• slider
  • home_slider2
  • home_slider3
  • home_slider2

NOVICE


24.12.2018 TRETJI TEDEN

Mladički rastejo. Zobki so že začeli izraščati, medsebojna igra je vse pogostejša, napadi na igrače so stalnica. Prav radovedno opazujejo okolico in raziskujejo po sobi. Začeli smo že z nekaj samostojnimi obroki na dan. Razne mlečne kašice jim zelo teknejo, prav tako mleto goveje meso, skuta in kozje mleko ter baby starterji. Počasi začenjamo z obiski in veseli smo, da se novi lastiki tako pridno najavljajo na obiske. Prvi obisk smo že imeli, in sicer lastnico očeta mladičkov, Alenko in njenega sina Nejca. To je bilo pravo veselje. Zamenjali smo jim tudi že ovratnice, saj prve niso imele več možnosti povečanja obsega. Nove so tudi bolj opazne, predhodne so se namreč že skrile pod dlako in določene mladičke je zelo težko očiti brez ovratnice - ja, tako so si podobni in enotni po videzu. Po obnašanju so trenutno, kot v vsakem leglu, eni bolj živahni od drugih, nekateri imajo dovolj manj spanca in se že igrajo, medtem ko drugi še kar spijo. Že drugič smo jim skrajšali krempeljčke, tokrat je šlo že lažje kot prejšnič.

Več o leglu: "R" leglo ex Horto Albo; celotna galerija tretjega tedna se nahaja tukaj: GALERIJA 3.TEDEN; nov posnetek: VIDEO "R" LEGLO

V kolikor se zanimate za črnega samčka nam lahko pišite na tea.pavisic@gmail.com / tanja.pavisic@gmail.com ali pa nas pokličete na 041 259 578 (Tea) oziroma 031 763 612 (Tanja).

16.12.2018 DRUGI TEDEN JE ZA NAMI

Še en teden je minil kot bi mignil. Mladički so začeli odpirati svoje oči, počasi se začenjajo zavedati drug drugega in okolice okoli sebe. Prva je oči pričela odpirati zelena samička. Tudi hoja jim gre že kar presenetljivo dobro. V času ko so budni smo že opazili prve poskuse medsebojne igre. V kotilnico smo jim dodali tudi že prve igračke. V petek smo jim prvič dali pasto proti glistam in že drugič smo jim skrajšali krempeljčke. Tudi v tem tednu so vsi lepo pridobili na teži, med samčki je bil v petek najtežji turkizen samček (1510g), med samičkami pa rumena (1500g). Celotno leglo je res zelo enakomerno, priznamo da bi črne mladičke kar težko ločili med seboj, če ne bi imeli pisanih ovratnic. A tudi dlaka postaja vse daljša, vse bolj so "čupkasti", zato se tudi ovratnice že skrivajo pod dlako. Tokrat smo jih prvič poslikali posamezno. Celoten fotošuting nam je vzel kar nekaj časa, saj modeli še ne sodelujejo po naših željah, pa tudi Riva je kradla rekvizite (igračke). Več fotografij iz kotilnice najdete v galeriji, v video zavihek pa sta dodana dva nova posnetka. Izbrali smo tudi rodovniška imena, kako jih bomo dodelili mladičkom, pa bo pokazal čas.

Samčki: Rio, Rocco, Rufus, Rubik, Rhodos, Roy; Samičke: Rubia, Rubin, Raya, Reiwa, Rea, Rosinante

Več o leglu: "R" leglo ex Horto Albo; celotna galerija drugega tedna se nahaja tukaj: GALERIJA 2.TEDEN; vse posnetki: VIDEO "R" LEGLO

V kolikor se zanimate za črnega samčka nam pišite na tea.pavisic@gmail.com / tanja.pavisic@gmail.com ali pa nas pokličete na 041 259 578 (Tea) oziroma 031 763 612 (Tanja).

