, fotoaparat je odložila le, ko je bil na vrsti za ocenjevanje razred mladih psičk - se pravi naša Riva. Predstavili sta se lepo, samozavestno sta odtekli dva kroga ter diagonalo, pokazali zobke in vse kar sledi pri ocenjevanju. Sodnica je Rivi podala zelo lep opis, oceno Odlično 1, PRM, JBOB ter naziv Mladinska klubska prvakinja 2017. Zanimivo je, da je bila edina črna hovawartka na razstavi, od vseh 28 prijavljenih udeležencev. Seveda pa tudi tokrat ni dan minil brez komentarjev "kako lep gladkodlaki prinašalec!". Prejeli sta tri rozete, ki barvno zelo "pašejo" k naši črnuhinji ter čudovite sponzorske nagrade. Pohvaliti moramo izvedbo dogodka, vse je potekalo po načrtu, vzdušje je bilo sproščeno in prišlo je presenetljivo veliko navijačev. Celotno poročilo razstave in galerijo najdete na klubski strani oziroma jo odprete s klikom tukaj. Utrujeni in premraženi smo se vrnili v Dekane, saj nas je v nedeljo čakala še ena razstava.

V nedeljo zjutraj smo se odpravili na daljši sprehod, nato pa se ponovno odpravili proti Lipici. Riva in Tan sta se oba zelo lepo predstavila v ringu. Tokrat je hovawarte sodil avstrijski sodnik, gospod Günther Ehrenreich. Do psov je bil zelo nežen, do nas razstavljavcev pa zelo prijazen. Riva je bila še zadnjič v predstavljena v razredu mladih in prejela oceno Odlično 1, PRM, JBOB in BOS (najlepša psička). Razstavo smo zaključili zelo hitro, saj smo bili na vrsti prvi, ob 10.00. Po klepetu s prijatelji smo se odpravili do vhoda kobilarne, kjer smo imeli krajši fotošuting z lipicanci v ozadju. Bil je uspešen vikend, saj je Riva že v soboto izpolnila pogoje za dosego naziva Mladinska prvakinja Slovenije v lepoti.

10.10.2017 TRADICIONALNI HOVAWART PIKNIK

Organizacijo letošnjega piknika sva prevzeli midve s Teo. Za našo hovi družbo sva našli prekrasen piknik prostor na Vahti (Gorjanci). Vse je potekalo po načrtih, vreme je bilo odlično, družba enkratna. V aktivnosti piknika je bil vključen pohod, ring trening pred klubsko razstavo ter za 4 hovije tudi PMP (pregled mladih psov). Ob dobri hrani, sladicah in predvsem zaradi "hovi pogovorov" smo se zadržali do poznih večernih ur. Več v poročilu na klubski spletni strani - klik tukaj, kjer je tudi galerija s slikami.

29.8.2017 CAC TRBOVLJE

Ta vikend se je v Trbovljah odvijala državna razstava psov vseh pasem in udeležili smo se je tudi mi z našo Rivo. Te razstave smo se nazadnje udeležili leta 2007, takrat še z Alesso in ostala nam je v lepem spominu. Od doma smo se odpravili malce pred deveto zjutraj in razstavišče smo našli brez problema. Pohvaliti moramo organiziranost razstave - veliki ringi, prostorno parkirišče, super označbe ob cesti in prijazno osebje. S prijatelji smo se utaborili pred ringom in spremljali dogajanje. Kljub šotorom, mrzli pijači in hladilnim blazinam za pse moramo priznati, da je bil dan vroč, zelo vroč. Hovawarti so bili na vrsti takoj za našo avtohtono pasmo, v ringu 2. Madžarski sodnik Pettko Csaba je bil do psov nežen in do nas - razstavljalcev - zelo prijazen. Riva je bila predstavljena v razredu mladih. Bila je edina črna predstavnica in tudi najmlajša od vseh predstavljenih hovijev. Sodelovala je super in za prezentacijo sva si prislužile tudi pohvale sodnika. Najina prezentacija nama je "prinesla" oceno Odlično 1, PRM, JBOB in BOB. Tek za pridobitev ocene si lahko ogledate v spodnjem posnetku. Zaradi vročine smo se odpravili domov takoj, ko je bilo to mogoče. Ustavili smo se le še ob reki, naredili nekaj fotografij in ko je imela Riva dovolj namakanja, smo se odpravili domov.

