• slider
  • home_slider2
  • home_slider3
  • home_slider2

21.12.2019 POKLJUKA

Letošnja zima ni bila s snegom na Dolenjskem prav nič radodarna. Naši psi obožujejo sneg, zato je padla odločitev za sprehod na Gorenjskem, natančneje na Pokljuki. Dan pred sprehodom je snežilo, zato smo lahko vsi uživali na svežem snegu. Izpred bialotskega centra smo se odpravili do Planinske koče na Uskovnici. To pot smo izbrali zaradi nezahtevnosti in dolžine, saj sta bila z nami tudi Rea in Aron - za kakšne resne planinske ture sta namreč še premlada. Tako smo se v družbi Ree, Arona, Bluja in naših dveh psičk - Rive in Naye - odpravili na foto sprehod. Imeli smo se super saj smo srečali le nekaj pohodnikov, tako da so psi lahko sproščeno tekali naokoli in se igrali. Prilagamo nekaj utrinkov....

21.12.2019 DVA IZPITA USPEŠNO OPRAVLJENA

Naya in Rea sta uspešno zaključili tečaj šolanja po programu ISP - A in ISP - BBH. Obe sta 14.12. v KD Grosuplje uspešno opravili izpit. Rea A in Naya BBH. Z Nayo sva tako izpolnili še zadnji obvezni pogoj, ki ga naša pasma potrebuje za vzrejni pregled. Posebne čestitke tudi Janu in Rei, saj je to njun prvi opravljen izpit.

30.11.2019 1. ROJSTNI DAN

Danes naše "R" leglo praznuje svoj prvi rojstni dan. Ponosni smo na prav vse mladiče iz tega legla, razvijajo se v krasne predstavnike pasme in kar je najpomembnejše - vsi imajo čudovit značaj. Vsekakor je bilo to leto za lastnike zanimivo in nič kaj dolgočasno. Veseli nas, da nam tako redno poročate in pošiljate fotografije, se nam pridružite na kakšnem sprehodu in da uživate življenje z vašimi hoviji.

20.11.2019 ODLIČNI REZULTATI NAYINIH ZDRAVSTENIH TESTOV

V novembru smo z Nayo opravili slikanje kolkov na kliniki Loka v Škofji Loki, prejeta ocena je odlična, HD A/A, brez znakov displazije . Prav tako smo opravili DM testiranje ter test Lokusa D, rezultata sta DM N/N in D/D. Boljše ne gre :)

24.10.2019 ŠE ZADNJI RAZSTAVNI VIKEND LETOŠNJEGA LETA...

Ta vikend smo končali našo razstavno sezono. Bila je več kot uspešna in takšen je bil tudi ta vikend. Kinološka zveza Slovenije je organizirala novo razstavo, katera je potekala tri dni v Celju, pod imenom Slovenian Derby Winner show. Velika udeležba je tej razstavi doprinesla naziv največje slovenske razstave leta 2019. S svojo udeležbo smo razstavo podprli tudi mi. V petek, 18.10. smo se razstave udeležili z Rivo in Reo. Pri sodnici Hassi Assenmacher-Feyel (D), je Riva prejela oceno odlično 1, CAC, CACIB, BOB; Rea v razredu mladih pa odlično 1, PRM, JBOB in naziv Derby Winner 2019 (naziv se je podeljeval le PRM - mladim psom). V nedeljo, 20.10. se je poljskemu sodniku Tomaszu Borkowskemu predstavila le Rea, ki je z oceno odlično 1, PRM, Derby Winner 2019 postala tudi mladinska prvakinja Slovenije v lepoti! Riva je z oceno, doseženo v petek, postala Veleprvak Slovenije na kar smo zelo ponosni. V soboto, 19.10. se omenjene razstave nismo udeležili, saj je pri Zagrebu potekala razstava CAC Ivanič Grad, kamor smo se z Rivo odpravili po zadnjo kandidaturo za osvojitev prvaštva. Sodnica Jadranka S. Selimović je bila nad Rivo navdušena in z osvojitvijo odlične ocene in BOB-ja, je Riva postala Hrvaški veleprvak v lepoti. Zelo smo ponosni na naš team Rea & Jan, saj več kot uspešno premagujeta vse izzive, ki spremljajo "novopečene" lastnike psov.

5. in 6.10.2019 CACIB LIPICA & PMP - Pregled mladih psov

V soboto smo se udeležili mednarodne razstave CACIB Lipica I, ki poteka v Novi Gorici. Tokrat smo se portugalskemu sodniku predstavili "vsak s svojim" - Manja & Aron (Rufus), Jan & Rea, Tanja & Naya in Tea & Riva. Pohvaliti moramo Manjo in Jana, ki sta svoja hovija čudovito predstavila in vodila v ringu, izven ringa pa sta pokazala svojo skuliranost in bila popolnoma sproščena v gneči drugih psov. Ocene in sodniški opisi so bili zelo spodbudni; Aron odlično 1, PRM, Best male; Rea odlično 1, PRM, JBOB; Naya odlično 1, CAC; Riva odlično 1, CAC, rCACIB. Po novih pravilih za dosego slovenskega razstavenga šampionata je Naya s tem doseženim CACom izpolnila vse pogoje za dosego naziva Razstavna prvakinja Slovenije.

