• slider
  • home_slider2
  • home_slider3
  • home_slider2

NOVICE


25.12.2015 ZIMSKI SPREHOD

V naši družini v ljubezni in navdušenjem nad snegom prepričljivo vodita Avera in Alessa. Čeprav Alessa na sprehodih velikokrat raje počaka, da nekdo pred njo naredi gaz, pa se jo za fotografiranje z lahkoto spodbudi k malo bolj resni akciji.

14.6.2015 ROJSTNI DAN ALESSE IN AVERE

11.6. je Alessa praznovala svoj 9. rojstni dan, Avera pa svoj 2. rojstni dan. Letos smo se odločili, da dobita totico iz Pasje pekarne Hov-Hov, kjer izdelujejo tortice iz primernih sestavin. A&A sta bili več kot navdušeni.

19.5.2015 SPREHOD: ZIJALO

Že nekaj časa sva si ogledovali fotke Zijala pri Mirni Peči, pa se nikakor nisva "spravili" do tja. No, danes pa je padla odločitev da gremo končno pogledati, kako izgleda v živo, z željo, da neredimo nekaj fotografij. Izgled lokacije naju ni razočaral, saj izgleda res zelo lepo. Zijalo je 35 metrov visoka skalna pečina na koncu zatrepne doline, pod katero reka Temenica po podzemnem toku drugič privre na dan. Skozi dolino do pečine vodi čudovita pot, obdana z zelenjem, lesenimi mostički, velikimi skalami poraščenimi z mahom...

18.4.2015 POMLADNI SPREHOD

Današnji sončni dan je bil kot nalašč za foto sprehod.

10.12.2014 ZIMSKE (ALI JESENSKE?) FOTOGRAFIJE

December je že tu, naše fotografije pa izgledajo popolnoma jesenske. Tako imamo namesto snega še vedno čudovite jesenske odtenke, ki pa za fotografiranje hovijev ne predstavljajo nič kaj slabše ozadje. Hovijem "paše" vse!

1.9.2014 SREČANJE AVERE IN AREKA

Kadar so mladiči iz legla tako "razkropljeni" po Evropi, kakor Averini sorojenci, se kakšno srečanje organizira le s težka oziroma je to misija nemogoče. Mi smo imeli to srečo, da sta se lastnika averinega bratca Areka (Acido vom Ilsesee) odločila, da svoj dopust preživita na hrvaški obali. Glede na to, da sta štartala iz Nemčije, jima "ovinek" do Novega mesta ni predstavljal problema in tako smo se prvič (in upamo, da ne zadnjič) srečali. Dobili smo se na Otočcu, nato pa odpravili na daljši sprehod, vmes pa smo se seveda tudi fotografirali. Avera in Arek sta se zelo lepo ujela in veselo tekala sem ter tja, pa tudi po videzu sta si zelo podobna. Arek si dom sicer deli z 12-letno Kiro, ki nas je v času sprehoda počakala v avtodomu - dan je bil precej topel in soparen.

20.8.2014 MORSKE POČITNICE

Pa smo doma. Počitnice smo preživeli na naših najljubših morskih destinacijah. Otok Molat, Žut, Dugi otok in Ugljan. Vreme sončno in toplo, morje čisto in prav prijetno za ohladitev v teh vročih dneh. Avera že prav lepo plava, brez težav je plavala tudi po 20 minut brez počitka. Na otoku Žut smo se povzpeli na hrib, s katerega je čudovit razgled na bližnje Kornate. Tokrat je bila z nami le Avera, Alessa pa je ostala v super varstvu, saj vse težje prenaša vroče poletne dni.

20.8.2014 SPREHOD Z A&A

Peščica fotografij iz današnjega sprehoda. Po dveh tednih smo spet doma.

1.8.2014 FOTOGRAFIJE: AMBER

"Naša" cerkniška princesa. Hvala Klara za fotografije, tako kot vedno smo jih bili zelo veseli!

14.6.2014 PRAZNUJEMO

Kar težko je verjeti, kako beži čas. Danes je Avera dopolnila 2 leti, Alessa pa 11.6. svojih 8 let. Seveda posladek ne sme manjkati, pa čeprav zgine v sekundi ali dveh.

8.5.2014 FOTOGRAFIJE: ARES

Prelepo je, ko obiščemo ali srečamo katerega izmed mladičkov, saj je njihovo veselje nepopisno. Vsem poljubčkom veselja se je nemogoče obraniti, sicer pa, zakaj bi se sploh jim :)

29.4.2014 FOTOGRAFIJE: AMBER, ARES IN ASTON

Hvala vsem za poslane fotografije, bili smo jih zelo veseli!

29.4.2014 HOVAWART KLUB SLOVENIJE V SODELOVANJU Z ALFAKANOM: SEMINAR - IGRA S PSOM

Avera, Alexa in Allegra so se 12.4. udeležile seminarja, ki ga je organiziral Hovawart klub Slovenije na poligonu KD Domžale. Seminar je bil organiziran v sodelovanju z Davidom Pogačnikom iz podjetja Alfakan, osrednja tema seminarja pa je bila igra s psom - različne tehnike, kako se pravilno igrati.... Celotno poročilo dogodka si lahko preberete na spletni strani Hovawart kluba Slovenije.

29.4.2014 VZREJNI SAMEC: ARES EX HORTO ALBO

23.3. je v Domžalah vzrejni pregled opravil Ares ex Horto Albo (Alesa vom Trakehnergestuet × Tai Časova). Iz našega "A" legla imajo vzrejno dovoljenje vsi trije samčki. Več informacij o Aresu najdete TUKAJ

2.11.2013 AVERA JE OPRAVILA NZB

2.11. smo se odpravili na že dolgo planirani NZB v Celovec. Ker v Sloveniji ni/še ni tovrstnih prireditev za pregled potomstva, se je kar precejšne število slovenskih lastnikov hovawartov odločilo in svoje kosmatince peljalo k specialistu za pasmo čez mejo. NZB-ja (kasneje JB-ja in ZTP-ja) se je v Avstriji in Nemčiji (pa tudi že v drugih evropskih državah) potrebno obvezno udeležiti za pridobitev vzrejnega dovoljenja. Vse tri stopnje pregleda sem opravila že leta nazaj z Alesso, zato sem vedela kaj naju z Avero čaka. Pregled in merjenje, igra s tujo osebo ter odziv na vizualno in zvočno motnjo. Vse naloge je Avera opravila zelo dobro.

Gospod Kunze je na koncu podal natančen opis in z njim sem bila zadovoljna, saj je potrdil vsa moja opažanja in seveda dodal kako malenkost, ki je kot lastnik na svojem psu le nisem opazila. Avera je zelo lepa predstavnica svoje pasme, temperamentna in samostojna, s popolnimi oznakami, ki so na vratu in licih rahlo zabrisane, lepo žensko glavo, močnega pigmenta in lepo grajenega telesa. Ima dlako pravilne barve in strukture. Uhlje ima pravilno nastavljene in rep dovolj dolg a malenkost preveč zavihan. Ima škarjast ugriz a žal manjkajoča dva P3 zobka na vrhu, kar pomeni, da psička ne bo primerna za vzrejo. Vsak vzreditelj ve in se zaveda, da ko izbira mladiča v leglu ni mogoče oceniti ali bo, ko pes odraste, vse na svojem mestu in vse prav. Vsi vemo, no bi morali vedeti, da popolnih psov ni. So samo psi, ki se bolj ali manj približajo tistemu kar naj bi bilo »popolno-idealno«. V prvi vrsti je bil nakup Avere za nas nakup ljubljenčka in nato, ko odraste, morda še kaj več. To drugo se žal ni izšlo. Je pa vsekakor zelo prijazna do vseh ljudi in drugih psov, igriva in zvedava. V šoli je pridna učenka, ubogljiva in iskriva :D Prepričana sem, da nas bo tudi v bodoče, kakor tudi do sedaj, razveseljevala s svojo prisrčnostjo in igrivostjo.

11.9.2013 4. ROJSTNI DAN

Vse najboljše in najlepše našemu A leglu!

27.6.2013 AVERA JE OPRAVILA IZPIT BBH

23.6. sva z Avero v klubu K9 zaključili spomladanski del šolanja z izpitom »A« Avera je vse treninge od marca do sedaj delala zelo lepo, brez večjih napak. Dva dni pred napovedanim izpitom pa se je, med igro v potoku ob naši hiši, grdo ranila v blazinico na zadnji tački. Očitno je visoka voda prinesla nekaj razbitega stekla in Avera je nesrečno stopila nanj. Kljub poškodbi je delala dokaj dobro in sodnik nama je prisodil 95 točk. Čez poletje bova malo počivali kar se tiče poslušnosti, jeseni pa naju čaka nov izziv, izpit BBH.

14.6.2013 ROJSTNA DNEVA

Teden je bil v znamenju rojstnih dni. Alessa je v ponedeljek praznovala že 7., Avera pa je v petek svoj 1. rojstni dan.

20.5.2013 OBISK ZOO LJUBLJANA IN FOTOGRAFIRANJE PRED GRAFITI

Že kar nekaj časa smo se dogovarjali v pasji šoli za izlet z našimi kosmatinci in končno je bila napovedana sončna sobota, dan za ZOO in porisano Ljubljano. Že na samem vhodu v živalski vrt je bila velika gneča, prav poznalo se je, da je bil po dolgem času prvi sončni vikend. Kužki so bili pridni, ogledali smo si veliko živali. Prijetno smo bili presenečeni nad obilo novosti od lani ko smo nazadnje bili tam. Res pohvala delavcem in vodstvu živalskega vrta. Velike table z mnogo podatki, kar nekaj novih kletk in ograd v katerih so nove in preseljene živali. Veliko je naraščaja, tako da je bil obisk živalskega vrta zelo prijeten.

Po ZOO smo se z Jano odpeljali v center Ljubljane, kjer smo si ogledali porisani del te naše lepe prestolnice. Grafitarji z avtorskim delom in s svojimi neponovljivimi in unikatnimi mojstrovinami krasijo stene naše prestolnice, zato (kulturni) fenomen grafitov in t.i. street arta pogosto odpira vprašanja o njihovem vrednotenju v širšem družbenem kontekstu. Če se ga včasih razume v okviru vandalizma in ilegalnosti, pa o njem lahko razmišljamo tudi kot umetnosti in estetiki. Mislim, da ni potrebno pisati komentarjev, slike povedo vse! 3 malinoji in 2 hovija, žive barve in umetnine anonimnih avtorjev. Odlična kombinacija za noro lepe posnetke.

26.4.2013 FOTOGRAFIJE S SPREHODA

Nekaj utrinkov z današnjega sprehoda.

7.4.2013 SPREHOD Z ASTONOM

Z Lano sva se že dolgo pogovarjale o foto sprehodu po Vodicah, dogovarjali sva se za možne termine pa je vedno kaj prišlo vmes. Če to niso bile šolske/univerzitetne obveznosti in najin različen urnik pa je bilo krivo vreme ali kakšni druge neodložljive obveznosti.Vreme je bilo cel teden vse prej kot lepo, v torek pa se je nepričakovano celo pokazal sonček, zato sva najin dogovor za kavo raje spremenile v daljši foto sprehod. Aston je takoj postal pozoren, ko je videl da se po cesti skupaj z Lano domov "vrača" še ena oseba. Seveda je kaj kmalu ugotovil kdo je prišel na obisk in hitro je pokazal navdušenje.Na sprehod smo se podali okoli pol petih, vrnili pa smo se dobre dve ure kasneje. Sprehodili smo preko njiv in travnikov, ter čez gozd, kjer smo videli tudi nekaj srnic.Vrnili smo se utrujeni, s premočeno obutvijo in predvsem blatni. Midve sicer samo do kolen, Aston pa je seveda poskrbel za svoj lepotni tretma.

7.4.2013 FOTOGRAFIJE: ALLEGRA IN ALEXA

Med družinskimi obveznostmi Allegra in Alexa takole kraljujeta in uživata v varstvu pri Nini Bešter - Hotel Pasji dom.

11.3.2013 ASTON JE OPRAVIL VZREJNI PREGLED. IMAMO NOVEGA VZREJNEGA SAMCA!

V nedeljo je na poligonu Kinološkega društva Domžale v sklopu Slovenskega kluba za velike pasme in molose, kamor spada tudi hovawart, potekal vzrejni pregled. Udeležila sta se ga Lana in Aston, ter ga pri mednarodni sodnici Katji Rožman tudi uspešno opravila. Naša psarna je tako bogatejša še za enega vzrejnega samca. Iskrene čestitke Lani! Zelo smo ponosni na vaju oba, saj sta zopet dokazala, da sta res odličen tim

10.11.2012 KLUBSKA RAZSTAVA SKVPM

V soboto, 10.11.2012 je Slovenski klub za velike pasme in molose v sklopu mednarodne razstave CACIB Vrtojba-Šempeter organiziral klubsko razstavo CAC SKVPM. Tudi letošnje leto je naši sekciji za hovawarte uspelo pridobiti sodnika specialista za pasmo. Udeležba je bila številna, kar triindvajset hovawartov v vseh treh barvnih različicah se je sodnici mag. Elisabeth Kapsch predstavilo v ringu št. 2. Za vsakega psa si je vzela veliko časa, narekovala dolge in natančne opise, ki jih je lahko vsak lastnik samo vesel. Velikokrat se namreč zgodi, da na ostalih razstavah in žal tudi na vzrejnem pregledu dobimo nepopolne opise v le dveh stavkih.

Za našo malo Avero je bila to prva razstava. Prijavljena je bila v razred mladičev v starosti 4 do 6 mesecev. Razigrana in sproščena kot vedno je veselo z menoj odkorakala v ring. Sodnici sva se lepo predstavili in dobili sva zelo spodbujajoč opis. Ocena ZP – zelo perspektivna in best puppy. Sledila je še predstavitev v BIS ringu, kjer sva osvojili 3. mesto med mladiči vseh razstavljenih pasem. Za prvo razstavo več kot odlično.