11.12.2018 MLADIČKI SO STARI EN TEDEN

Kar težko je verjeti, da je minilo že več kot en teden od kotitve. Vsi mladički zelo lepo napredujejo in pridobivajo na teži. Trenutno njihov dan zajema le spanje, hranjenje in ponovno spanje ter tako dalje. Jedo osemkrat na dan, vsake tri ure, tudi ponoči in seveda ob naši prisotnosti. Brez nadzora namreč ne gre - nemogoče je namreč istočasno nahraniti 12 lačnih mladičkov z 9 seski. S polnimi trebuščki ponavadi "popadajo dol" v parih minutah in takrat sledi spanec za nas in Rivo. Kar velik zalogaj je skrbeti za 12 mladičkov. Čeprav je Riva prve dni po kotitvi imela zelo izbran okus kaj bo jedla, smo jo z dobrotami (kuhani osliči, skuta z medom, pečene sardele, piščanec...) uspešno nahranili, da je imela dovolj mleka. Prvih nekaj dni je cel dan skrbno nadzorovala dogajanje v kotilnici, a ker tudi ona potrebuje gibanje in dati možgane malce na off, sva že pričeli hoditi na sprehode, kjer zelo očitno neizmerno uživa.

Več o leglu: "R" leglo ex Horto Albo; celotna galerija prvega tedna se nahaja tukaj: GALERIJA 1.TEDEN; vse posnetke pa objavljamo tukaj: VIDEO "R" LEGLO

Prosta imamo le še dva črna samčka, v kolikor se zanimate za mladička nam pišite na tea.pavisic@gmail.com / tanja.pavisic@gmail.com ali pa nas pokličete na 041 259 578 (Tea) oziroma 031 763 612 (Tanja).

4.12.2018 MLADIČKI SO TU

V petek (30.11.2018) se je skotilo naše "R" leglo. Že v četrtek se je Riva začela drugače obnašati, zavračala je hrano in preverjala temne kotičke hiše. Ponoči smo posledično dežurali, ampak resno se je začelo dogajati zjutraj okoli sedmih. Vse skupaj se je skotilo 12 mladičkov, od tega je 6 samcev (1 črn z ožigi in 5 črnih) ter 6 samic (3 črne in 3 črne z ožigi). Kotitev je potekala brez zapletov, trajala je 10 ur, vključno z dvourno pavzo. Pozitivno smo presenečeni nad porodnimi težami mladičkov, ki so znašale od 440g do 540g. Vsi mladički lepo napredujejo in pridobivajo na teži. Noben mladiček nima beline in vsi črni z ožigi imajo vse ožige. Po vrstnem redu so se skotili:

1. Samec, črn, svetlo moder trakec, 440g ob 7.30
2. Samica, črna, vijoličen trakec, 470g ob 8.30
3. Samec, črn, turkizen trakec, 540g ob 9.56
4. Samica, črna z ožigi, roza trakec, 480g ob 10.34
5. Samica, črna z ožigi, oranžen trakec, 480g ob 11.03
6. Samica, črna, zelen trakec, 490g ob 11.41

7. Samica, črna z ožigi, rumen trakec, 490g ob 12.17
8. Samec, črn z ožigi, siv trakec, 460g ob 12.59
9. Samec, črn, rdeč trakec, 460g ob 13.35
10. Samec, črn, črn trakec, 530g ob 15.00
11. Samec, črn, rjav trakec, 530g ob 17.17
12. Samica, črna, temno moder trakec, 440g ob 17.49

Ker je z mladički veliko dela in ker jedo vsake 3 ure (tudi ponoči) jih žal še nismo uspeli kvalitetno poslikati. Pri tako velikem leglu psička namreč nima dovolj seskov za vse, zato je hranjenje malo bolj organizirano kakor sicer. Za prvo silo objavljamo nekaj fotografij s telefona, boljše sledijo kmalu.

V kolikor ste zainterestirani za mladička nam lahko pišete na tea.pavisic@gmail.com / tanja.pavisic@gmail.com ali pa nas pokličete na 041 259 578 (Tea) oziroma 031 763 612 (Tanja).

Več informacij o leglu: "R" leglo ex Horto Albo

26.11.2018 LE ŠE PAR DNI....

Le še par dni nas loči do dneva D. Riva se še vedno počuti dobro, nekaj dni je zavračala jutranji obrok (ob 6.00) ampak se je njen apetit vedno vrnil okoli poldneva. Približno na dve uri hodiva ven, saj mladički že kar konkretno pristikajo na mehur. Trenutno se želi bolj držati doma, zato so tudi sprehodi minimalni. Ko počiva oziroma ko spi se z lahkoto opazi premikanje mladičkov (nekaj premikov mi je uspelo tudi posneti - posnetek je tukaj - najbolj očiten premik pa je na 00:19). Obseg trebuščka se je močno povečal, in sicer na 95cm (žal obsega nisem izmerila pred paritvijo, vendar ko se je začel trebušček kazati je obseg znašal 70cm). Toliko o brejosti, več novic pa po kotitvi...