19.8.2017 CACIB INNSBRUCK

V soboto zgodaj zjutraj smo se odpravili proti Innsbrucku na dvodnevno razstavo. Vožnja tja je potekala brez zapletov, a zaradi dežja in megle ni bilo "ne duha, ne sluha" o tamkajšnjih čudovitih razgledih na gore. Samo razstavišče je bilo zelo lepo urejeno, ringi veliki, gneča ni bila pretirana. Edina slaba stvar je bilo iskanje parkirnega prostora, saj je bila parkirna hiša občutno premajhna za vse razstavljalce. Prvi dan je bilo prijavljenih 10 hovawartov, drugi dan pa 11. Riva je bila oba dni prijavljena v razred mladih, prvi dan je prejela oceno Odlično 1, najlepša mlada psička in najlepši mladi hovi. Drugi dan pa... Začelo se je odlično - Riva je brez problema pokazala zobe in stala, da jo je sodnik celo pretipal. Ko je bil čas za tek diagonale in kroga pa se je odločila, da je ocenjevanja konec in ni želela teči. Zakaj? Ne vem, splet okoliščin - morda naveličana ona, morda so jo zmotili ostanki kupčka, ki ga je pred nami v ringu naredil buldog, morda kaj tretjega... Opis pa je sledeč: 12 mesecev stara psička, dobro razvita vendar še vedno v razvoju, glava pravilnih linij in pasmi primerna, za njeno starost odličen in močan hrbet, prsni koš primeren starosti, srednje močne noge z odličnimi koti, dlaka srednje - poletne - dolžine in lepo negovana... nažalost tek ne more biti ocenjen .

15.8.2017 MORJE

Počitnice smo tokrat preživeli na otoku Molat. Punci sta uživali v večkratnem vsakodnevnem plavanju in dolgih jutranjih ter večernih sprehodih. Presenečeni smo bili, koliko psov je bilo na otoku - očitno je, da vse več družin svoje pse vzame s seboj na dopust. Medtem ko je Avera večino dneva prespala, je Riva skrbno nadzorovala okolico in spremljala dogajanje. Srečali smo tudi hovija, samčka iz Nemčije z imenom Milton. Obe sta bili navdušeni nad njegovo družbo, sploh Riva, ki ga je nenehno vabila na igro. Dopust je minil (pre)hitro.

8.7.2017 CAC ROGLA

En teden po razstavi na Bledu smo se z Rivo udeležili čudovito organizirane razstave CAC Rogla. Samo prizorišče razstave se nahaja na čudoviti lokaciji, prostora je bilo več kot dovolj, ringi solidno veliki, vreme odlično - le kaj bi si lahko še želeli. Z Rivo sva nastopili v razredu mladih, kjer je s strani sodnika Borisa Baiča (SLO) prejela odlično oceno, vendar je bila zaradi "pomanjkanja dlake" uvrščena na drugo mesto. Je le poletje in posledično dlaka leti proč v šopih. Mimo narave pač ne moremo. Prejela je čudovit opis in dan smo preživeli v super družbi.

30.6.2017 CACIB BLED

Prejšnji vikend smo preživeli v odlični družbi družine Ravnik - Apartmaji (B&B) Pr' Bevc. Uživali smo ob dobri hrani, dolgih klepetih, skupnih sprehodih, pravzaprav lahko rečemo, da smo se počutili "kot doma". Rivino navdušenje nad Blujem je bilo nepopisno in ni minilo vse do našega odhoda, medtem ko se Avera ni pustila preveč motiti. Z Rivo smo se udeležili tudi CACIB Bled razstave, kjer je bila s strani italianskega sodnika, g. Pietro Marina, ocenjena z Odlično 1, PRM in JBOB. Zaradi slabe vremenske napovedi so bili vsi ringi v šotoru, kar se je močno poznalo na velikosti samih ringov. Ravno takrat, ko so bili na vrsti hovawarti, je začelo tako močno deževati, da sva z Rivo do ringa prispeli premočeni. A nič hudega - tega sva vajeni, saj naju je na sprehodu že večkrat ujel dež. Po končanem ocenjevanju smo še naprej vedrili pod šotorom in počakali na pravi trenutek za odhod domov. Pred odhodom smo naredili še nekaj fotografij za spomin - v vmesnem času se je vsaj dlaka že malo posušila.