Razstave so se udeležili tudi trije samčki iz naše psarne, Ares, Aston in Artos. Vsi trije so se sodnici lepo predstavili, dobili zelo lepe opise in oceno PD – prav dobro, kar je super rezultat. Za kaj več pa bo potrebno dodati malo mišične mase oziroma izgubiti kak kilogram ter vaditi tek v kasu.

Hvala vsem trem lastnikom, Lani, Tomažu in Nenadu, da ste se povabilu na razstavo z veseljem odzvali. Preživeli smo res prijetno popoldne v družbi hovijevcev, se naklepetali in »napasli« oči na kosmatincih.

1.11.2012 ARTOS JE OPRAVIL VZREJNI PREGLED. IMAMO NOVEGA VZREJNEGA SAMCA!

Artos je uspešno opravil vzrejni pregled in tako postal prvi vzrejni samček iz naše psarne ex Horto Albo. Na poligonu v Domžalah je 28. oktobra potekal vzrejni pregled Slovenskega kluba za velike pasme in molose (SKVPM). Kljub slabem vremenu se ga je udeležilo kar precej vodnikov s psi in med njimi tudi »naš« Tomaž z Artosom. BBH izpit poslušnosti sta opravila že spomladi in nato še slikala kolke (ocena A/A), oboje je tudi pogoj za opravljanje vzrejnega pregleda. Sodnik Štefan Šinko je podal opis in mnenje, da Artos izpolnjuje vse pogoje za vzrejo. Iskrene čestitke Tomažu za uspešno opravljen vzrejni pregled!

23.10.2012 ARTOS IMA HD A/A

Tomaž je svojega Artosa peljal na Veterinarsko fakulteto v Ljubljani na slikanje k doktor Zorku. Uradna ocena je HD A/A. Iskrene čestitke, zelo smo veseli in ponosni!

15.10.2012 AVERA V ŠOLI

Nekaj utrinkov iz pasje šole, mala je pravi učenjak! :)

11.9.2012 VSE NAJBOLJŠE

Vse najboljše Alyssi, Altei, Alexi, Artosu, Astonu, Amber, Allegri, Aresu in Alphi za njihov drugi rojstni dan!

31.8.2012 PIKNIK V HOVI DRUŽBI

Preživeli smo izredno lepo popoldne v družbi dobrih prijateljev in petih hovijev. Z družino Šubic, ki ima Alexo in Allegro, se nismo videli kar nekaj mesecev, zato smo se na njihovo povabilo na obisk z veseljem odzvali. Obe psički sta se nas kot vedno zelo razveselili. Pridružila se nam je še družina Mrak z "našim" Artosom, mi pa smo pripeljali obe naši princesi in dan je bil popoln.Psi so se neverjetno dobro ujeli, mala Avera je bila popolnoma sproščena, tekala je od enega do drugega odraslega psa, ni se prestrašila niti Artosa, kateremu seže komaj do kolena. Firbčna kakor je, je seveda morala videti prav vse in sledilo je bližnje spoznavanje bazena in padec vanj (katerega sem kar nekako predvidevala). Mala je prava plavalka, brez strahu je splavala do roba in prav nič se ni ustrašila. Čez nekaj minut je bila zopet pri bazenu in veselo je dirjala naokoli. Mi pa smo poklepetali, saj se je različnih tem, odkar se nismo videli, kar nabralo. Hvala družini Šubic za povabilo, lepo je videti zadovoljne lastnike in še bolj lepo vzgojene in zadovoljne pse. Vsi trije Alessini mladiči, ki so sedaj stari 2 leti, so zrasli v prijazne, umirjene in poslušne velikane, ki so ponos svojih lastnikov.

19.8.2012 PRVI DNEVI DOMA

Privajanje na novi dom Averi ni delalo težav. Je zelo sproščena, firbčna in se ne boji novih zvokov, ljudi in živali. Noči lepo prespi, čez dan je kar aktivna in brez težav teka za Alesso okoli hiše. Bili smo že na prvem obisku pri prijateljici, ki ima leglo border collijev. Avera se je takoj vklopila v igro z novimi prijatelji. Danes smo imeli "akcijo" kopanja krompirja in mala se je takoj priključila delu. Z velikim zanimanjem je opazovala frezo, debelo gledala "krompirjeve žoge", ki so se valile izpod pluga in veselo dirjala po njivi. Med pobiranjem se je tako vživela, da je kar nekaj krompirjev odnesla na rob njive Po končanem delu je bila namesto Avere na dvorišču mala blatna vesela kepica, ki je nato uživala v prvem kopanju. Spoznala je tudi naše mačke in morske prašičke. Ti ji dajo kar veliko dela, saj jih budno spremlja, teka okoli kletke in kaže svoj plenski nagon. Lothar in Erika sta opravila odlično delo s socializacijo mladičev.

17.8.2012 NOVA ČLANICA

Alessa je dopolnila 6 let, zato smo se odločili, da dobi pasjo družbo. Po šestih letih življenja s hovawartom že kar nekaj vemo o pasmi, zato je bila prava izbira še toliko težja. Vsak mesec smo pregledovali napovedana legla v tujini, saj želimo za pasmo storiti nekaj dobrega in v Slovenijo pripeljati psičko, ki ima zdrave ter karakterno stabilne prednike. Pred nekaj leti sva z možem preživela lep teden pri družini Grawunder v mestu Großräschen blizu Cottbusa v Nemčiji, kamor smo na paritev k njihovemu plemenjaku peljali našo Alesso. Žal takrat paritev ni uspela. Njihova takrat komaj enoletna psička Danja (Danja vom Haselrieder Wald) je na naju naredila prav poseben vtis. Lothar in Erika imata registrirano psarno z imenom vom Ilsesee. Izkušenj s hoviji imata ja veliko, saj je Danja že njihov četrti hovawart. Dom deli z Ibertom (Iberto von der Spreewehrmühle), ki je znani nemški plemenjak. Ibo, kot ga kličejo, ima 11 legel, razkropljenih po celi Evropi.

In prav Danja je po paritvi z avstrijskim plemenjakom Byte Wächter der Zukunft pričakovala svoje prvo leglo. Vse se je odvijalo po načrtih, Danja je skotila 12 krepkih mladičev, 7 samcev in 5 samic, vsi so črnorjavi. Naše zanimanje za samičko jih je seveda razveselilo. Gospa Heidi Dickfeld (vzrediteljica znane nemške psarne von der Spreewehrmühle), ki je obenem tudi zadolžena oseba za vzrejo hovawartov za njihov rajon, je leglo dvakrat pregledala, podala opise in nato smo z Lotharjevo pomočjo izbrali našo malo princeso. Začenja se novo poglavje v našem »hovi« svetu, navajanje Alesse in nas na novega člana. Pa saj ste že vse to dali čez, boste rekli, a verjamite nam, veliko je novega, vsak mali nadobudnež ima svoje »fore« in ja, zelo pestri bodo tile tedni/meseci, ki so pred nami a mi se jih vseeno močno veselimo. V kaj bo zrasla in kako se bo razvijala naša mala Avera, bo pokazal čas. Počasi bomo korakali z meseca v mesec, v pasji vrtec in malo šolo, …., na razstave in morda še kaj več. Kdo ve, pustimo se presenetiti.

14.8.2012 DRUGI MORSKI ODDIH

Za tokratni dopust smo si zastavili malo daljši spisek otokov in krajev, ki smo jih želeli videti. Prva taka destinacija je bil otok Vrgada. To ni velik otok, a na njem si zlahka najdemo kakšno všečnost. Največja znamenitost, ki privablja tudi številne dnevne kopalce s celine, je peščena plaža in stena nad njo. Na Vrgadi ni avtomobilov, restavracij, znanih urejenih plaž, ni teniških igrišč, ni velikih znamenitosti, ni diskotek in stojnic z bižuterijo in uvoženim sadjem. Na otoku je le tisto, kar potrebujejo skromni otočani. So le stare hiške domačinov, strnjene v lepo vasico, pokopališče, dve konobi, osnovna šola, cerkev, majhna trgovina in lučica ter majhni vrtovi, na katerih pridelujejo vrtnine in krompir. Otok leži na skrajnem jugovzhodnem delu zadarskega arhipelaga in je dolg okoli 3 kilometre. Na severnem in južnem delu otoka so hribčki, med njimi pa polje. Več kot dve tretjini otoka je poraslo z borovim gozdom in grmičevjem, v bližini naselja pa rastejo tudi oljke in fige. Nekoč je bilo na otoku veliko vinogradov, a je trto na otoku konec 19. stoletja skorajda popolnoma uničila peronospora. Obala naokoli otoka meri 8,4 kilometre. Je bogato in pestro razčlenjena s plažami ter več manjšimi in tremi večjimi zalivi, ki so: Luka, Kranje in zaliv sv. Andrije. Akvatorij ob Vrgadi je posut s 15 resnično majčkenimi in nenaseljenimi otočki.

Naslednja postaja je bilo mesto Tisno na otoku Murterju, ki se je zaradi dvižnega mostu, ki povezuje otok s celino, že razširilo tudi na celino. V tem kraju, ki je eno izmed glavnih otoških naselij, boste srečali gostoljubne ljudi, ki se ukvarjajo s pridelovanjem sadja, zelenjave, gojenjem oljk in vinogradništvom ter seveda turizmom. Dolgi zalivi, plaže obdane s senco borovih gozdov ter ostale naravne lepote arhipelaga pa bodo navdušile ljubitelje vodnih športov. Otok Prvič je bil naslednja destinacija. Otok sodi v skupino majhnih hrvaških otočkov, a sta kljub njegovi majhnosti na njem dve zanimivi in slikoviti naselji. Čeprav je od celine oddaljen le dobrih tisoč metrov, je Prvić spokojen in nedotaknjen otok, na katerem resnično prevladujeta otoški šarm in mir, saj na njem ni avtomobilskega prometa, velikih hotelov in apartmajskih naselij. Na otoku sta dve vasici, Prvić Luka in Šepurine. Vasici sta stari preko 500 let in skozi čas ostali skorajda nespremenjeni. Obiskovalce očarajo stare kamnite hiše, dvorišča, ozke uličice in majhni mandrači. Na sprehodu po Šepurinah si je vredno ogledati vilo družine Vrančić iz 16. stoletja, v Prvić Luki pa muzej del izumitelja Fausta Vrančića. V poletnih mesecih domačini v obeh vasicah organizirajo razne prireditve, kot so ljudske fešte in klapsko petje, zadnja leta pa tudi množično tekmovanje med bližnjimi šibeniškimi otoki, Bodulska pripetavanja.

Preko kanala Sveti Ante, ki ga na vstopu varuje srednjeveška trdnjava, se po milji in pol plovbe odpre pogled na Šibeniški zaliv ter izliv reke Krke vanj. Ob zalivu leži mesto Šibenik, ki je nastalo kot starohrvaški Castrum. Njegovo središče se nahaja okrog pristanišča in na vzpetinah nad njim. Vsekakor je vreden ogled mestnega jedra in trdnjave ter številnih cerkva, ob čemer boste začutili prepletanje različnih kultur in pretoka narodov čez šibeniško riviero. Najpomembnejši arhitekturni spomenik je katedrala sv. Jakova, ki je v celoti zgrajena iz kamna in kamnitih plošč brez uporabe veznih materialov. V okolici je razvito še poljedelstvo, vinogradništvo in sadjarstvo. Vseeno se mesto lahko pohvali z izredno umestitvijo med lepotna fenomena, kot sta Kornati in nacionalni park Krka.

Iz Šibenika se struga reke Krke priti njenemu izviru začne zoževati. Z leve in desne se nahajajo gojišča školjk, kjer so razmere za gojenje zaradi pritokov reke naravnost idealne. Kmalu za šibeniškim mostom, po katerem teče stara jadranska magistrala, se pred nami odpre razpotje, kjer s plovbo naravnost pridemo v Zaton, ob zavoju v desno pa se začne vijugast kanjon z visokimi skalnatimi stenami raznolikih oblik. Pot se v prvi polovici na posameznih mestih zoži do 100 metrov. Korito reke je zaradi varnosti plovbe označeno s številnimi rdečimi in zelenimi svetilniki in običajna je plovba po desni strani kanala. Ob naslednji razširitvi obale se nam odpre pogled na Prokljansko jezero, ki se spet zoži na rtu Oštrica v strugo reke, preden zaplujemo v mestece Skradin. Plovba po reki Krki naprej od Skradina je zaradi zaščite narave omejena le na plovila nacionalnega parka. Prevozi do samega vstopa v park, ki leži kake 4 kilometre vzvodno od Skradina so organizirani vsako uro z »barkarijoli«. Skozi sam park pa so lepo urejene sprehajalne poti.

Kornati so največji arhipelag v Jadranskem morju. Pa ne samo to, so tudi najbolj zgoščena skupina otokov v Sredozemlju. Na območju 320 km2 je v štirih nizih razporejenih kar 152 po obliki zelo različnih otokov. Zaradi svoje izredne in nedotaknjene lepote in neprecenljive geološke, biološke in zgodovinske vrednosti so leta 1980 takratne oblasti velik del arhipelaga proglasile za nacionalni park. Morebiti pa gre v zvezi z nastankom Kornatov verjeti tudi legendi, ki pravi, ko je bog naredil svet, mu je na dnu vreče ostalo nekaj drobcev. Segel je v vrečo in jih posejal po morju. Umestitev kamenčkov v morje mu je bila tako všeč, da teh ni nič več spreminjal in tako so nastali Kornati. Trajnih naselij na otočju danes ni več. Manjši zaselki z le nekaj hišami, ki pa so naseljeni le v sezoni, so le v zalivih Vrulje, Lučice in Kravljak na Kornatu ter na otokih Lavsa in Ravni Žakan. Zadnja postaja otok Žut. Ena naših najljubših destinacij. Otok je brez stalnega prebivalstva, brez elektrike in vodovoda, med sezono pa kljub temu odprte številne konobe, robinzonske namestitve, a je otok še vedno ostal oaza miru in naravnih lepot.