Več informacij o pričakovanem leglu: "R" leglo ex Horto Albo

12.11.2018 POČASI SE PRIPRAVLJAMO....

Počasi se pripravljamo na prihod mladičkov. Še približno 20 dni nas loči od velikega dogodka. Riva se počuti dobro, še vedno je aktivna, tako kot pred brejostjo hodi na dva sprehoda, tek za vranami pa je še vedno njeno veselje. Občasno kar sama prinese igračo ("klobaso") in si želi borbe. Trenutno dobiva štiri obroke na dan in čeprav to skupno nanese kar veliko hrane, ne bo zamudila nobenega odpiranja hladilnika. Vsak poskus tihotapljenja piškotov mimo nje je postal mission impossible. Trebušček ima že kar velik, v tem obdobju pa tudi mladiči rastejo najhitreje. Ugotavljam, da je res težko fotografirati trebušček tako, da bi se velikost trebuščka na fotografiji videla tako dobro, kakor se v resnici - na vsaki fotografiji izgleda manjši. Cel dan preživi v naši bližini, čohanje in cartanje ji še bolj sede kakor ponavadi. Ta vikend smo začeli tudi s pripravljanjem sobe, v kateri bodo mladički. Kotilnica je že pripravljena in Riva je skrbno nadzorovala pripravo. Prav tako smo opravili že vse pomembnejše nakupe (mleko v prahu, ovratnice, drybedi, grelna lučka, plenične podloge, hrana za mladičke...). Želimo le, da brejost, in kasneje kotitev, do konca mineta brez zapletov.

Več informacij o pričakovanem leglu: "R" leglo ex Horto Albo

25.10.2018 PRIČAKUJEMO MLADIČKE

Z največjim veseljem in ponosom sporočamo, da pričakuemo mladičke. V torek, 23.10. smo opravili ultrazvočni pregled, ki je potrdil, da so mladički na poti. Paritev z mednarodnim prvakom v lepoti, samcem z imenom Blue Pinus Alpinia, je uspela brez najmanjšega problema. V pričakovanem leglu so možne vse tri barve, kaj bo mati narava "zmešala" pa bomo videli okoli 2.12.2018. Če ste zainterestirani za mladička, nam pošljite email s kratko predstavitvijo na tea.pavisic@gmail.com ali tanja.pavisic@gmail.com, ali pa nas pokličite na 041 259 578 (Tea).

Več informacij o pričakovanem leglu: "R" leglo ex Horto Albo

15.10.2018 NAYA RASTE....

Naša Naya zelo hitro raste. Zamenjala je že vse zobke, trenutno je visoka 54 cm in ima 22 kg. Je zelo živahna, prava borka za igračo. V šoli je zelo pridna in brez težav osvaja nove vaje.

15.10.2018 NAYINA PRVA KLUBSKA RAZSTAVA

V soboto, 6.10.2018 sva se s Teo in Nayo odpravile na pot v Vrtojbo, kjer je potekala že 7. specialna razstava, tokrat z nazivom Klubska razstava, za hovawarte, ki jo 2x letno organizira Hovawart klub Slovenije. Kot na vsakem klubskem dogodku, smo seveda imeli fajn hovi družbo vseh naših dragih prijateljev. Naya je nastopila v razredu mladičev od 4 do 6 mesecev. Sodnici Alenki Černe in vsem ostalim razstavljavcem in gledalcem, je pokazala, da tudi 5 mesečni mladič lahko v predstavitvi v ringu konkurira odraslim, že nekaj let natreniranim psom. Odtekla je diagonalo in krog kot prava profesionalka (seveda sva v ta namen doma pridno vadili) dovolila sodnici, da sama celo pretipa in sama pregleda zobke. Sodnica je podala natančen, izredno spodbuden opis in jo ocenila z oceno Zelo perspektivna 1, najlepši mladič. Naya je tako osvojila svojo prvo rozetko. Zelo smo ponosni na našo malo razposajeno razbojnico, da se je v gneči in družbi večina samih odraslih psov počutila sproščeno in zadovoljno. Ogledate si lahko tudi posnetek Naye v ringu.