V soboto smo se odpravili do Save Bohinjke, kjer so vsi trije psi veselo "čofotali" po kristalno čisti vodi. Par dni pred odhodom je prišel težko pričakovani paket iz Finske. Z Rivo sva namreč v nagradni igri Hurtte zadeli rešilni jopič (med več kot tisoč sodelujočimi so izbrali deset srečnežev) in seveda ga je bilo potrebno preizkusiti. Mala namreč še ne plava dobro, reka pa ima na določenih delih kar močan tok, tako da nam je jopič prišel kar prav. Vikend je (pre)hitro minil, a imeli smo se odlično!

11.6.2017 CACIB KLAGENFURT

Na dan, ko bi naša Alessa dopolnila 11 let, smo se z Rivo odpravili na razstavo v Klagenfurt. Do samega razstavišča smo potrebovali dobro uro in pol, na srečo brez kakršne koli gneče na cesti. Halo 2 in ring 7 smo našli brez problema, saj je bilo vse odlično označeno, ob prihodu pa smo bili tudi prijetno presenečeni nad prostornostjo ringa in prostora okoli njega. Hovawarti so bli na vrsti ob predvidenem času, takoj za kopico nemških dog. Čakanje je v dobri družbi prijateljev in Alessine vzrediteljice minilo zelo hitro. Riva je nastopila v razredu mladih in bila s strani gospoda Hansa Bierwolfa ocenjena z Odlično 1, PRM in nazivom Alpenjugendsiegerin. Naša mladinka je ponovno dokazala kako prijazna je do vseh psov, še bolj pa do ljudi (sploh, če imajo kaj dobrega za pojest :D ).

5.6.2017 CACIB UMAG

Soboto smo preživeli ob morju, natančneje na razstavi CACIB Umag. Od doma smo se odpravili že kar zgodaj, saj nismo bili prepričani v pretočnost prometa - na meji gneča in zastoji ter dela na primorski avtocesti. Odločitev o zgodnjem odhodu se je izkazala za pravilno, saj smo na razstavo prišli ob času predstavljanja sodnikov. Na tej razstavi smo bili prvič in že ob samem prihodu smo bili navdušeni nad lokacijo - tik ob obali, v gozdičku z dovolj sence in prostora okoli ringov.

Hovawarte je sodil zelo prijazen in do psov nežen hrvaški sodnik, gospod Siniša Cujan v ringu 3. Z Rivo sva bili na vrsti kar hitro, saj so bile pred njo na vrsti le tri pasme. Kljub močni vročini se je v ringu predstavila lepo. V razredu mladih je bila ocenjena z Odlično 1, PRM, JBOB in BOB. S tem, tretjim prejetim PRMjem na Hrvaškem je Riva zaključila Hrvaško mladinsko prvaštvo v lepoti. Za nagrado je sledilo plavanje, sladkanje s sladoledom in pico.

23.5.2017 CAC SAMOBOR IN CAC VELIKA GORICA

Pa je prišel tudi ta težko pričakovani vikend, ko sta naši dekleti Riva in Tea skupaj prvič korajžno zakorakali v ring po tisto, čisto "tapravo" oceno. Riva je par dni pred tem dopolnila 9 mesecev in od te starosti naprej na razstavah nastopa v razredu Mladih psov. Nič več zelo perspektivnih ocen, od sedaj naprej, pa do 18 meseca, so le ocene, ki štejejo za Mladinsko prvaštvo. Za cel vikend je bilo napovedano slabo vreme s plohami in vetrom, a na naše veliko veselje je vreme zdržalo in se je poleg vetra pokazalo celo sonce.