7.7.2012 KOČNO POČITNICE

Tako kot vsako leto je prišel čas našega morskega oddiha tudi letos. Takoj po končani šoli in po uspešno najdenem varstvu za naša morska prašička smo odpeketali na morje. Naša vsakoletna prva destinacija otok Molat. Kaj naj še dodamo o tem prelepem otočku sredi Jadrana, ko smo že toliko pisali o njem. Morje čisto, ljudje prijazni, dovolj sprehajalnih poti za kužke... Zato se z veseljem vedno znova vračamo v »domače okolje« tega res prijetnega otoka. Druga postaja Dugi otok, mesto Božava. Manjše mirno mesto na severozahodnem delu otoka se ponaša z mnogo malih restavracij, ljudje so prijazni in morje je kristalno čisto. Obdaja ga borov gozdiček, sprehajalna pot je urejena in ob njej je mnogo rajskih kotičkov za kopanje. Psom je dovoljeno kopanje čisto povsod. Ravno te dni je bilo v Božavi obupno vroče in brez vetra, temperature so se dvignile na 38 stopinj v senci, tudi v morju se ni bilo moč ohladiti. Verjamite nam, da dobro vemo veliko o pregrevanju pasjega telesa a vseeno se nam je zgodilo to, česar smo se bali. Alessa, ki ima še vedno zmešan ritem menjave dlake in je še sedaj v začetku julija zimsko odlakana, je proti koncu dneva, čeprav je bila ves čas v senci, začela kazati znake toplotnega udara. Začela je bruhati, se tresti in opotekati, zelo pospešeno dihati, bila je nemirna, panično je iskala travo za pojesti... Ukrepali smo zelo hitro in jo postopoma začeli hladiti s polivanjem z vodo iz vodovoda, ki jo je počasi spravila nazaj na noge. Dobro se zavedamo, kaj lahko povzroči pregretost, saj se pogosto konča s smrtjo psa, zato pozor, bodite res previdni v teh vročih dneh. Kmalu si je popolnoma opomogla in mirno prespala noč.

Naslednji dan smo odrinili na otok Žut, kjer se nahaja tudi restavracija Sandra z zelo okusno morsko hrano. Čudovit otoček med otokoma Kornat in Pašman, čisto morje in brez gneče turistov. Ponavadi smo se povzpeli na najvišji vrh otoka, od kjer je čudovit razgled na Kornate, kjer obiskovalci iz kamenja za srečo zgradijo znamenja, a tokrat smo vzpon izpustili, saj smo še malo »šparali« Alesso in je nismo želeli izpostavljati soncu in naporu zaradi prejšnjega dne.

1.6.2012 ALESSIN 6. ROJSTNI DAN

Na današnji dan pred šestimi leti se je v avstrijski psarni vom Trakehnergestuet skotilo 9 krepkih črnorjavih hovawartkov. 4 samičke in 5 samčkov. Ena od samičk je 22.8.2006 korajžno prikorakala v naš dom. Naše življenje se je s tem postavilo na glavo. Svet se je začel vrteti okoli male nagajivke, ki je zrasla v pravo mlado damo. Udeležila se je veliko razstav, hodila v šolo, uspešno opravila 3 izpite poslušnosti, opravila slovenski vzrejni pregled in avstrijski vzrejni izpit, ter slovenski hovawart svet nadgradila z devetimi, krepkimi, zdravimi mladiči. Današnji dan je minil veselo, najprej sprehod, potem darilo in tortica. Kaj se je ves dan motalo po njeni pasji glavi, niti ni važno, pomembno je to, da je bila deležna še več pozornosti kot ponavadi in da je bil njen želodček prepoln :) Gospodična, mladostnega videza in brez ene sive dlake na gobčku, veselo vošči svojim sestricam in bratcem VSE naj, naj in še na mnoga leta. Današnja galerija: KLIK

9.6.2012 HOVI PIKNIK

Tokratni tradicionalni hovi piknik je organizirala družina Gabrijelčič s Primorske. Od naših hovijevcev sta se ga udeležila Lana in Aston. Zbor so imeli pri lovski koči Koradi in od tam odšli a pohod. Vreme jim je služilo in imeli so se lepo. Po prihodu na zborno mesto so sledile igre in prav vsi so se jih z veseljem udeležili. V eni od iger je naš par tudi osvojil prvo mesto. Bravo Lana in Aston. V igri navezanost psa na lastnika pa sta zasedla 4. Mesto. Več o pikniku si lahko preberete na Laninem blogu.

9.6.2012 ARES IN ASTON IMATA HD A/A

Super novici ocene kolkov »naših« dveh fantov. Družina Doležal je svojega Aresa peljala v Klagenfurt na kliniko Evelin Pekarek, kjer so opravili slikanje kolkov. Z Dunaja so prejeli uradno oceno in ta je HD A/A. Lana pa je svojega Astona peljala na Veterinarsko fakulteto v Ljubljani na slikanje k doktor Zorku. Uradna ocena je HD A/A. Ocena kolkov je potrebna tako za vzrejno dovoljenje, kot za povratno informacijo lastnika vzreditelju. Odlično opravljeno, bolje ne more biti!!! Sedaj lahko s svojima kosmatincema neomejeno dirjate tako agility, kot kak drug pasji šport, ravno tako ne bo škodil tek ob kolesu….

21.5.2012 SOBOTNI OBISK

Že kar nekaj časa smo se z družino Doležal dogovarjali za obisk, a je vedno prišlo kaj vmes. Če ni bilo to vreme pa družinske obveznosti. No in prišla je tako težko pričakovana sobota, ko so nas obiskali z Aresom. Nismo se videli pol leta in Ares je odrasel v pravega lepotca. Star dobrih 20 mesecev je z 69 cm kar močno prerasel svojo mamico Alesso, kar je za samce seveda normalno. Z Alesso sta se zares super pozdravila, mama je skočila k njemu v avto, ga prevohala in ko je Ares skočil iz avta smo imeli občutek, kakor da se še vsega spomni - kje je voda, kje se gre v sobo, kjer so spali kot mladički... Nato smo odšli na krajši sprehod. Razigrano sta tekala naokoli in nastalo je nekaj lepih posnetkov. Mi smo se med tem naklepetali, saj se je v pol leta od kar se nismo videli, kar veliko dogajalo. Hvala družini za obisk, res smo vas bili zelo veseli. Več fotografij iz sprehoda si lahko pogledate tukaj - GALERIJA Ares & Alessa.

15.4.2012 NOVIČKE

Alexa in Allegra uživata in spremljata družino vsepovsod, kadar pa ju ne morejo vzeti s seboj, pa kraljujeta v varstvu pri Nini Bešter. Po enemu mesecu čakanja sta Lana in Aston prejela uradno diplomo in rozeto za opravljen mladinski šampionat. Majda in Luciano sta nam poslala nove slikce Alysse. Zelo sta zadovoljna, saj je Alyssa izredno prijazna in potrpežljiva do njunih vnukov. Inja in Nika sta nam poslali nove slike Aresa, katere z veseljem objavljamo.

7.3.2012 CACIB ZAGREB

3. in 4. marca je bila v Zagrebu mednarodna razstava CACIB Zagreb. V nedeljo sta se je deležila tudi Lana in Aston. Še zadnjič sta se predstavila v razredu mladih psov in zasedla drugo mesto v skupini. Razred mladi, ocena odlično 2. Čestitke Lani za lepo predstavitev. Pri svojih rosnih 16. letih in Astonovih 17 mesecih imata za seboj že 10 razstav, kar je res pohvale vredno. Bravo mladi par! Zelo smo ponosni na vaju in želimo vama veliko uspeha še naprej.

29.2.2012 IHA GRAZ

V nedeljo je v Grazu potekala mednarodna razstava psov vseh pasem. Tokrat je sodila gospa Sabine Kerschner, priznana sodnica in specialistka za hovawarte, zato je bilo prijavljenih kar 54 predstavnikov. V konkurenci enajstih mladih psov, sta se prvič v razstavnem ringu preiskusila tudi Inja in Ares. Sodnica ga je ocenila z oceno odlično in skupno sta zasedla četrto mesto. Iskrene čestitke mlademu paru. Razred mladi, Ares ex Horto Albo: Odlično 4/11

17.2.2012 FOTOGRAFIJE: ALESSA

Včeraj smo se odpravili na daljši sprehod kot ponavadi, saj Alessa zelo uživa na snegu. Fotogalerijo si lahko pogledate tukaj

17.2.2012 FOTOGRAFIJE: AMBER, ALPHA IN ASTON TER ALTEA

Prejeli smo nove slikce "Albovcev". Stari so 17 mesecev in uživajo v zimski idili. Hvala lastnikom za vse slike!

26.1.2012 NENAPOVEDAN OBISK

V nedeljo po kosilu nas je presenetil Lanin klic. Ravno so se vračali iz Metlike proti domu, zato so se na kratko ustavili pri nas. Čez dobre pol ure se je na naše dvorišče pripeljal ženski del družine Fortuna z njihovim »pajacom«, kakor mu v šali reče Lana. Bili smo jih zelo veseli in tudi Aston se nas je zelo razveselil. Z Alesso sta se prav lepo pozdravila in odšli smo na krajši sprehod. Naša kužka sta se odlično razumela, kakor da še vesta, da sta mati in sin. Aston je dopolnil 16 mesecev in zrasel je v prav prijaznega in navihanega lepotca. Divjanja in lovljenja ni manjkalo in nastalo je nekaj simpatičnih fotografij. Hvala družini Fortuna za obisk, res ste nam polepšali sončno nedeljo.

14.1.2012 CACIB LJUBLJANA

Danes sta se Lana in Aston udeležila mednarodne CACIB razstave v Ljubljani. Hovawarte je danes ocenjeval gospod Josef Nemec (Češka). V ringu se mu je predstavilo šest hovawartov, trije iz Slovenije in trije iz sosednje Italije. Aston se je še zadnjič predstavil v razredu mladih, sodnik mu je dodelil oceno odlično 1, PRM, jBOB. S tem je Aston izplonil vse pogoje za pridobitev naziva Mladinski prvak Slovenije v lepoti (J.Ch.Slo). Mladinski prvak Slovenije v lepoti (Ch.J – SLO) lahko postane pes/psica, ki je izpolnil(a) naslednje pogoje:
- osvojil(a) tri nazive Prvak razreda mladih (PRM-SLO) na treh razstavah, ki so potekale v Republiki Sloveniji;
- vsaj en naziv mora biti osvojen na mednarodni razstavi;
- nazivi morajo biti osvojeni pri treh različnih sodnikih;
- namesto enega naziva PRM-SLO velja tudi naziv CAC-SLO, vendar le, če ga je osvojil(a) v razredu vmesnih pred dopolnjenim 24. mesecem starosti.
Iskrene čestitke mlademu paru, naj bo vajina razstavna pot še naprej tako uspešna! Ponosni smo na vaju.

26.12.2011 OBISK ALLEGRE IN ALEXE

Obiskala nas je družina Šubic s svojima psičkama Allegro in Alexo. Odšli smo na krajši sprehod, da so se »naše punce« lahko poigrale. Alexa po poškodbi zelo lepo okreva in res smo veseli, da se je vse končalo tako dobro. Psički sta izredno prijazni in razigrani, zrastli sta v pravi dami. Hvala Janji in Alešu za obisk. Nastalo je nekaj fotografij:

18.12.2011 CACIB CELJE

Na 90. obletnico Kinološke zveze Slovenije je v Celju potekala zadnja letošnja CACIB razstava. Prijavljenih je bilo 6 hovawartov, štirje iz Slovenije in dva iz Avstrije. Aston in njegova vodnica Lana sta kot najmlajša od vseh nastopila v razredu mladih. Sodniku Miroslavu Zidarju sta se zelo lepo predstavila, dobila lep opis in oceno Odlično 1, PRM, junor BOB. V ringu za BOB sta premagala konkurenco, samca iz razreda odprtih ter psičko iz razreda prvakov in tako osvojila tudi ta laskavi naziv. Iskrene čestitke Lani in Astonu!

9.12.2011 NAŠI MALI ŠOLARJI

Kar trije od Alessinih mladičev, Allegra, Aston in Alexa obiskujejo pasjo šolo v Črnučah. ŠKD Bajka je ena redkih šol, ki ima malo drugačen program šolanja psov. Lastniki so zadovoljni, vsi trije so uspešno zaključili prvi del šolanja ( tečaj »meščan« ) in ob zaključku tečaja dobili diplome. V šoli dajejo zelo velik poudarek igri psov z vrstniki, odpoklicu, vajam poslušnosti z motnjami ter obnašanju v urbanem okolju. Večkrat so jo mahnili v mesto, v živalski vrt, v Arboretum... Čestitke vse trem lastnikom za uspešno opravljen tečaj »meščan«. Želimo vam veliko uspeha pri nadaljnjem šolanju.

5.12.2011 ARTOS JE OPRAVIL BBH!

Kako hitro beži čas. Kar verjeti ne moremo, da so že »naši« Alessini mladiči stari toliko, da lahko opravljajo izpite poslušnosti BBH. To je izpit za psa spremljevalca s preizkusom obnašanja v urbanem okolju in s strokovnim izpitom za vodnika psa spremljevalca. Izpit B-BH spada med nižjo stopnjo programov šolanja, opravljajo pa ga lahko vsi psi, ne glede na velikost, pasmo ali rodovnik, najnižja starost psa pa je po novih pravilih 14 mesecev. Tomaž in Artos sta prva izmed »naših Albovcev«, ki sta ta izpit v soboto uspešno opravila. Iskrene čestitke obema za trud in vztrajnost. Artos je ravno dopolnil 14 mesecev, zato je še zelo razigran in nagajiv. S Tomažem sta dober tim in nekaj mesečni trud je poplačan. Želimo vama veliko upeha v nadaljnjem šolanju.