15.9.2018 CAC TRBOVLJE IN OSVOJEN ŠE EN ŠAMPIONAT!

26.8.2018, na državni razstavi CAC Trbovlje, je Naya v razredu mladičev prvič kot udeleženka stopila v razstavni ring. Že pred tem, je delala družbo Rivi na dvodnevni razstavi v Italiji, se uspešno privajala na gnečo, ozvočenje, lajež psov, božanje in sprehajanje med ringi. Sproščeno je spala v šotoru malo stran od ringa. Doma sva vadili tek in stoj, ter pregled telesa in zobkov. Sodnik Joao Vasco Pocas iz Portugalske je bil res prijazen in nežen do Naye. Odtekli in po Nayino malo odskakali sva krog in diagonalo, se pokazali sodniku še na stoj, brez težav je pogledal tudi zobke, ki so trenutno v menjavi. Dobila je zelo lep opis in oceno Zelo perspektivna, najlepši mladič. Zadovoljni sva odšli iz ringa. Vaditi pa bo seveda še treba kar veliko, da bo Naya, nekako tako kot to Riva zna, odtekla cel krog v kas teku in par minut mirno stala za opis pred sodnikom. Riva pa je na tej razstavi (pri starosti le dveh let in dveh tednov) pridobila še zadnjo potrebno kandidaturo za uspešno osvojeni naziv Razstavna prvakinja Slovenije.

19.8.2018 PREGLED OČI

Riva je dopolnila dve leti in opravili smo še zadnji zdravstveni test, in sicer pregled oči. Le tega smo opravili v Lescah pri gospej Zlati Čop. Rezultat pregleda je odličen, saj so Rivine oči brezhibne oziroma so proste vseh dednih očesnih bolezni. Seveda smo zelo veseli tega rezultata. Končni izkupiček vseh Rivnih zdravstvenih in genetskih testov je več kot odličen. Po končanem pregledu smo se, ker smo že ravno bili "v tisti koncih", odpravili še do Ravnikovih. Ker so bile Rivine oči še rahlo občutljive na močno svetlobo, smo najprej pojedli kosilo (Tomaž je spekel odlične postrvi!) nato pa smo se odpravili do reke na ohladitev. Vedno je lepo gledati naše hovije - Rivo, Nayo in Bluja - med igro in norenjem po vodi. Alenka hvala za čudovito popoldne.

19.8.2018 2 LETI

Riva je 13.8. praznovala svoj drugi rojstni dan. Neverjetno kako čas beži. Vse najboljše in najlepše želimo tudi njenim trem bratcem in dvema sestricama! Za "posebno" rojstnodnveno fotko smo se zapeljali na Otočec ter se tam odpravili še na sprehod.

18.8.2018 DVA ČUDOVITA IN USPEŠNA DNEVA

Združili smo »obveznosti« z zabavo. Že pred kakim mesecem sva Rivo prijavile na razstavo CACIB Gradisca d'Isonzo v Italiji. Tako smo se, naš ženski četvorček, v nedeljo odpravile k našim dragim prijateljem na »morčka« v Dekane. Kot že večkrat do sedaj, nas je družina Kofol sprejela z odprtimi rokami. V ponedeljek in torek dopoldne smo se skupaj udeležili razstave, popoldneve pa preživeli v najboljši primorski družbi. Razstava zaradi vročine (temperature blizu 40 stopinj) kar naporna za pse, odvijala se je sredi mesta v parku, čudovito organizirana, veliko sence in prostora. Riva je v ponedeljek dopolnila 2 leti in prvič nastopila v razredu prvakov. Zelo natančen in prijazen sodnik iz Srbije ji je podal hvale vreden opis in oceno Odlično 1, CACIB in BOB. Drug dan razstave, pri avstrijskem sodniku, si je prislužila enako lep opis, ocena pa Odlično 1 in r. CACIB. Dobili smo to, po kar smo prišli. Z obema ocenama smo zadovoljni, saj je bila Riva precej mlajša od vseh. Za Nayo je bil to prvi obisk razstave, kar je za mladiča odlično za socializacijo. Bila je izredno pridna, brez težav prenesla gnečo psov in ljudi, ozvočenje in vožnjo z avtomobilom. Ni se kaj dosti sekirala za okolico, z veseljem se je pustila prečohati mimoidočim in mirno zaspala v šotoru.