CAC Samobor je Hrvaška državna razstava, organizirana v stari vojašnici. Okolica zelo lepo urejena, sence ogromno, prostora za parkiranje in "kampiranje" blizu ringov tudi. Prijetna sodniška zasedba in organizator so poskrbeli za zares lep dan. Riva je sproščeno odtekla svoj krog, se brez težav sodniku pustila pretipati in pokazati zobke. Sodil je priznani mednarodni sodnik Refet Hadžič (BIH), ki je Rivo oceni z oceno Odlično 1, PRM, J.BOB in BOB ter podal zelo lep opis psičke.

CAC Velika Gorica je enako kot Samobor organizirana na prelepi lokaciji - tokrat smo bili na lokaciji Lovskega društva Srna. Veliko sence, veliko prostora, enaka sodniška zasedba kot prejšnji dan, le po FCI grupah drugače razdeljena. Tokrat sta Riva in Tea nastopili v ringu 3, pri sodniku Torsten Lemmer (D). Odtekli sta krog, opravili pregled zob in pregled telesa, ki je za našo mladinko že "mala malca". Ocena Odlično 1, PRM, J.BOB, BOB, naziv Junior Turopolje Winner ter zares lep in spodbuden opis je bil ponovni izkupiček dneva. Kljub močnemu vetru je organizator poskrbel za sproščen in prijeten dan. Uspešen vikend je tako za nami.

2.5.2017 PRVOMAJSKI PRAZNIKI

Prvomajske praznike smo preživeli na morju. To je bil za Rivo prvi morski oddih, medtem ko je Avera že prava "morska deklica". Vreme nam je bilo lepo naklonjeno, tako da smo se odpravili tudi na izlet v Nin. Samo mesto Nin smo obiskali že lani, vendar smo zaradi gneče izpustili ogled plaže. Gre za zelo znano laguno oziroma mivkasto plažo, ki je v poletnem času zasedena do zadnjega kotička. Nam je v tem predsezonskem času družbo delal le en majhen kužek, ki je tako kot naši punci, prišel s svojo družino na plažo "potrošit" energijo. Čeprav smo imeli mivko dobesedno povsod, je bilo neprecenjivo gledati navdušenje Avere in Rive. Mislimo, da o navdušenju vse povedo spodnje fotografije...

Naslednji dan smo se odpravili še v Zadar, na ogled znamenite Sfinge, ki velja za največjo v tem delu Evrope. Poleg tega ima še eno posebnost - ker je bila zgrajena v spomin ljubljeni ženi, naj bi po legendi Sfinga izpolnjevala ljubezenske želje. Sfinga se nahaja poleg čudovite vile, tik ob morski obali. Dejanska velikost Sfinge se vidi na tretji fotki (Riva stoji na njej in se jo komaj opazi).

15.4.2017 SPECIALNA RAZSTAVA ZA HOVAWARTE

V okviru mednarodne razstave CACIB Maribor, je 15.4. potekala Specialna razstava za hovawarte, ki jo je organiziral naš Hovawart klub Slovenije. Sodil je g.Štefan Šinko, ki je ob enem tudi predsednik vzrejne komisije za hovawarte. Kljub ne ravno najboljši vremenski napovedi, smo se optimistično odpravili proti Mariboru - dež nas je spremljal dober del poti, a samo presenečenje smo doživeli malo pred Mariborom. Sonce se je prav lepo pokazalo in specialna razstava se je v celoti odvijala v lepem sončnem vremenu. Z Rivo sva nastopili v razredu najmlajših, kjer sva pridobili oceno Zelo perspektivno 1, Best puppy, zelo lep opis ter zelo spodbudne besede g.Šinka. Dan smo preživeli v super družbi - no, kaj drugega v hovi družbi sploh ni za pričakovati.

3.4.2017 RIVA JE OPRAVILA PREGLED MLADIH PSOV (PMP)

Hovawart klub Slovenije je 1.4. v Domžalah organiziral interno prireditev Pregled mladih psov (PMP). Vsebina pregleda je enaka, kakor na avtrijskem NZBju. Riva z nobeno od vaj ni imela težav. Z markerjem (= tujo osebo) se je zelo lepo igrala, prav nič ni bila zadržana, igračo pa je po vsaki "zmagi" ponosno prinesla nazaj do mene. Tudi plastenke ji niso predstavljale ovire, da po igračo ne bi šla. Naslednja vaja je bila skupina - za Rivo le nova priložnost, da prevoha žepe oseb, ki so naju obkrožile, če se v njih slučajno skriva kaj okusnega. Za tem, so jo pridržali izven skupine, medtem, ko sem jaz bila v sredini, obkrožena z istimi osebami, kot prej. Hitro je pritekla k meni v skupino, skočila name in se želela malce "pocrkljati".