27.11.2011 ZDRAVSTVENI TEST ŠČITNICE

Iz Dunaja smo prejeli rezultate testiranja Alessine ščitnice. Njena ščitnica deluje brezhibno :)

19. in 20.11.2011 CACIB ZAGREB IN CACIB ŠEMPETER

Lana se je z Astonom udeležila dvojne CACIB razstave na Hrvaškem v Zagrebu. Nastopila sta v razredu mladih in se oba dneva odlično predstavila sodnikoma Krystini Opara (PL)v soboto, dosegla sta Odlično 1, PRM in JBOB, ter sodniku Mstislavu Polivanovu (RUS) v nedeljo, z oceno Odlično 2. Za uspeh jima iskreno čestitamo, zelo smo ponosni na vaju! Bravo Lana in Aston! Prav tako sta se Lana in Aston danes udeležila razstave CACIB Šempeter. Sodnik Guiseppe Alessandra iz Italije jima je prisodil oceno odlično 1, PRM. Iskrene čestitke!

9.10.2011 PIKNIK

Zbrali smo se na prelepem piknik prostoru, ki leži na obrobju Ljubljanske kotline v naselju Dragomelj. Prostor je zelo lepo urejen, pod dvojnim kozolcem mize in klopi, malo stran ograjeno jezerce kjer domujejo račke, mostiček čez potok Pšato na sosednji travnik, otroška igrala, ograjeno igrišče za odbojko na mivki in na koncu ograda, kjer domujejo male kozice in poniji. Že nekaj mesecev nismo videli naših kužkov, zato smo soboto res težko pričakali. Dan je bil res hladen a brez dežja in vetra, kot nalašč za naše kosmatince, da jim ni bilo prevroče. 12 psov in 30 ljudi, kaj bi si še lepšega lahko želeli. Snidenje je bilo res veselo, mladiči nas seveda niso pozabili . Pasji jok, lajež in skakanje do glave od veselja, so nam skoraj pognali solze v oči. Kar ne da se opisati vseh občutkov, ko stisneš iz malega zraslo pasjo mrcino k sebi :) Kot naročeno je ob 14h posijalo še sonce izza oblakov in dan je bil popolen. Veselo smo klepetali, se zabavali, najedli in premečkali naše pse. Galerijo si lahko pogledate tukaj Hvala vsem, ki ste se na povabilo odzvali z veseljem, prinesli s seboj toliko dobrot in dobre volje. Bilo nam je lepo v vaši družbi in upam, da se kmalu zopet dobimo.

2.10.2011 S PASJO ŠOLO BAJKA V ARBORETUM

ŠKD Bajka za svoje tečajnike organizira veliko zanimivega. Tako so prejšnjo sobotot obiskali Arboretum Voljči Potok, se sprehajali med grmički, rožami in bučami. Preživeli so lepo dopoldne v pasji družbi. Hvala Lani in Alenki za slike!

28.7.2011 CAC SAMOBOR

Lana in Aston sta se danes udeležila razstave CAC Samobor na Hrvaškem. Na vrsti sta bila ob dvanajstih in kljub hudi vročini sta se sodniku Srečku Kukiću zelo lepo pokazala. Prisodil jima je oceno Odlično 1, PRM, jBOB. Za lep uspeh jima iskreno čestitamo!

15.8.2011 MORJE

Naše letošnje daljše počitnice, smo kot leta poprej, preživeli na morju. Manjše turistično mestece Brbinj na Dugem otoku je bila prva postaja. Nato zaliv Pantera. Od tu se dobrih 10 minut hoda skozi borov gozdiček nahaja eden najlepših svetilnikov na Jadranu, Veli Rat. Zgrajen je bil leta 1849. Z vrha svetilnika, 40m visoko, je prečudovit razgled na vse strani. Pred svetilnikom je veliko tlakovano dvorišče, ki vodi v cerkev sv. Nikole, v kateri se občasno še mašuje. Naslednja postaja mestece Ist na istoimenskem otoku Istu. Otok leži v severnem delu Zadrskega arhipelaga, med otokoma Škarda in Molat. Višje ležeči deli otoka so porasli z gosto rastočim zimzelenim sredozemskim grmovjem (makija), nižji predeli pa so zasajeni z vinogradi in oljkami. Na najvišjem vrhu Straža 174m nad morjem, se nahaja cerkvica Gospe od zdravlja, bolj znane po imenu »Crkva Gospe od sniga«. Otočani so jo zgradili leta 1800. Na obronkih, je tudi nekaj borovega gozda. Pot do cerkvice je zelo strma in kamnita.

Ena naših najljubših destinacij, otok Molat. Že dobrih 10 let zahajamo na ta čudovit otok, vedno smo dobrodošli in lepo sprejeti. Sakarun, zaliv na severozahodni strani Dugega otoka. Čudovita peščena plaža, nekako »dalmatinska Florida« :) res super kotiček na Jadranu, za pse je kopanje dovoljeno povsod. Pasja obsedenost :) plavanje in naš gumenjak. Alessa je izredno veliko plavala, obožuje skakanje v vodo in plavanje. Dnevno je preplavala več kot mi vsi skupaj. Od prvega do zadnjega dne dopusta ni z oči izpustila gumenjaka, to je ja »naša« igrača, zadeva s katero se gre lulat :), s katero se prav važno pusti voziti po zalivih. Njen taxi je deloval 100 na uro, še dobro, da smo štirje in smo lahko zadovoljili njeno obsedenost z gumenjakom. Mi smo veslali, ona pa je sedela in gledala kot kraljica :) Muline, manjše mestece na otoku Ugljan. V kraju so najdeni ostanki rimske ville rustice in starokrščansko pokopališče z mavzolejem iz 5 stoletja. Miren in zelen zaliv s peščeno plažo. Kar hitro so minile naše počitnice. Naužili smo se sonca, morja in vetra. Bilo je lepo, zabavno, zanimivo… Galerijo si lahko ogledate tukaj.

30.7.2011 ALESSA IN TAJ

Po dolgem času smo uspeli uskladiti urnike z Nastjo in Evo, lastnicama Taja in skupaj smo odšli na daljši sprehod ob reki Krki. Taj in Alessa sta se super ujela in veselo tekala naokoli. Lepo je videti 2 hovija, kako razigrano sledita drug drugemu. Taj je v odlični kondiciji, prijazen in umirjen pes. Tako kot mnogokrat do sedaj, me je zopet 100% prepričal, da smo se odločili prav, ko smo ga izbrali za očka našega A legla.

8.7.2011 FOTOGRAFIJE: ARTOS

Tomaž nam je poslal slike s krajšega oddiha. Artos je bil tako prvič na morju in v Bohinju. Vožnjo z avtodomom je odlično prenesel in zabave jim ni manjkalo.

4.7.2011 ŽUT

Za prvi letošnji daljši dopust smo izbrali naš priljubljeni otok Žut. Je eden izmed otokov kornatske otoške skupine, nahaja pa se med Pašmanom na eni strani ter otoki Kornatov na drugi strani. Otok je zelo razčlenjen, vzdolž obale pa se nizajo zalivi Luka, Hiljača, Sarušćica, Žut, Bizikovica in drugi, vsi z robinzonskim pridihom. Poraščajo ga oljke in smokve. Znan je tudi po tem, da tukaj ni stalnih naselij, le tekom leta občasno tu živijo ribiči, pastirji, obiralci oljk in smokev z otoka Murterja. Je idealno mesto počitnikovanja za vse tiste, ki se radi odmaknejo od mestnega vrveža.

V zalivu sta dve izvrstni konobi, Sandra in Fešta. Hrana je odlična. Kot vsako leto smo se povzpeli na najvišji vrh otoka, 172m visoko. Od tu je čudovit razgled na Kornate. Na vrhu hriba je mnogo stolpičev, večjih in manjših zgrajenih iz kamna. Domačini pravijo, da so to stolpi želja in tudi mi smo zgradili svojega. Med tem, ko smo čakali na sončni zahod, se nam je pridružilo kar nekaj obiskovalcev in štirinožcev. Med njimi tudi naši prijatelji s hovawartko Kalo (Merry von der Spreewehrmühle). Brez predhodnega dogovora o letovanju, smo se že tretje leto zapored srečali na tem čudovitem otoku. Tako smo si v res dobri hovi družbi ogledali čudovit sonči zahod in se nato spustili v dolino do morja. Naši »punci« sta veselo divjali celo pot navzdol. Otok je za pse prijazen, kopanje jim je dovoljeno čisto povsot. Sprehajalna pot sicer ni dolga, zato plavanje dobro nadomesti dnevno potrebo po gibanju. Galerijo si lahko pogledate tukaj.

23.6.2011 FOTOGRAFIJE: ALTEA NA MORJU

Morske slike nam tokrat pošiljata Jernej in Altea. Mlada dama se je prvič preizkusila v plavalnih veščinah. Moram reči, da ji dobro uspeva. Malo je še nerodna, kako pa drugače, tace gredo ja še malo po svoje in škropljenje slane vode po smrčku ni najbolj prijetno. Vaja dela mojstra in tako bo po še nekaj poizkusih prava plavalka :) Celo skok v vodo ji je že uspel. Bravo Altea, tako se dela!!

14.6.2011 CACIB BLED

Na lepo in toplo nedeljo, 12.6.2011, smo se z Astonom udeležili 2. mednarodne razstave psov vseh pasem, krajše CACIB Bled II. Na razstavo je bilo prijavljenih 667 psov (158 različnih pasem). Od tega 12 predstavnikov hovawartov, 4 psice in 8 psov. Na razstavišču smo bili že ob 10 uri, saj sem v razstavni pisarni morala dvigniti številko in katalog. Nastopila sva v ringu 6, pri sodnici Mirji Lapanja (SLO). Imela sva številko 374 in na vrsto sva prišla šele nekaj čez 12 uro. Aston je bil prvič prijavljen v razred mladih. Le dan pred razstavo, je dopolnil 9 mesecev, kar je tudi pogoj za vstop v razred mladih psov. Za konkurenco sva imela 4 pse, vse 3 in 5 mesecev starejše od Astona in razlika v razvoju pri tako mladih psih je zelo očitna. Aston je prejel odlično oceno, in 4. mesto v razredu.

13.6.2011 OBISKALI SMO ALLEGRO IN ALEXO

Obiskali smo družino v Domžalah, ki ima 2 naši psički, Allegro in Alexo. Preselili so se v novo hišo in s prijatelji so proslavili ta lep dogodek. Alexa deli dom z Allegro šele slab mesec in v tem času je vidno napredovala. Zelo sta usklajeni in odlično se razumeta. Igre in norčij jima nikoli ne zmanjka. Preživeli smo lepo popoldne v družbi prijateljev. Hvala družini Šubic za povabilo!

22.5.2011 PMP - PREGLED MLADIH PSOV

Končno je prišla tako težko pričakovana sobota, dan za PMP – pregled mladih psov. Že nekaj let zapored Sekcija za hovawarte Slovenije organizira interni pregled mladih psov. Udeležijo se ga mladi hovawarti s svojimi lastniki iz lanskoletnih legel. Povabljeni sta bili dve gostji iz Avstrije. Gospa Sabine Kerschner je specialna sodnica za hovawarte, vzrejna sodnica, marker in hkrati tudi vzrediteljica psarne von der Tannenmühle. Druga gostja je bila mag. Elisabeth Kapsch, ki je v avstrijskem hovawart klubu odgovorna oseba za vzrejo in ravno tako specialna sodnica za hovawarte in vzrejna sodnica. Zbrali smo se v Velenju, v tamkajšnjem kampu Jezero. Čudovita pokrajina, travnati teren, kot nalašč za nove izkušnje in pregled mladih psov. Za vsakega vzreditelja je to vsekakor pomemben dan, saj le tako dobi strokovno mnenje, kaj je prinesla izbrana kombinacija samca in samice. Vse ugotovitve in komentarji strokovnjaka so dobrodošli za nadaljnjo vzrejo. Sodnica res ne skopari z nasveti, na kaj mora biti vzreditelj pri izbiri plemenjaka v bodoče še bolj pozoren.

Prijavljenih je bilo 23 psov iz štirih slovenskih psarn. Psi stari od 8 mesecev do 1 leta so s svojimi lastniki posamezno stopali pred sodnico. Za vsakega si je vzela kar veliko časa, se mu posvetila, ga pregledala, pretipala telo, rep, samcem moda, določila barvne oznake, dolžino dlake, barvo oči, skladnost telesa, gibanje psa, izmerili so jim višino in obseg tačke. Sledile so vaje za oceno karakterja. Akustična in vizualna motnja, skupina ljudi ter igra z lastnikom in markerjem. Za lastnike dobra izkušnja »preizkušnja«, kako so bili uspešni pri dosedanji vzgoji malega nadebudneža. Ugotovitve in nasveti so se vrstili in večina lastnikov jih je z veseljem sprejela. Za socializacijo psa pa je vsekakor dobrodošla vsaka nova situacija, v katero so iznenada postavljeni.

Naši kužki so preizkušnjo dobro prestali. Dokazali so, da jim navezanosti med lastnikom in psom ne manjka. Brez izjeme so se pohvalno odrezali tudi pri vseh ostalih nalogah. Veseli smo, da ste se odzvali v tolikšnem številu. Pohvale gredo vsem našim lastnikom-vodnikom, Lani, Inji, Nenadu, Tomažu, Janji ter Alešu in Jerneju, imate res dobro vzgojene hovije in lepo jih je bilo pogledati, kako so z veseljem premagovali za tako mlade pse zahtevne naloge. Naši najmlajši vodnici, Lana in Inja, sta sodnico še posebej navdušili, ker kljub rosnim letom tako dobro obvladujeta svoja kosmatinca. Super sta punci!!