Po končanem težjem delu dneva, smo se odpeljali nazaj v Dekane, kjer je sledila osvežitev v reki Rižani. Naši psi, Riva, Naya in Tan so izredno uživali v plavanju. Naya je v starosti 3 mesece in pol prvič zaplavala in na moje presenečenje je plavala, lahko rečem »kot stari morski volk« Sprehodili smo se tudi skozi njihove čudovite nasade pregrešno dobrih fig, ki so ravno v času našega obiska dozorele. Hvala družini Kofol za dva zelo lepa dneva preživeta v njihovem domu.

3.8.2018 NAYA RASTE...

Naya je dopolnila 3 mesece. Kar vidno raste in njena teža lepo nepreduje, izgubila je tudi že prvi zobek. Že od prvega dne spi celo noč. Z Rivo se zelo lepo razumeta in se večino dneva igrata. Na sprehodu zelo lepo sledi in se odziva na ime ter hitro priteče do nas - temu seveda sledi priboljšek. Je namreč zelo požrešna in vedno lačna psička. Ne da se opisati veselja, vsakič ko v roko primem njeno posodo. Spodaj prilagamo nekaj utrinkov.

6.7.2018 CACIB ROGLA II

Ta vikend smo se udeležili mednarodne razstave na Rogli. Razstava je zagotovo ena izmed najlepših v Sloveniji, saj poteka na vrhu Rogle, kjer je pozimi urejeno smučišče. Tokrat so bili vsi razstavni ringi pod šotorom, kar se je izkazalo za pravilno odločitev. Kljub šotoru so bili ringi primerno veliki. Z Rivo sva se predstavili že znani sodnici, gospodični Meliti Grošelj. Njen pristop do psa je čudovit, umirjen, nežen, predvsem pa mi je všeč to, da psa resnično opazuje skozi celotno predstavitev. Riva je na svoj seznam razstavnih uspehov dodala novo oceno, in sicer Odlično 1, CAC, CACIB in BOB.

26.6.2018 NOVA ČLANICA

V nedeljo, 24.6., se nam je pridružila nova članica z imenom Naya. S Teo sta po desetih dneh skupnih dogodivščin v Varšavi pristali na Brniku, mala Naya pa je bila na avionu prava zvezda. Stevardeso ni ravno zanimalo, da se mora na avion vkrcati še približno 50 oseb, raje se je več minut topila med božanjem Naye, katera ji je z veseljem vračala poljubčke :) Letalska družba Polish LOT se je ponovno izkazala za zelo "dog friendly", saj je Naya imela svoj sedež in bila cel let na sedežu v odprti torbi. Tako imamo ponovno mladičko iz kombinacije črnega samca (Falko des Trois Petits Diables) in črnorjave psice (Enormous Know How).

11.6.2018 VEČERNA RAZSTAVA V CELOVCU

V soboto, 9.6., smo se okoli treh popoldne odpravili proti Celovcu na IHA Klagenfurt razstavo. Hovawarti so bili na vrsti kot zadnja pasma šele malce pred sedmo zvečer. Pot je minila brez posebnosti, na srečo brez zastojev. Tudi tokrat je bila sama razstava organizirana odlično - ringi dovolj veliki, prostora okoli ringov je bilo ogromno in hale ravno prav ohlajene. Sodniku se je predstavilo 8 hovawartov, od tega 4 psičke, od katerih je bila naša Riva najmlajša in predstavitev v razredu vmesnih nama je prinesla naslednji rezultat: Odlično 1, CACA in rCACIB. S to oceno je Riva tudi izpolnila pogoje za dosega naziva Avstrijska mladinska prvakinja. Iz razstave žal nimamo nobene fotografije, zato prilagamo nekaj utrinkov s sprehoda.

5.6.2018 VIKEND V DEKANIH

Vsako leto začetek junija predstavlja tudi "obdobje češenj" pri naših prijateljih v Dekanih. Že v petek popoldne smo se odpravili tja in tam preživeli čudovit vikend. Ja, tudi sami imamo doma češnje vendar vsakič, ko vstopimo v njihove nasade ostanemo brez besed. Ne gre le za češnje, temveč tudi kakije, fige in marelice. Vse domače, izredno okusno, sveže in preprosto odlično. Za vse radovedneže prilagamo link na njihov Facebook profil tukaj - Kmetija Kofol, najdete pa jih tudi vsako soboto na centralni tržnici v Ljubljani.