Prav všeč mi je bilo, kako sproščeno je vse skupaj dojemala in bila, tako kot vedno, navihano razigrana. Sledil je padec verige na pladenj - Riva je ob nepričakovanem ropotu primerno reagirala in takoj od blizu pogledala, kaj se dogaja. Firbec, kakršen je, mora seveda vse videti in povohati od blizu. Zadnja naloga oziroma situacija je bila "čudna" lutka na stolu. Rivi se ni zdela nič kaj preveč čudna, veselo je mahala z repom, ko sva se lutki približali. Za konec je sledila še igra z menoj, komentar sodnika ter podelitev diplome. Popoldne smo preživeli v super družbi, tokrat se za fotografije zahvaljujemo Evi Oven. Več fotografij si lahko pogledate v galeriji.

30.3.2017 V ŠOLI

Z Rivo pridno hodimo v šolo, kjer vadimo po programu za izpit A. Vaje hitro osvaja, kakšno vajo ponovimo večkrat, a večjih težav nimamo. Znanje pridno utrjujemo tudi doma, čas v šoli pa občasno izkoristimo tudi za razstavni trening. V spodnjem posnetku si lahko pogledate, kaj smo v torek delali v šoli.

16.3.2017 UTRINKI S SPREHODA

Tako kot vsak mesec, smo tudi tokrat imeli "foto sprehod". Riva raste, dobiva vse več dlake, med igro z Avero, ki je prava hovi igra (=beri, nič kaj preveč nežna) je vse bolj spretna in okretna. Končno so dnevi dovolj topli da je sezona "namakanja" v potoku odprta. Na dovolj globokih predelih potoka Avera veselo skače v vodo in "rešuje" žogico. Skupaj pa z navdušenjem tekata po potoku sem ter tja in poskrbita, da se med vsakim sprehodom dobro nasmejimo.

13.3.2017 FOTOGRAFIJE: ARTOS

Bili smo na obisku pri Artosu, ki se nas je zelo razveselil. Še vedno rad zleze v naročje, se "crklja", kljub svoji velikosti pa je zelo nežen in odlična družba malim otročkom v njihovi družini. .

29.2.2017 CACIB CELJE, 18.2.2017

Z Rivo smo se udeležili prve razstave, in sicer razstave CACIB Celje, ki je potekala 18.2.2017 na Celjskem sejmišču. Sodnici Bojani Razpotnik (SLO) sva se predstavili v razredu najmlajših, prejeli sva zelo lep opis in oceno Zelo perspektivna 1, Best puppy.

13.2.2017 DM TEST

Danes smo prejeli rezultate DM testiranja naše Rive. Degenerativna mielopatija (DM) je degenerativna bolezen hrbtenjače, ki lahko napreduje zelo hitro. V začetku pri psu opazimo šibkost v zadnjih nogah, sčasoma pa vodi do paraplegije. Rezultat testa je DM N/N, kar pomeni, da ima dve kopiji normalnega alela, je zdrava in brez simptomov.

13.2.2017 NOVE FOTOGRAFIJE

Riva je dopolnila 6 mesecev in je že prava mlada hovi dama. Sončen dan smo izkoristili za fotografiranje obeh punc.

29.1.2017 FOTOGRAFIJE: ALLEGRA IN ALEXA

Prejeli smo nove fotografije Allegre in Alexe, ki skupaj uživata v varstvu pri Nini Bešter - pasji hotel Pasji dom. Nina, najlepša hvala za posredovane fotografije, se vidi, da uživata pri tebi!