Posebna pohvala in zahvala pa gre Janji in Alešu, ki imata kar dve naši psički, Allegro in Alexo, ki je pri njih šele dober teden dni. Psička je iskala novi dom in družina z dvema majhnima otrokoma se je takoj odločila, da ji ta dom tudi ponudi. V teh nekaj dneh je vidno napredovala, bila je zelo sproščena in zadovoljna. Vse vaje je odlično prestala, pokazala izjemen karakter in kar je najpomembnejše, pri vaji navezanosti na lastnika se je pokazalo, da jim je ta odnos v tako kratkem času že uspelo vzpostaviti!! Bravo!

27.4.2011 VIKEND NA MORJU

Kot vsako leto poprej, smo tudi letošnje praznične dni izkoristili za morski oddih. Mesto Zadar in otok Molat, naši priljubljeni destinaciji. Vreme sončno in toplo, a na Molatu letos narava malo zaostaja. Otok še ni ves v cvetju, kot je bil lani. Dežja letos praktično niso imeli nič, zato zelo varčujejo z vodo. Turistov je bilo malo in morje je za kopanje še premrzlo. Alessa je seveda korajžno zaplavala, kako pa naj drugače, saj smo po njenem prišli zato, da se bomo namakali Preživeli smo nekaj lepih dni v družinskem krogu, daleč od mestnega vrveža. Res »dobro dene« tak oddih.

22.4.2011 FOTOGRAFIJE: ALPHA

Iz Ljutomera nam je Sean poslal slike iz vsakodnevnega sprehoda z Alpho. Takole uživata v lepi naravi :) Hvala Sean za slike!

18.4.2011 CAC BARJE

Državna razstava CAC Barje je letos potekala drugič zapored. Razstavišče na hipodromu je odlična zamisel. Veliko prostora, svež zrak in prelepa pokrajina še dodatno prepričajo udeležence, da se take razstave res splača udeležiti. Razstave se je udeležilo 8 slovenskih hovawartov. Vsekakor je to bila za Astona in Lano odlična priložnost, da spoznata čare razstavljanja. Prvič sta bila v ringu, kjer sta se pred strogimi sodniškimi očmi resnično dobro odrezala. Lana je svoje delo dobro opravila in dokazala, da tudi 14 letno dekle zmore lepo predstaviti svojega hovawarta. Aston je nastopil v razredu najmlajših, kjer so psi stari od 6 do 9 mesecev. V ringu je bil sproščen, miren, brez težav je dovolil dotike po celem telesu in pregled zob. Tudi odtekla sta dobro. Sodnik Bela Siklosi (H) je Astona ocenil z oceno zelo perspektiven in puppy BOB. Iskrene čestitke Lani :)

3.4.2011 DRUGA UČNA URICA

Letošnje druge učne urice so bile ponovno v Velenju, na tamkajšnjem poligonu kinološkega društva. Lepo sončno in toplo vreme smo hovijevci podkrepili še z obilo dobe volje in zabave. Tokratnih uric so se udeležili lanski mladiči z vseh štirih slovenskih legel, od tega tudi štirje Alessini mladiči, Aston, Ares, Allegra ter Artos. Dva meseca sta minila od prejšnjih uric in »naši« kužki so od takrat kar vidno zrastli, skoraj so že dohiteli svojo mamico. Kako so se razveselili srečanja z nami! Cviljenju in »talanju« poljubčkov ni bilo ne konca ne kraja. Kako dober občutek je to, kako nam je vsem zaigralo srce ob misli, da nas niso pozabili. Tega se vsekakor ne da opisati z besedami, to moraš DOŽIVETI!

Urice je vodila predsednica sekcije Suzana Puc s pomočjo markerja Zdravka Pečnika. Na začetku je tokrat predstavila vse potrebno za nego hovawartove dlake, dodala nasvete, kateri povodci in ovratnice so priporočeni za šolanje in kateri za vsakodnevne sprehode ter naštela stvari, ki v domači »pasji lekarni« ne smejo manjkati. Razdelila je pse v dve skupini, prva je odšla s Suzano v ring, druga, kjer so bili tudi naši psički, pa k markerju, da se preizkusijo v igri. Zdravko je izkušen marker, pohvale ter nasveti lastnikom so se vrstili, vsi so se odlično vživeli v igro in izvedeli tudi veliko novega, koristnega. Skupini sta se nato zamenjali in naši »Albovci« so bili na vrsti za vaje v ringu. Brez težav so dovolili, da jim Suzana izmeri višino in dolžino, mirno so stali, ko jim je pretipala celo telo in pogledala zobe. V teku po ringu so se dobro znašli in resnično se je takoj videlo, da so doma, bogatejši z izkušnjami s prvih učnih uric, pridno vadili. Pohvalno in vzpodbudno. Po ringu je sledilo premagovanje različnih ovir, zvočne in vizualne motnje ter tek skozi tunel. Tudi pri preizkusu navezanosti na lastnika so se odlično odrezali, prileteli so kot rakete k njim, čeprav so bili skriti v skupino ljudi in prav veselje jih je bilo gledati. Veselo smo poklepetali in dan je res hitro minil. Bil je že mrak, ko smo se odpeljali od tam, polni novih doživetji in z nasmehom na obrazu Hvala družinam Doležal, Šubic, Mrak in Fortuna za udeležbo. Bilo nam je lepo!

26.2.2011 ALLEGRA NA POČITNICAH

Te dni se imamo pri nas zelo veselo, saj smo na počitnice dobili našo Allegro. Njena družina je odšla na krajši oddih, Allegra pa dela družbo Alessi. Ne boste verjeli, kako dobro se je spomnila, da je bil tu njen prvi dom. Takoj je stekla vsa vesela v sobo, kjer je skupaj s svojimi bratci in sestricami zganjala norčije, vse je prevohala in veselo mahala z repom. Z Alleso sta se dobro ujeli in skoraj si upamo trditi, da vesta, da sta mati in hči. Moramo pohvaliti Allegrino družino, saj je psička izredno lepo socializirana. Zna že kar nekaj trikcev in nekaj osnovnih vaj. Je popolnoma neproblematična in zelo simpatična psička. Nekaj slikic s skupnega sprehoda:

29.1.2011 PRVA UČNA URICA

29.1. je Sekcija za hovawarte Slovenije, kot že vsako leto poprej, organizirala letošnje prve učne urice za najmlajše hovije, priprave za kasnejši PMP (pregled mladih psov), ki ga vsakoletno organizira sekcija in se ga udeleži Avstrijska vzrejna sodnica, vzrediteljica in tudi sama markerka gospa Sabine Kerschner. Zbrali smo se v Velenju na tamkajšnjem poligonu kinološkega društva, ki se nahaja tik ob Velenjskem jezeru. Učne urice je vodila Suzana Puc, predsednica sekcije, za igro s psi pa je poskrbel marker Zdravko Pečnik. Razveseljivo je, da so se uric udeležili predstavniki vseh štirih lanskih legel in od teh so bili tudi 4 naši – Alessini mladički. Ostalim žal ni uspelo priti, zadržale so jih druge obveznosti ali nadležna gripa, ki razsaja po celi Sloveniji. Tako se je na poligonu zbralo okoli 18 hovawartov v starosti od 4 do 8 mesecev. In med njimi naši: Ares, Allegra, Artos in Aston. Pričeli smo z nagovorom predsednice, potem so se lastniki s svojimi hoviji razdelili v dve skupini. Prva skupina je ostala v ringu, druga pa je pri markerju vadila igro. V ringu so se kužki in lastniki učili, kako se najlepše predstaviti sodniku na razstavi ali na PMPju. Najprej tek ob vodniku, potem diagonala in nazadnje stoj ob tuji osebi, da pretipa psa, mu pogleda zobke. Na začetku negotovi »frišni« lastniki so se kaj hitro znašli in svoje kužke s priboljški vodili skozi te vaje. Za prve urice več kot odlično. Nadaljevali smo z vajami izven ringa. Najprej tunelček, potem plastenke, pa zvočna motnja ( konzerve nanizane na vrvi) manjše ovire, dežniki, vse take in drugačne čudne reči nastavljene po tleh, da se psi navadijo iti mimo brez strahu.

Sledi skupina ljudi, ki lastnika s kužkom zapre v krog. Nato kužka iz kroga odpelje neznana oseba in se z njim odmakne od lasnika v krogu nekaj korakov, lastnik pokliče psa in ta priteče v gnečo ljudi k svojemu lastniku. Zelo zanimive vaje, poučne in za psa dobrodošle za vsakdanje življenje. Vsi so vaje, glede na starost, zelo dobro izpeljali in na morebitne napakice bili opozorjeni z nasveti, kako naj vajo izpeljejo čim bolje. Za lastnike mladih psov so vsi nasveti in opozorila zelo dobrodošla, saj sami sebe ne vidimo kakšne napake delamo, vidimo jih ko opazujemo druge. Nato sta se skupini zamenjali in naši kužki so odšli k markerju Zdravku. Vsi so se izredno dobro igrali in bili s strani markerja zelo pohvaljeni. Povedal je, da so se štirimesečni, torej naši mladički, izredno hitro odprli in se vživeli v igro s tujo osebo, kar je zelo pomembno, da so sproščeni in se brez težav igrajo s tujci. Lahko rečem, da sem ponosna na "naše" kužke in njihove lastnike, vidi se, da se veliko ukvarjajo z njimi, da so kužki vodljivi in zelo navezani na njih. Po dobrih dveh mesecih smo ponovno videli naše mladičke in srce nam je pelo od zadovoljstva, ker so nas vsi štirje še zelo dobro poznali. Od veselja so skakali in jokali, se stisnili k nam in nam delili mokre poljubčke. Skupaj smo preživeli lepo popoldne.Z lepimi vtisi in nasmehom na obrazu smo v mraku odhajali domov, polni novih izkušenj in lepih trenutkov.Čez kak mesec bodo ponovno organizirane učne urice in upam, da se jih bodo lastniki s svojimi hoviji z veseljem in še v večjem številu udeležili.

5.12.2010 BILI SMO NA OBISKU

Minilo je točno tri tedne od kar so naši malčki odšli v nove domove. Vsi lastniki so nas že zadovoljni obvestili da so uspešno opravili drugo cepljenje in vsi mladički so lepo napredovali. Obiskali smo družino v Domžalah, kjer kraljuje Allegra. Zelo se nas je razveselila, še vedno nas je poznala in z mamico Alesso sta se kar dobro ujeli.

20.11.2010 VSI MLADIČKI SO V NOVIH DOMOVIH

Za naše malčke se začenja novo poglavje. Odšli so v nove domove k ljubečim družinam. Nam je težko, a misel na njihovo veselje in srečo nam daje moč, da zadržimo solze in se veselimo z njimi. Vsi naši novi hovijevci so nam že sporočili, kako so prestali prvo noč. Kužki so bili pridni in netežavni. Sem pa tja so malo pojokali, a igra in družba njihovih novih ljudi jih je hitro pomirila. Hvala vsem, ki ste nam zaupali in izbrali ravno našega-Alessinega mladička. Želimo vam veliko lepih dni/let z vašimi/našimi hoviji. V sredo je kot prva dom zapustila Alyssa. Odšla je v Italijo, natančneje v Trst k družini Canarutto.
- Altea je odšla k družini Jeran v Ljubljano. Družbo ji dela muca Manča.
- Allegra je sedaj doma pri družini Šubic v Domžalah. Dom deli s sestrico Alexo.
- Ares je odšel k družini Doležal v Ljubljano.
- Artos je dobil novi dom pri družini Mrak v Ljubljani.
- Aston kraljuje pri družini Fortuna v Vodicah.
- Alexa deli dom s svojo sestrico Allegro, pri družini Šubic v Domžalah.
- Alpha pa je sedaj doma v Ljutomeru.
- Amber je od doma odšla zadnja. Sedaj je doma pri družini Mulc v Cerknici.

3.11.2010 OBISK PRI VETERINARJU

Naši mladički so dopolnili 7 tednov in čas je bil za prvo cepljenje. Ob 10.00 smo bli dogovorjeni v Ambulanti za male živali - Jang v Novem mestu. Prvo vožnjo z avtom so kužki kar dobro prenesli. Veterinarka je vsakega posebaj pregledala in ga cepila. Bili so kar pogumni, lahko rečemo punce še bolj kot fantje. Za vseh 9 smo porabili slabo uro in ko smo prispeli domov so vsi utrujeno zaspali.

2.11.2010 FOTOGRAFIJE: MLADIČKI PRI 8. TEDNIH

Mladički so dopolnili 8 tednov. So zelo razigrani, živahni in prisrčni. Več fotografij si lahko pogledate v galeriji: 8. teden

1.11.2010 JESENSKE RADOSTI - STARI SO 7 TEDNOV

Neverjetno, kako čaz beži. Mladički so stari že 7. tednov, še malo, pa se bomo poslovili. Vsak dan uživajo zunaj na "igrišču", se igrajo, lovijo, borijo za igrače in tako ali drugače poskrbijo, da nam ni dolgčas. Več fotografij si lahko pogledate v galeriji: 7. teden

23.10.2010 FOTOGRAFIJE: 6 TEDNOV

Mi se imamo super. Skupaj uživamo, se igramo.. Ta teden smo večkrat pospravljali listje, pri čemer so mladički seveda z veseljem "pomagali". Prav zabavno jih je opazovati, kakšne vragolije jim gredo po glavi. Zaradi slabega vremena so tokrat fotke iz dvorišča, kjer imamo prav tako postavljeno "igrišče". Več fotografij si lahko pogledate v galeriji: 6. teden

21.10.2010 FOTOGRAFIJE: 5. TEDNOV

Nove slike mladičkov v starosti 5 tednov. Uživajo na sončku, kolikor ga je v teh dneh moč sploh ujeti. Razigrani spoznavajo nove stvari, se lovijo in kar hrabro nagajajo svoji mamici. Obešanje na njen rep je njihov priljubljen šport. Rože na gredici so bile hitro obdelane do konca, pa nič ne de, saj je itak jesen in jih je potrebno zamenjati. Jedo že sami, zelo radi pa se nekajkrat na dan pocrkljajo še pri Alessi. Več fotografij si lahko pogledate v galeriji: 5. teden

17.10.2010 SPOZNAVANJE NOVIH PREDMETOV

Mladički vsakodnevno spoznavajo nove predmete.