Ravno v tem času nedaleč stran poteka CACIB Umag razstava, katere smo se v soboto zjutraj tudi skupaj udeležili. Naša Riva je bila prijavljena v razred vmesnih, njihov Thank Dellangiolina pa v razred prvakov. Žal so razstavo premaknili na novo lokacijo, z nič sence, po tleh je bilo premnogo "ježkov - semena trave" kateri so delali vozlje v dlaki. Opremljeni s šotorom, hladnilno blazino in mnogo hladne vode smo se utaborili pred ringom 3 - pohvala glede velikosti ringov. Z malo zamude se je v ringu predstavilo 6 hovawartov (kar presenetljiva številka za razstavo na Hrvaškem), 3 psice in 3 samci oziroma iz štirih držav. Riva je sodelovala odlično in bila ocenjena z Odlično 1, CAC, CACIB in BOS. Presenetljivo pa tokrat ni bila edina črnuhinja.

Takoj po končanem ocenjevanju smo se vrnili v Dekane ter se odpravili do reke Rižane. Kar težko opišem, kako sta Riva in Tan uživala v vodi. Riva je nekaj časa le stala v vodi, ali pa celo ležala, ter se hladila. Divjala sta pod jezom, se lovila, imela borbe za palice in se valjala po pesku. Seveda tudi tokrat brez fotkanja tega uživanja ni šlo.

Hvala družini Kofol za prečudovit vikend. Kot vedno, imeli smo se super.

5.6.2018 POSLOVILI SMO SE OD AVERE

31.5.smo se žal morali, mnogo prezgodaj, posloviti od naša Avere. Bila je neverjetna psička, polna nežnosti in ljubezni, zvesta družinska članica in najboljši možen vzgled vsem ostalim psom. V komaj petem letu starosti, ji je bila postavljena diagnoza kongestivno srčno popuščanje in kljub velikemu trud naših veterinarjev ter kljub vsem zdravilom, ki jih je vsakodnevno morala pojesti, njeno srce enostavno ni zmoglo več.

5.5.2018 KRAJŠE POČITNICE NA MORJU

Prvomajske praznike že dolga leta preživimo v Zadru. Vremenska napoved kakšen teden pred razstavo ni bila najlepša, vendar je z vsakim dnem postajala lepša in vse dni smo preživeli v družbi sonca. Bilo je prav prijetno - ne prevroče, ne prehladno, le morju manjka še kakšna stopinja, kar pa za Rivo in Avero ni bila nobena ovira. Vsak dan sta reševali žogico iz vode, čeprav je bilo za Rivo očitno, da veliko raje plava z nami in ne za žogico. Seveda pa tudi tokrat dopust ni minil brez obiska znane mivkaste plaže v Ninu, kjer sta punci potrošili odvečno energijo.

Ravno v času praznikov tam poteka znana 4-dnevna mednarodna razstava, katero smo parkrat celo obiskali kot gledalci, letos pa smo se razstave udeležili z našo Rivo, ter Avero kot gledalko oziroma "supporterko". Razstave smo se udeležili z namenom, da dokončamo v Zagrebu začeti hrvaški šampionat. Razstavišče je od naše namestitve bilo oddaljeno 15 minut vožnje. Organizacija je bila odlična. Ringi so bili solidne velikosti in v senci, samo sojene pa je potekalo po predvidenem urniku, brez kakršne koli zamude. Všeč nam je bila prepoved postavljanja boksov, miz in šotorov tik pred ringe, saj je to na določenih razstavah prav moteče. Riva je bila vse dni prijavljena v razred vmesnih, in z 4x Odlično 1, CAC in 3x rCACIB postala Hrvaška razstavna prvakinja Razstava nam je bila všeč in zagotovo se še vrnemo.

11.4.2018 CAC BARJE IN SPECIALNA RAZSTAVA ZA HOVAWARTE

V nedeljo 8.4. smo se z Rivo udeležili dveh razstav, in sicer državne razstave CAC Barje ter Specialne razstave za hovawarte. Razlog, da sva se udeležili obeh razstav so pogoji za pridobitev slovenskega prvaštva, za katerega je potrebno osvojiti pet kandidatur CAC, ena izmed teh pa mora biti iz specialne ali klubske razstave. Obe razstavi sta potekali na čudoviti lokaciji, na hipodromu v Vrbljenah. Tudi vreme nam je bilo naklonjeno, saj je cel dan sijalo sonce in kljub rahlemu vetriču, je bilo vreme idealno za naše pse. Zjutraj, pred Specialno razstavo, je bila Riva na CAC Barju s strani Sviatlane Radziuk (BY) ocenjena z oceno Odlično 1, CAC.