10.12.2016 RIVA JE ZAKLJUČILA "ŠOLO ZA MLADIČKE"

Le nekaj dni pred dopolnjenim Rivinim 4. mesecem, sva uspešno zaključili šolo za mladičke pri pasji šoli K9 v Novem mestu (inštruktorica Jana Graberski, zelo priporočamo!). Kljub temu, da je bila od vseh tečajnikov v skupini najmanjša in najmaljša, je vsem dokazala, kako pametni in hitro učljivi so hovawarti. Vse vaje je osvojila brez težav saj je njeno veselje do "dela" ogromno in s takšnim mladičkom je prav sproščujoče hoditi v šolo.

4.12.2016 RIVA IN VERA

To nedeljo smo preživeli v družbi Anne, Rivine vzrediteljice, in Vere, Rivine sestrice. Odpravili smo se na krajši sprehod, punci sta veselo tekali naokoli in se igrali, mi smo se sproščeno pogovarjali in se mnogokrat nasmejali njunim vragolijam.

4.12.2016 KLUBSKA PREDNOVOLETNA VEČERJA

Sobotni večer smo preživeli v odlični družbi. Člani hovawart kluba smo se zbrali v Domžalah na prednovoletni večerji. S seboj sva z namenom socializacije vzeli tudi Rivo. Čeprav nisva bili popoloma prepričani, če bo zdržala biti cel večer pridna, nama je mala pokazala kako se stvarem streže. Cel večer je migala z repkom, delila poljubčke, se fotografirala in uživala v naročjih. Ko ji je nazadnje le zmanjkalo energije, se kljub našemu glasnemu smehu, pogovoru in raznim igram ni pustila motiti in je trdno zaspala.

3.12.2016 FOTOGRAFIJE: AMBER

Iz Cerknice smo po dolgem času prejeli nove fotografije Lili (Amber ex Horto Albo), katerih smo se zelo razveselili. Hvala Klara za poslane fotografije.

23.11.2016 RIVA, ZOJA in REA

Bili smo na obisku pri družinskih prijateljih, ki imajo dve portugalki - portugalski vodni pes, v Sloveniji zelo redka pasma - Reo in Zojo. Riva je raziskovala novo okolico in se s puncama tudi malo poigrala.

9.10.2016 NOVA ČLANICA

Naši družini se je danes pridružila nova članica, 8 tednov stara črna psička iz poljske psarne Enormous. Njeno rodovniško ime je Enormous Ocean Breeze, klicno Riva. Njena mama Vegas (Enormous Brilliant Vegas) je sicer skotena na Poljskem vendar ima popolnoma nemški rodovnik, oče Hero (Steinroller Odd-Leif) pa je čudovit finski vzrejni samec. Več o Rivi si lahko preberete tukaj

9.10.2016 POSLOVILI SMO SE OD ALESSE

Popolnoma nepričakovano in zato še v večjem šoku nas je(prezgodaj) zapustila naša Alessa. Naša prva in nepozabna psička pasme hovawart.

7.9.2016 FOTOGRAFIJE: ARES

Čeprav Aresa v Ljubljani večkrat vidimo (včasih se tudi naključno in nepričakovano srečamo) smo še vedno zelo veseli novih fotk. Hvala Inja!

14.6.2016 AVERA JE DOPOLNILA 4 LETA, ALESSA PA 10.

Vse najboljše naši punci. Obe sta za darilo prejeli velikansko kost in sta ob glodanju le te neznansko uživali.

24.4.2016 HWKS PREDSTAVITEV AGILITIJA

Z Avero smo se udeležili predstavitev discipline agility, ki jo je organiziral naš Hovawart klub Slovenije. Imeli smo se odlično, celotno poročilo pa si lahko preberete tukaj.

6.4.2016 FOTOGRAFIJE: ALLEGRA IN ALEXA

Nekaj fotografij Allegre in Alexe. Vedno, ko ju obiščemo je veselje nepopisno, nam pa rata kar toplo pri srcu, da nas imajo naši psi v lepem spominu.

31.1.2016 FOTOGRAFIJE: ASTON

Prejeli smo nove fotografije vzrejnega samčka iz naše psarne - Aston ex Horto Albo. Krasen samček. Hvala Lana za poslane fotografije!

Copyrights © Psarna ex Horto Albo. Vse pravice pridržane.