10.10.2010 FOTOGRAFIJE: 4. TEDEN

Mladički so stari 4 tedne. Prav vsi že znajo lepo jesti, celo pravi požeruhi so. Razne kašice, skuta, rižolino, namočeni briketi, banana, ribe in meso jim zelo teknejo. Po obroku ponavadi vsi razigrani raziskujejo in se igrajo, potem pa utrujeni obležijo vsak na svojem koncu sobe. Zunaj je »pasji vrtec« postavljen in že so »okusili« tudi ta del, imajo ograjen kar velik del vrta za svoje norčije, saj so s četrtim tednom starosti razvita že vsa čutila in ta čas se začno mladički najbolj zanimati za okolico, vse prevohajo in pregledajo, se oglašajo in tekajo. Raznorazne igrače so sila zanimive, od plišastih igrač do jogurtovih lončkov, skratka vse, kar se da prijeti z gobčkom in nesti. Velik plišasti medved jim predstavlja izziv, saj ga »napadajo« z vseh strani. Na naše glasove se že lepo odzovejo, z mahajočimi repki pritečejo vsi, ko jih pokličeš. Za nami so tudi že prvi obiski, malčki so radovedno pritekli k tujcem in prav nič se niso bali. Prijatelji naših otrok so vsakodnevno na obisku, na uricah božanja in igranja. Danes so dobili vsi nove ovratnice, vsak svojo barvo, kakor so imeli poprej barvne trakce. Sedaj potrebujemo le »dobrega vremenoslovca«, ki nam bo »naštrikal« cel mesec lepega vremena, da bodo naši kužki lahko veliko zunaj na svežem zraku. Več fotografij si lahko pogledate v galeriji: 4. teden

1.10.2010 MI PA ŽE IMAMO ZOBKE

Naši kužki so stari 20 dni, v gobčkih so ven pokukali prvi zobki in danes so že okusili drugo hrano. Posebej pripravljeno mleko za psičke in malo rižkota v njem. Nekateri so takoj začeli namakati jezičke, zraven od ugodja godrnjali in stokali, spet drugi so se po domače rečeno nekaj »zminjali« in vihali noske, ni jim ravno dišalo nekaj drugega, kot mamin sesek. Vsak je dobil še majčkeno zmehčanega briketka in to jim je sila teknilo. Alessa je budno spremljala dogajanje in na vsak način želela svoj nos namočiti v pripravljeno hrano. No na koncu ji je le uspelo polizati vse, kar je ostalo za njimi v posodici in seveda vsakega posebej je celega polizala in umila, da ne bi slučajno ostala kakšna pikica na njem. Na teži lepo pridobivajo in najmanjši so se že lepo približali največjim. Iz dneva v dan so bolj glasni in živahni, tudi tačke jih že dobro držijo in nekateri se že poizkušajo v teku a po treh hitrih korakih jih izda ravnotežje in kot žoge se zakotalijo po kotilnici. Potem presenečeni hitro vstanejo in še bolj razigrano hitijo naprej. Med seboj se že lepo igrajo, se cukajo za tačke in zraven godrnjajo. Zunaj na travniku pri hiši, pa so priprave za njih v polnem teku, ograja se postavlja in čez kak dan se bodo prvič nastavili sončku. Več fotografij si lahko pogledate v galeriji: 3. teden

26.9.2010 FOTOGRAFIJE: PORTRETI V STAROSTI DVEH TEDNOV

Več fotografij si lahko pogledate v galeriji: 2. teden

25.9.2010 VIDIM TE

Naši kužki so odprli oči. Prav zanimivo jih je opazovati, kaj vse jim privlači poglede, za čim obračajo glavice. Vsi lepo napredujejo in so že presegli magično številko 1 kilogram. Nekateri se že trudijo lajati, tudi na nogice se že postavljajo. Alessa je še vedno zelo skrbna mamica. Iz dneva v dan bolj opažam, da jo čedalje manj moti navzočnost drugih družinskih članov, ki vsakodnevno pokukajo v kotilnico, da vidijo malčke. Lepo jih nahrani in jih za kako uro pusti same, sicer se ne oddalji preveč od kotilnice, tako da ima še vedno nadzor, če se kateri oglaša. Tudi na kratek sprehod gre vedno raje. Vračajo se tudi njene prejšnje »rutine«, prinašanje copate vsakemu od nas, ko pride domov, godrnjanje in dobrikanje, crklanje…… res smo teh 14 dni zelo pogrešali našo »staro« Alesso, saj je bila vsa 4 leta 24 ur na dan z nami in sedaj 24 ur na dan z mladički, no in počasi se vrača.

19.9.2010 FOTOGRAFIJE: PRVI PORTRETI

Več fotografij si lahko pogledate v galeriji: 1. teden

18.9.2010 FOTOGRAFIJE PRVIH DNI IN IMENA

En teden je za nami. Prve dni je bilo sila naporno, veliko smo morali pomagati Alessi, da je začela popolnoma sama skrbeti za vseh 9 mladičkov. Res je bila po carskem rezu močno prizadeta, utrujena, brez apetita, a vztrajnost je naš moto in splačalo se je. Mladičke smo prve dni mi dajali na seske in jih sproti malo dohranili po steklenički, če je kateri res preveč zaostajal. Mleko se je v seskih začelo proizvajati in iz dneva v dan ga ima več, tako, da dohranjevanje ni več potrebno. Kužki lepo napredujejo, skoraj so že podvojili svojo porodno težo. Alessi se je popolnoma povrnil apetit, je samo dobro hrano, svežo govedino, piščanca, ribe, mleko, sir, skuto in seveda kvalitetne brikete. Kar pester jedilnik ima in veseli smo, da se je vrnila naša »stara« Alessa, ki je ves čas LAČNA. Šesti dan nas je obiskala tetovirna referentka Janja Beg, pregledala vse mladičke in si zapisala vsa imena mladičkov, torej rodovniki že gredo v delo. Njena ugotovitev: zelo lepo skrbite za psičko, se vidi, da ima dovolj mleka, mladički so debeluščki, zelo živahni, močni, vsi lep napredujejo, prostor v katerem je kotilnica je lepo urejen, čist in ravno prav topel. Veselje je sprejeti tako »kritiko« saj je s tem ves vložen trud poplačan. Še mladički, hja, prav zanimivo jih je opazovati, kar cele ure bi človek sedel zraven. Ves čas se nekaj dogaja. Ko se najedo, se vržejo en čez drugega, se prerivajo in godrnjajo. Eden zeha, drugi se preteguje, tretji godrnja, četrtemu se že nekaj sanja in brca kakor da teče, peti se še ni namestil dobro in še pleza po bratcih in sestricah, šesti je »kao že velik dečko« in se prav leno uleže malce stran od drugih, kakor bi hotel ostalim reči: jaz sem pa že velik, spim lahko sam.….. Takole imamo, nikoli ni dolgčas.

Izbrali smo tudi imena - težka naloga, veliko pregovarjanja, 4 različna mnenja, 9 lepih imen je resnično teško izbrati :) Samičkam smo dodelili naslednja imena: Alpha, Amber, Alyssa, Altea, Allegra in Alexa, samčkom pa Aston, Ares in Artos. Kako jih bomo dodelili kužkom, pa bo pokazal čas.

13.9.2010 IMAMO MLADIČKE!

V soboto 11.09 v zgodnjih jutranjih urah je Alessa pričela s pripravami na kotitev. Dolgo je trajalo vse skupaj, veliko sva hodile ven pa hitro spet nazaj, popadki so bili močni, malčkov pa kar od nikoder. Ob desetih sta se v razmaku petih minut skotili dve črnorjavi samički. Kako uro za njima je z veliko napora Alessa skotila dva črnorjava (samček in samička) a žal mrtva mladička. Vse skupaj je že predolgo trajalo, trebušček je bil še vedno zelo velik zato nama je na pomoč priskočila Bojana, ki je bila tudi naša vez z veterinarsko kliniko Bubo v Grosuplju. Skupaj smo spodbujali Alesso a nekako ni šlo. Po treh urah smo poklicali veterinarja in odločitev je padla: Takoj na carski rez. Prvorojenki in Alesso smo naložili v avto in odhiteli na kliniko. Doktor Kastelic je takoj naredil ultrazvok in se odločil za takojšen carski rez. Tako je na svet privekalo še 8 črnorjavih mladičkov, od katerih eden (samček) kljub velikemu trudu žal ni preživel. Ostalih 7 pa je bilo živih in zdravih. Tako toraj imamo 9 mladičkov, 6 samičk in 3 samčke (vsi črnorjavi). Povprečna teža mladičkov ob rojstvu je bila 500g. Alessa je zelo dobra mamica, čeprav bolečine in stres po carskem rezu še nekaj časa ne bodo ponehale. Mladički so živahni in veselo sesajo. Za mladičke imen še nismo izbrali, bomo pa do petka, ko pride na obisk tetovirna referentka Janja Beg. Radi bi se zahvalili osebju kliknike Jang v Novem mestu, doktor Burji iz Lesc in doktor Kastelicu za ves trud. Prijateljicama Nataši in Bojani pa gre tudi en velik hvala za pomoč v stiski. Super sta punci!

10.9.2010 BLIŽA SE DAN D...

in medtem, ko čakamo, se še enkrat ozrimo nazaj, kako je naši princesi zrasel trebušček :) Pri nas doma so priprave v polnem teku. Kotilnica in vse kar sodi zraven je že pripravljeno, Alessa si jo radovedno vsak dan ogleduje, za kakšno uro jo je tudi že preizkusila. Sprehodi so vsak dan krajši, saj jo trebušček že kar pošteno ovira. Veliko počiva in samo opazuje dogajanje v okolici.

27.8.2010 ŠE 18 DNI

Še približno 18 dni nas loči od velikega dne. Ultrazvok danes je potrdil da je vse v najlepšem redu, srčki lepo bijejo in malčki so zelo živahni. Alessa je zelo umirjena, rada je v naši bližini in ne uide ji nobeno odpiranje hladilnika. Priteče z izrazom na obrazu: Je kaj zame?

19.8.2010 TREBUŠČEK LEPO RASTE

Dobre tri tedne do velikega dogodka je začel Alessin trebušček dobivati obliko. Naša princesa je nenasitna, počuti se dobro, še vedno polna energije z veseljem teka okoli hiše, daljših sprehodov pa se vse raje izogne :)

12.8.2010 ALESSA BO MAMICA

V psarni ex Horto Albo pričakujemo prvo leglo. Leglo (A) Ultrazvok je potrdil, da je paritev uspela in videli smo 5 malih srčkov, ki veselo bijejo. Leglo se pričakuje 15.09.2010 Srečni očka je Slovenski plemenjak Tai Časova.

6.7.2010 MORJE

Prišel je čas naših drugih morskih počitnic. Krenili smo kot običajno iz Zadra. Prva postaja mestece Muline na otoku Ugljan. Vreme sončno, morje pa ne preveč toplo, naša Alessa pa kot vedno prva v vodi :) Naslednja postaja Molat. Na otoku je kar nekaj novosti od zadnjega obiska. Domačini se zelo trudijo zadovoljiti turiste in kar dobro jim uspeva. Otok Iž, uvala Knež je prijetna obmorska vasica, ena od treh, ki tvorijo naselje Mali Iž. Vasica poleti kar nekoliko zaživi, saj je ugodna destinacija tudi za navtike. Gurmanske užitke lahko najdete v dveh restavracijah, tu sta tudi dve konobi in slaščičarna. V vasici je še živilska trgovina, spomenik in muzejska zbirka upora in zmage proti okupatorju. Naš prvi obisk tega otoka bo ostal v lepem spominu in zagotovo se bomo še vrnili.

Za pse je kopanje dovoljeno povsod, voda je čista in kraj lepo urejen. Domačini pa so izredno prijazni in ustrežljivi. Zadnja postaja pa naš tako priljubljeni otok Žut. Tu je raj za pse. Na plaži nikjer nobenih omejitev za štirinožce, lepo urejeno in veliko, veliko sence. Sprehajalna pot ob morju z ene na drugo stran zaliva je ravno dovolj dolga, da se poleg plavanja naši psi še sprehajajo po kopnem. Še daljših sprehodov željni obiskovalci pa se lahko povzpnejo na enega od treh vrhov, od koder je prelep razgled na sosednje otoke, predvsem na Kornate, ki ležijo jugozahodno od Žuta. Tu smo srečali prijatelje, ki so imeli prvo hovawartko na Hrvaškem, blond psičko Ashley. Žal je spomladi zaradi bolezni v starosti 11 let preminula. Ker vsi vemo, kako zna hovi »zlesti lastnikom pod kožo«, so takoj kontaktirali v Nemčijo vzrediteljico prve psičke in ta jim je bila v veliko pomoč pri izbiri novega družinskega člana. Tako so se že čez dobra dva meseca odpravili v Nemčijo, po mlado črnorjavo hoviko Merry von der Spreewehrmühle. Z Alesso sta se presenetljivo dobro ujeli in brez težav tekali naokoli.