Po končanem ocenjevanju sva pohiteli do ringa, kjer se je že odvijala naša specialna razstava. Tokratno specialno razstavo je sodil priznani nemški sodnik in vzreditelj, gospod Michael Kunze (D). V senci sva spremljali dogajanje v ringu in čakali na vrsto, saj sva imeli kataloško številko 18. Čas je v prijetni družbi hitro minil in kmalu sva bile na vrsti midve. Predstavili sva se v razredu vmesnih in tudi tokrat je bila Riva edina črna psička na razstavi. V razredu vmesnih (Riva je sedaj stara 20 mesecev) sva si prislužile oceno Odlično 1, CAC. Vesela sem bila tudi obširnega in natančnega opisa. Takšna ocena s strani specialista za pasmo je zares lepa spodbuda. Pohvaliti moramo tudi samo izvedbo Specialne razstave, saj je Hovawart klub Slovenije ponovno dokazal, da njihova organizacijska ekipa prav nič ne prepušča naključju. Vse je potekalo brez zapletov in brez zamud. Za razstavne fotografije se tokrat zahvaljujemo Evi Oven.

29.3.2018 OPRAVLJEN VZREJNI PREGLED

17.3. je na poligonu v Domžalah potekal vzrejni pregled Hovawart kluba Slovenije. Že ko smo se odpeljali iz Novega mesta ni vreme izgledalo nič kaj obetavno. Dež je tudi dodobra razmočil poligon, tako da so bili škornji oziroma višji gojzarji obvezna oprema. Kljub več puloverjem in jaknam, me je na trenutne pošteno zeblo. Pred samim vzrejnim pregledom je potekalo še podaljševanje vzrejnih dovoljenj, za vzrejnim pregledom pa še pregled mladih psov - PMP, katerega je Riva opravila lani aprila. Na vzrejni pregled sta bila prijavljena le dva hovawarta in Riva je bila na vrsti prva. Tokrat so sodniško zasedbo predstavljali Bojana Razpotnik, Miroslav Zidar in Alenka Černe. Pregled se je začel z meritvami, določanjem odtenka oči, pregledom zob, tekom in splošno oceno zunanjosti.

Drugi del vzrejnega pregleda je pravzaprav test karakterja, izpeljan zelo podobno kot v sosednji Avstriji ali Nemčiji. Test vključuje igro z lastnikom, met igrače v plastenke, igro s tujo osebo, padec verige na kovino, strel, "skok" kombinezona pred psa, proti psu se premikajoče sani z zvončki ter tuja oseba v palerini z neobičajnim gibanjem. Pri vseh optičnih in akustičnih vajah je od psa pričakovano, da gre zadevo tudi od bližje pogledati. Riva ni imela nobenega problema ne s prvim, niti z drugim delom vzrejnega pregleda. Je zelo sproščena, igriva, firbčna in božanja željna psička. S ponosom lahko torej zapišemo, da ima naša psarna novo vzrejno psičko! Več fotografij, za katere se zahvaljujem Evi Oven, si lahko ogledate tukaj - Galerija.

29.1.2018 FEBRUARSKE NOVIČKE

Po nič kaj zimskem januarju, ki nam je sicer omogočil veliko dolgih sončnih sprehodov, lahko sedaj končno uživamo na snegu. Riva in Avera uživata na vsakem sprehodu - lovita žogice, iščeta miške in veverice in imata borbe za igračo. Avera seveda v precej bolj umirjeni različici, saj ji zdravstveno stanje ne dopušča preveč aktivnosti.

Z Rivo smo opravili test ščitnice, rezultati so odlični. Prav tako smo izpolnili še zadnji pogoj za udeležbo na spomladanskem vzrejnem pregledu, in sicer DNK profil (obvezna pregleda za vzrejno dovoljenje sta le slikanje kolkov in DNK profil ter B-BH izpit). V nedeljo, 18.2. smo se udeležili tudi mednarodne razstave psov vseh pasem v Celju, kjer je Riva bila ocenjena z Odlično 1, CAC ter tako odprla slovenski šampionat.

Copyrights © Psarna ex Horto Albo. Vse pravice pridržane.