2.5.2010 PRVOMAJSKI PRAZNIKI

Kot vsako leto do sedaj, smo prvomajske praznike preživeli, hmm, kje drugje, kot na morju :) Napovedan je bil sončen in topel teden in kot prvo naša stalna destinacija Molat. Otok v polnem razcvetu, a o turistih ne duha ne sluha. Vonjave rož se mešajo v zraku. Res lepo in za sprehod enkratno. Letošnja novost je tabla na peščeni plaži, ki prepoveduje psom dostop na plažo. Škoda. Odrinemo naprej na Dugi otok, v naselje Brbinj. Ima zgodovinski pomen, saj nad naseljem stoji kamnita ilirska gomila. Obdan je z borovim gozdičkom in oljkami. Na poti domov smo se ustavili še v naselju Muline na otoku Ugljanu. V kraju so najdeni ostanki rimske ville rustice z gospodarskimi poslopji, vodnim zbiralnikom, stiskalnico za oljčno olje, ter starokrščansko pokopališče z mavzolejem iz 5 stoletja, v katerem so talni mozaiki in freske iz 5.stoletja. Alessa je odprla letošnjo plavalno sezono. Morje je še mrzlo, saj nima več kot 16 stopinj a je ni motilo, vesela je zaplavala in razposajeno tekala naokoli.

23.2.2010 CACIB CELJE, WINTER WINNER 2010

Današnja sončna nedelja je minila v prijetni družbi naše hovi druščine. Zbrali smo se v Celju, kjer že štirinajsto leto zapored Klub 5 organizira državno razstavo psov vseh pasem, CAC Celje 2010 – Winter Winner. Tokratna CAC razstava je bila za nas nekaj posebnega, saj se je kot sodnica prvič v Sloveniji predstavila članica naše sekcije Dušica Bučer. Zelo sem bila vesela dolgega in zelo natančnega opisa na ocenjevalnem listu, kar je danes že prava redkost, saj večina sodnikov da zapisati le kak stavek ali dva. Vsakemu psu se je res popolnoma posvetila, mu na prijazen in zanimiv način pritegnila pozornost nase, ga pretipala, preštela vse zobe zelo natančno in marsikdo je odtekel kar nekaj krogov preden je bila zadovoljna z videnim. Škoda, da se razstave ni udeležilo več članov sekcije, saj je prav letos deseta obletnica obstoja le te in že za to bi lahko pokazali kako močni smo, kako se trudimo z našimi psi. Vsi vemo, da soditi »domačim« psom ni enostavno, zato ji za korektno in zelo natančno ocenjevanje iskreno čestitam. Alessa se je predstavila v razredu prvakov in dobila oceno ODLIČNO 1, CAC SLO.

15.9.2010 KLUBSIEGERSCHAU IN KLUBSIEGER CUP TURNIER - AMSTETTEN

12. in 13. septembra je v mestu Amstetten potekala tradicionalna avstrijska klubska razstava hovawartov. Prireditev je sestavljena iz dveh delov, prvi dan je potekalo tekmovanje v poslušnosti (klasična kinologija - tekmovanje šolanih psov), drugi dan pa je bila specialna klubska razstava. Oba dela se točkujeta in na koncu se seštejejo točke ter proglasi zmagovalca. Že kar nekaj časa me je mikalo, da se z Alesso udeleživa tudi tega tekmovanja, a nekako za tako veliko prireditev ni bilo ne časa ne poguma. Tokrat je bilo drugače. Skupaj s prijateljema Bojano in Jožetom smo se opogumili in prijavili svoje hovije na oba dela tekmovanja. V petek, 11.9., smo z avtodomom in tremi hoviji krenili proti Amstettnu. Na tamkajšnji poligon, kjer so nas pričakali avstrijski klubski prijatelji, smo prispeli pozno zvečer. Imajo zelo velik in lepo urejen kinološki poligon, sestavljen iz treh delov. V enem delu je prostor za šolanje IPO in v drugem za klasično šolanje. Tretji del pa je namenjen šolanju agilytija. Utaborili smo se na delu poligona za klasično šolanje, ki je bil tokrat namenjen avtodomom. Postavili smo še šotor, da smo skupaj z našimi hoviji imeli dovolj prostora za miren počitek. Naslednje jutro se je tekmovanje začelo ob 10.uri. Razdeljeno je bilo po težavnostnih stopnjah (kot pri nas A, BBH, C in IPO, tam pa imajo BGHA, BGH1, BGH2 in BGH3). Mi smo naše pse prijavili na njihov BGH1, ki je čisto podoben našemu BBHju. Razlika je le pri skupini ljudi, skozi katero mora lastnik s svojim psom. Pri našem BBHju se ljudje le malo premikajo, pri BGHju 1 pa moraš s svojim psom okoli premikajočih se ljudi narediti osmico. Okoli enega člana skupine tako, da je pes na notranji strani in okoli drugega s psom na zunanji strani. Za tekmovalni par sva z Alesso imeli ravno Bojano z Nesso in prav dobro nam je šlo. Delali sva zelo dobro in v BGH1 z osvojenimi 95 točkami zasedli 1.mesto. Sodil je gospod Leo Spreitzer.

K tem točkam se doda še bonus točke na težavnostno stopnjo, torej sva dobili še 5 dodatnih točk (za BGH 2 in BGH3 je teh bonus točk več, po 10 in 15….) in skupni seštevek je bil 100 točk, kar je med vsemi udeleženci pomenilo 7. mesto. Odšli smo na krajši sprehod, nato je sledil počitek, a ne za dolgo. Ker sva se z Bojano in najinima psičkama Nesso in Alesso uvrstile med 10 najboljših, sva bili povabljeni v skupino psov in vodnikov za nedeljsko predstavitev poslušnosti po razstavi. Tako sva jo mahnili še na skupni trening, kjer smo se naučili kratkega sestavka za predstavitev. Bilo je zelo zabavno in naporno, zato smo zvečer kar popadali k počitku. V nedeljo smo se zbudili v oblačno jutro. Poligon se je začel polniti, saj so začeli prihajati tudi ostali udeleženci, ki so svoje pse pripeljali le na nedeljsko razstavo, tekmo v poslušnosti pa so izpustili. Kmalu je bilo na poligonu vseh 127 prijavljenih hovijev. Psi v vseh treh barvnih različicah, črni, črnorjavi in blond so počesani blesteli in čakali na vstop v ring. Me z Alesso sva se kar načakali, saj je bila Alessa prijavljena v razred prvakov, ki je ponavadi na vrsti čisto zadnji, tako sva na vrsto prišli okoli 13h. V ring sva vstopili s še 5 drugimi šampionkami. Sodnica gospa Evelinn Hohmann (gospa je nemška vzrejna sodnica za hovawarte) je bila zelo stroga, saj je v nižjih razredih podelila kar nekaj prav dobrih in dobrih ocen. Dodelila nama je odlično oceno in zelo lep opis, česar sem se zares zelo razveselila. Konkurenca je bila zelo huda in končale sva na 5 mestu. Prav tako kot Alessa, sta tudi Nash in Nessa dobila odlično oceno. Vsaka ocena prinese določeno število točk (odlična 50, prav dobra 40, dobra 30…., CAC 2 točki, BOB 2 točki….. ), tako da sva k 100 točkam za poslušnost dodali še 50 točk za odlično oceno. Kako so bili ocenjeni psi, ki so bili v skupnem seštevku poslušnosti pred nami nismo vedeli, zato smo nestrpni čakali razglasitev. Dolgo je trajalo, da so vse točke preračunali in sešteli.

Med tem smo si lahko ogledali predstavitev plemenjakov, nekaj različnih »pasjih« športov in nazadnje seveda še predstavitev poslušnosti, ki smo jo tako vadili prejšnje popoldne. Vse je šlo gladko, predstavitev je uspela in ostala je le še proglasitev zmagovalca. Skupne rezultate, ki niso več razdeljeni na kategorije ampak veljajo za vse udeležence skupaj, so naštevali od zadaj naprej. Kar klicali so in klicali, na naju pa kot da so pozabili. Nato sta bili za 4. mesto poklicani Bojana in Nessa (Iskrene čestitke!). Šele takrat mi je začelo rojiti po glavi, pa ne da sva med prvimi tremi. In res, zasedli sva skupno 3. mesto. Kar poskočila sem od veselja in najprej objela Alesso. To je zares velik uspeh, ki ga nikakor nisem pričakovala. S ponosom sem odkorakala po priznanje in pokal. Same razstave se je udeležilo še nekaj drugih vodnikov hovijev iz Slovenije in vsi so se zelo lepo predstavili. Dokazali smo, da se znamo uspešno pokazati tudi na tako veliki prireditvi in sklenili smo, da se naslednje leto zopet udeležimo razstave, morda celo v večjem številu kot tokrat.

15.8.2010 MORJE

Napočil je čas šolskih počitnic in s tem tudi naše morske dogodivščine. Za začetek sezone, smo jo kot vsako leto, mahnili na otok Žut, enega izmed otokov kornatske otoške skupine. Nahaja se med Pašmanom na eni strani in otokom Kornatom na drugi strani. Otok poraščajo oljke, smokve in borovci, znan pa je po tem, da tukaj ni stalnih naselij. Glede na to, da so Kornati poznani kot navtični raj, je tudi na Žutu marina s približno 120 privezi. Tu sta tudi dve odlični restavraciji za ljubitelje morske hrane…odlična hobotnica izpod peke, razni brodeti in ribe na sto načinov. Morje čisto, raj za kopalce. Z vrha hriba prečudovit razgled na Kornate…..povsod je dovoljeno kopanje tudi psom. Brbinj je naselje, ki leži ob istoimenskem zalivu na severovzhodni strani Dugega otoka.

Kraj je obkrožen z borovim gozdičkom, idealen za dolge sprehode. Morje čisto in turistov zelo malo. Mesto ima kar nekaj zanimivih turističnih točk vrednih ogleda. Kopanje psom je na glavni plažici v sezoni prepovedano, a le nekaj korakov stran se naši kosmatinci lahko mirno ohladijo v morju. Otok Molat, naša vsakoletna destinacija. Tu smo že stari znanci, domačini so zelo prijazni in nas vedno dočakajo z nasmehom na obrazu. Na celem otoku ni niti ene table, da je psom prepovedano kopanje, zato nam je otok še toliko bolj zanimiv. Na otoku je bilo nekoč živahno. Ribiči so izdatno lovili v bogatih ribiščih, vzrejali so drobnico in govedo. Cedila sta se med in mleko. Danes pa je to otok miru in spokoja, kjer lahko uživamo v izvorni sredozemski naravi. Je precej hribovit otok, dokaj porasel z grmičevjem in gozdom. Tu živi nekaj preko sto ljudi, predvsem starejših prebivalcev v naseljih Molat, Brgulje in Zapuntel. Imajo svojo malo pekarno, eno večjo gostilno in dve majhni restavraciji. Na obali je trgovina-kiosk, kjer se najde vse najnujnejše. Alessa je kot vedno uživala in veliko plavala, ob večerih pa smo jo mahnili na dolg sprehod. Na otoku je znameniti zvonik, pobarvan živo rumeno, da se ga kot neko središčno točko vidi z vseh strani, malo naprej je spomenik padlim borcem. Med vojno je bilo tu taborišče, bunkerji-stražarnice so zelo lepo ohranjeni in so lepe razgledne točke. Sredi mesta je velik vodnjak, kamor so v starih časih ljudje hodili po vodo. Veliko ljudi se je pred in med vojno z otoka odselilo v Ameriko in sedaj se na stara leta vračajo ter uživajo v lepotah otoka.

6.7.2010 LETOŠNJE PRVE POČITNICE

Konec julija je prišel čas našega drugega morskega oddiha. Odločili smo se, da tokrat obiščemo kraje južno od Zadra. Prva postaja, mesto Pašman na istoimenskem otoku. Nahaja se jugovzhodno od otoka Ugljan, od katerega ga deli le ozek morski prehod Ždrelac. Čezenj je speljan novi most, ki omogoča morski promet v obe smeri. Morski tokovi v okolici otoka menjajo smer vsakih 6 ur zaradi česar je morje tu med najčistejšimi na Jadranu. Na območju naselja so našli ostanke iz rimske dobe, zahodno od naselja Pašman pa se je ohranila srednjeveška enoladijska cerkev sv. Roka. Naslednja postaja, otok Prvič. Otok je dobil tako ime, ker je najbližji Jadranski otok kopnemu, torej prvi otok.

Idealen je za počitek v miru in tišini, saj na celem otoku ni nobenega avtomobila. Na otoku se nahajata dve mesteci: Prvič luka in Prvič Šepurine, ki sta med seboj povezani z romantično sprehajalno potjo. Obe se ponašata s častitljivo starimi hišami iz belega kamna, z značilnimi rjavimi ali zelenimi polkni. V naselju Prvič Luka se nahaja cerkev in samostan Gospe od Milosti, v njej pa je grob Fausta Vrančiča, človeka, ki je izumil padalo (in tudi skok z njim preživel). Obiskali smo tudi njemu posvečeni muzej, kjer so predstavljene vse makete njegovih izumov. Zares zanimivo in vredno ogleda. Oba kraja sta izredno lepo urejena in čista, kopanje psom je povsod dovoljeno. Tretja postaja mesto Primošten. Prekrasno in očarljivo mestece med Šibenikom in Splitom. Nastal je na otočku, ki je s celino povezan z ozkim nasipom in se je razvil v znano letovišče.

Dolga prodnata plaža, divje skale, visoke čeri, ki se vrtoglavo spuščajo v morje in sprehajališča okoli starih utrdb so bile idealne za dolge sprehode. Kopanje psom ni nikjer prepovedano. Otok Žirje, natančneje zaliv Stupica. Prelep dokaj miren zaliv na spodnjem delu otoka in čisto morje. Za vse, ki nimajo radi mestnega vrveža, ravno pravšnja destinacija. Kot vsak dopust do sedaj, še ena naših najbolj priljubljenih destinacij, otok Žut. Otok je brez stalnega prebivalstva a vseeno eden najbolj živih kornatskih otokov. Najvišja vzpetina na otoku je hrib Tvrdomešnjak, s katerega je prelep razgled na Kornate. Slovi po tem, da si obiskovalci na vrhu iz kamenja zgradijo majhen stolpič s skrito željo, ki naj bi se nato izpolnila. Tako je zrasel tudi naš stolp, to leto celo malo večji kot lanski na Lavsi, saj je bila tudi skrita želja majčkeno večja od lanske. Na celem otoku je dovoljeno kopanje psom, zato nam je še toliko bolj pri srcu. Ne boste verjeli, ravno tu smo srečali hovawartko s številko 1 v hrvaški rodovni knjigi (saj vemo, da jih je na Hrvaškem le okoli 10), blond samičko Ashley, staro 10 let, pripeljano iz Nemčije.

19.4.2010 TOP 10

Klub za velike pasme in molose - SKVPM, že nekaj let zapored prireja izbor - tekmovanje za deset (10) najuspešnejših psov / psic z razstav za preteklo leto. Namen tega tekmovanja je, da se posebej prikažejo, pohvalijo razstavni uspehi klubskih razstavljalcev na razstavah v Sloveniji in tujini ter posebej nagradijo s strani kluba in donatorja ter s tem vzpodbudijo druge člane kluba, da se pridružijo Izboru v naslednjem letu. Na Izbor TOP 10- SKVPM se lahko prijavijo vsi člani kluba ne glede na pasmo. Z Alesso sva se lani udeležili kar nekaj razstav, osvojili skupno 529 točk in zasedli 12 mesto, kar je za hovawarte zelo lep uspeh, saj je to druga najboljša uvrstitev do sedaj (uspešnejši je bil le Alessin očka Bellfast leta 2006).

4.4.2010 PREGLED OČI

28.3. je Alessa pri dr. Zlati Čop opravila pregled oči. Rezultat: prosta vseh očesnih bolezni, kar pomeni, da nima PRA (progresivne retinalne atrofije), katarakte, distihiaze, entropije, ektropije ter ostalih očesnih dednih bolezni. Za razliko od tujine v Slovenji za vzrejo ta pregled ni obvezen.

7.3.2010 ALESSA JE KOT PRVA SLOVENSKA SAMIČKA OPRAVILA ZTP!

7.3. smo se že zgodaj zjutraj s svojimi psi, odpravili v Avstrijo, na njihov vzrejni izpit. Le-tega organizira avstrijski klub za hovawarte v različnih krajih nekajkrat na leto. Tokrat je bil vzrejni izpit na poligonu v Leibnitzu. Iz Slovenije se je izpita udeležilo 5 psov s svojimi lastniki. Eni so imeli izpit JB (Jugendbeurteilung, vmesna stopnja pred končnim izpitom), drugi pa »taprav« vzrejni izpit (ZTP, Zuchttauligchkeitpruefung). Sodnica Sigrid Darting-Entenmann (D), specialist za hovawarte, je bila zelo prijazna, a obenem zelo stroga. Alessa je bila od naših psov zadnja na vrsti, tako sva se res kar načakali, a poligon je njena poslastica in nekako sem vedela, da z delom na njem ne bova imeli pretiranih težav. Živahna kot vedno je z menoj, majčkeno vseeno nervozno vodnico, pogumno vstopila na poligon.

Sodnica jo je celo pretipala in zelo natančno pregledala: najprej celo telo, natančno po členkih cel rep, preštela je vse zobe, določila barvo in obliko oči ter barvo ter dolžino dlake. Na vrsti je bilo merjenje. Premerijo res natančno »od prve do zadnje dlake« vsakega psa. Najprej višino, potem dolžino psa, nato širino, višino in obseg prsnega koša ter obseg prednje tačke. Določi se barva in velikost oznak (pri črno-rjavih psih), oblika glave, nastavitev repa in uhljev. Odtekle sva en ali dva kroga, da sodnica vidi psa v gibanju s strani, spredaj in zadaj. Prvi del, pregled pri sodnici je s tem končan, sledijo naloge, ki so na prvi pogled enostavne, a v praksi že ni tako.

Igra z lastnikom je prva naloga, lastnik se s psom poigra in med igro igračo zaluča v kup plastenk. Pes mora igračo poiskati in jo prinesti nazaj k lastniku. Sledi ji igra s tujo osebo-markerjem. Marker s svojo, torej za psa tujo igračo, vstopi v igro in si z lastnikom podaja igračo, pes teka od enega do drugega, da bi igračo ujel. Ujame jo v četrti podaji pri markerju in se skupaj z markerjem, cukajoč za igračo, vrne do lastnika. Sledi pobeg markerja z igračo. Psa držiš za ovratnico, medtem ko se marker v teku z igračo v roki oddaljuje. Ko je oddaljen kakih 20m, spustiš psa, le ta mora ujeti bežečo igračo in jo prinesti k lastniku. S tem je igra zaključena. Sledi preizkus nagona po plenu brez tuje osebe. Na dolgo vrv je privezana igrača, vrv pa je speljana preko cik-cak postavljenih količkov, v dolžini 20m. Na drugi strani nekdo vleče vrv in igrača-plen beži mimo količkov sem ter tja. Pes mora pokazati svojo spretnost in zainteresirano teči za plenom, ga skušati ujeti.

Na vrsti je skupina ljudi. Lastnik svojega psa na povodcu poda sodnici, sam pa se odpravi v skupino 10 ljudi, ki je oddaljena kakih 15m. Skupina lastnika zapre v sredino in lastnik glasno pokliče psa. Sodnik ga spusti, pes mora priteči v skupino in se zriniti mimo ljudi do svojega lastnika. Da bi bila naloga še težja, se tisti, ki stojijo nasproti prihajajočemu psu na hitro obrnejo proti psu, ko le ta pride do skupine. Naloga je končana, ko pes pride v krog do svojega lastnika. Nato se skupaj s sodnikom odpravita dalje po gozdni poti. Na vrsti je zvočna motnja. Na sodnikov znak, lastnik spusti dolg povodec, na katerem je pes privezan. Po nekaj trenutkih z višine na pločevino pade debela veriga, da močno zaropota. Pes mora z zanimanjem verigo povohati. Naslednja vaja je srečanje tuje osebe. Oseba oblečena v pelerino, s klobukom na glavi in temnimi očali teka v oddaljenosti 10m sem ter tja, počepa, kašlja in se čudno obnaša. Pes jo lahko nalaja, ne sme pa kazati znakov agresije. Na sodnikov znak lastnik stopi do osebe in ji sname klobuk ter očala, pes pa mora mirno priti do osebe in jo povohati. Sledi reakcija na strel. Zopet na sodnikov znak spustiš psa in z oddaljenosti nekaj korakov od psa nekdo 2x ustreli. Pes mora ostati miren. Na vrsti je vaja optična motnja. Pes je spuščen, ko se iz gozda direktno proti njemu počasi bližajo sani, na njih pa sedi živobarvna silhueta lutke, ki ima na ušesih zvončke. Počasi in vztrajno (kakor sproti veleva sodnik s svojo kretnjo) se sani bližajo in se ustavijo dva do tri metre od lastnika. Pes mora lutko povohati. Naslednja naloga je še ena optična motnja. Na gozdni poti, kjer gre pes z lastnikom in sodnikom, kar na enkrat kak meter od psa , ki ni privezan, iz tal v hipu »vstane« silhueta človeka. Pes ne sme zbežati in mora le to čudno reč povohati.

Eden najtežjih delov izpita je bil za naju preizkus poguma psa. Nikoli prej ni bila Alessa postavljena v tako situacijo, zato nisem imela pojma, kako bo odreagirala. S psom, ki ga močno držiš na 2-3 metrskem povodcu, se postaviš sredi poligona. Izza zaklona, kakih 20m od psa, se pojavi marker, ki grozeče, s palico prihaja nad psa. Pes mora pokazati reakcijo, a vendar se pri tem ne sme umakniti, skriti za lastnika. Tu pa priznam, da mi je srce že močno tolklo, saj je bila skoraj zadnja naloga in tudi hudo pomembna. Alessa je kar stala, marker se je kar bližal in bližal, ona pa kot da se ni zanimala zanj. Gledala je naokrog, tudi ven iz poligona med publiko (saj veste, na takih izpitih je ponavadi veliko prijateljev, ki res držijo pesti za te in povrh vsega te opazujejo vsi prisotni in ostali udeleženci), a vsake toliko pa ga je le ošvrknila s pogledom. Ko se ji je marker približal do za njo kritične točke, približno 5m stran, mu je jasno sporočila, da tak čudak nima kaj iskati tako blizu naju in mahati s palico. Zagnala se je proti njemu in ga z lajanjem opozorila, naj ne hodi bliže. Kamen, kaj kamen, skala se mi je odvalila od srca, ko je sodnica dvignila roko in rekla OK! Uff, najtežji del je bil za nama. Sledila je vaja »preizkus nevtralnosti«, v kateri se je gibal isti marker, ki nama je prej grozil s palico, a se je tokrat prijazno vedel. Še vedno je imel palico v roki, le da jo je sedaj nosil ob telesu obrnjeno navzdol. Z Alesso sva morali v to skupino, da sodnica vidi njeno reakcijo po preizkusu poguma. Odrezala se je dobro in ta isti marker, ki nama je prej grozil, se ji zdaj sploh ni zdel nič nevaren in je z menoj sproščeno šla skozi skupino.

Na samem koncu je bila še enkrat igra psa z lastnikom, ki se je je Alessa zelo razveselila, tu sodnik preveri, ali je po tako napornem psihološkem testu pes še v stanju igrati se. Odigrali sva se res dobro in veselo. Sledila je pohvala in nagrada psu. Tako je bil ZTP zaključen, sodnica je pred vsemi še razložila in opisala Alessino vedenje, povedala je, da je Alessa zelo temperamentna psička, pogumna in zelo prijazna. Lahko samo še dodam, da je Alessa prva slovenska hovawartka z opravljenim Avstrijskim vzrejnim izpitom/ ZTP-jem. Upam, da se nama kmalu pridruži še kakšna. če se sprašujete, kaj nama je bilo vsega tega treba, ko pa že imava opravljen vzrejni pregled v Sloveniji? ZTP je veliko zahtevnejši in tako pridobljena ocena psa je skupek pomembnih podatkov, ki bi se jih moral zavedati vsak lastnik. Alessa je ZTP uspešno opravila pri sodnici Sigrid Darting-Entenmann (D), 7.3.2009.

22.2.2009 CAC CELJE

22.februarja smo se udeležili 13. državne razstave psov vseh pasem CAC Celje, Winter Winner 2009. To je edina državna razstava, ki je organizirana v dvorani. Prireja jo Klub 5, ki se je v svojih 15 letih delovanja razvil v enega vodilnih tovrstnih klubov v Sloveniji. Letošnja udeležba je bila do sedaj največja, saj je bilo prijavljenih kar 614 psov. Tokrat se je razstave udeležilo 11 predstavnikov naše pasme, ki so se pokazali v skoraj vseh starostnih razredih. Kljub malo pretirani gneči v dvorani, poleg razstavljavcev je bilo namreč zelo veliko obiskovalcev, je vse potekalo dokaj tekoče. Zopet smo dokazali, da znajo biti naši hovawarti umirjeni in potrpežljivi, saj je vsak sodnik ocenjeval okoli 80 psov. Na vrsto smo čakali skoraj 3 ure, a kot vedno teme za pogovor med hovi lastniki ni zmanjkalo, zato se nad čakanjem nihče ni pritoževal. Alessa je nastopila v razredu prvakov in sodnik Peter F. Berthold (A) ji je dodelil oceno ODLIČNO 1, CAC - SLO in BOB.

17.1.2009 KLUBSKA RAZSTAVA

17. januarja se je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani odvijala Klubska razstava Slovenskega kluba za velike pasme in molose. Prijavljeno je bilo kar lepo število predstavnikov hovawartov, 9 samic in 7 samcev v različnih starostnih razredih. Alessa se je predstavila v razredu šampionov, sodnik Bela Siklosi (H) pa ji je prisodil oceno odlično 1 CAC-SLO in laskavi naziv KLUBSKA PRVAKINJA 2009 (Klubsiegerin, Beste Hündin).

30.11.2018 CACIB ZAGREB

Po daljšem premoru smo se z našo Alesso udeležili dvojne CACIB razstave v Zagrebu. Prva, v soboto, je bila obenem še kvalifikacija za Crufts show, druga, v nedeljo, pa je bila Central Eastern European Cup, Zagreb Winner. Ta prestižna CACIB razstava je s strani FCI vsako leto dodeljena le eni Evropski državi. Razstavi sta potekali na Zagrebškem velesejmu, kjer so v ta namen pripravili 4 velike hale in v njih razporedili 25 ringov, tako da je bilo prostora več kot dovolj. Za vsak dan posebej je bilo prijavljenih več kot 2000 psov iz 30 držav. Vse je potekalo brez zapletov. Oba dneva smo bili na vrsti kot tretja pasma. Prvi dan pri sodniku Srečku Kukiću (HR) v ringu št. 13 in drugi dan pri Štefanu Šinku (SLO) v ringu št. 12. Strogim sodniškim očem ni ušla nobena malenkost in oba sta svoje delo opravila zelo korektno. Razstavo je obiskalo veliko število gledalcev, tako tujcev kot domačinov. Med njimi pa se je našlo kar nekaj takih, ki so pokazali veliko zanimanje za našo pasmo, kar me je prijetno presenetilo.

Rezultati sobota:
odlično 1 CAC-HR in CACIB

Rezultati nedelja:
odlično 1 CAC-HR, CACIB in BOB
Central Eastern European Winner, Zagreb Winner 2008

Z vsemi osvojenimi naslovi je Alessa izpolnila pogoje za Hrvaški šampionat in tako postala Ch. HR.

NOVICE 2018

NOVICE 2017

NOVICE 2016

NOVICE 2015 - 2009Copyrights © Psarna ex Horto Albo. Vse pravice pridržane.