V nedeljo, 6.10. je Hovawart klub Slovenije organiziral pregled mladih psov. Ta je sestavljen iz dveh delov - ocena zunanjosti (podobno kot na razstavi, le podrobneje in z meritvami) ter ocena karakterja (pes je na poligonu soočen z različnimi situacijami, ocenjuje se njegov odziv na le te). Namen tega pregleda je videti potomce določene paritvene kombinacije, istočasno pa lahko lastniki vidijo ali je v socializaciji njihovega hovija kakšen primanjkljaj oz. na čem "morajo še delati". Iz našega R legla, ki je sedaj staro 10,5 mesecev, v Sloveniji živi 6 mladičev in vsi so se udeležili tega pregleda, kar nas je seveda zelo razveselilo. Pokazali so se; Marta & Rocco, Manja & Rufus (Aron), Bojan & Roy, Brane & Rina (Rosinante), Jan & Rea ter Dani & Raya - za kar se jim seveda iskreno zahvaljujemo. Poleg njih se je pregleda udeležil tudi naš domači team Tanja & Naya. Prav vsi so se odlično pokazali, bili sproščeni, pogumni, radovedni, živahni, brez problema so se pustili pretipati/izmeriti/pregledati zobovje... kljub tremi lastnikov :) .. in to je tudi najpomembnejše - imeti hovija s stabilnim karakterjem in dobro socializiranega, da ga lahko brez skrbi s seboj vzamemo povsod. Fotografij je nastalo veliko, objavljamo jih le peščico, več pa si jih lahko pogledate tukaj - GALERIJA

Rocco ex Horto Albo

Rufus ex Horto Albo

Roy ex Horto Albo

Rosinante ex Horto Albo

Rea ex Horto Albo

Raya ex Horto Albo

Naya - Enormous Surprise Surprise

Tako kot vedno, smo tudi tokrat združili "obveznost" z zabavo. Trudimo se, da naše pse čim večkrat po razstavi (kjer smo sicer povprečno le 2h, in naši psi ne kažejo nobenega stresa ter se prav nastavljajo tujcem za čohanje) ali drugi obveznosti peljemo do kakšne reke ali jezera na divjanje. Pregled mladih psov je potekal v Velenju, tik ob jezeru, zato smo to tudi izkoristili.

5.10.2019 KLUBSKA RAZSTAVA ČEŠKEGA HW KLUBA

Naš češki team, Nicola & Reiwa, se je udeležil klubske razstave na Češkem. Reiwa, se je predstavila v razredu mladih in je v konkurenci osmih mladih psičk zasedla odlično tretje mesto. Ponovno je bila najmlajša v razredu. V parih sta Reiwa & Amaro zasedla drugo mesto! Iskrene čestitke Nicoli! Zelo smo ponosni.

28. in 29.9.2019 CAC CRIKVENICA IN CAC OPATIJA

Tako kot v Karlovcu, smo tudi tukaj sodelovali prvič. Čeprav je bila vremenska napoved izredno slaba, se je v zadnjem dnevu le spremenila na bolje in pravzaprav si boljšega vremena ne bi mogli želeti. Sama lokacija razstave v Crikvenici po mojem mnenju ni ravno najboljša, čeprav je bila sama organizacija dobra. Predstavilo se je 5 hovawartov iz Slovenije, Hrvaške in Madžarske, kar je za hrvaško državno razstavo zelo veliko. Naya je osvojila oceno odlično 1, CAC in BOB, Riva odlično 2, r.CAC. Po kosilu smo se odpravili v Lovran, kjer poteka razstava CAC Opatija. Naš apartma je bil od razstavišča oddaljen manj kot pet minut hoje, kar je bilo res super. Iz balkona smo imeli krasen razgled na vrt, morje in velik "nasad" kivijev, najspodbudnejše pa je bilo to, da so bili tako lastnica, kot preostali gostje navdušeni nad Rivo in Nayo. V nedeljo smo se predstavili zelo prijaznemu sodniku, gospodu Željku Žilniku, ki je Nayi dodelil oceno odlično 1, CAC, Rivi pa odlično 1, CAC, BOB. Z osvojenimi kandidaturami v Karlovcu, Crikvenici in Opatiji je Naya postala Hrvaška razstava prvakinja!

22.9.2019 SVOD MLADÝCH, KOLÍN - SENDRAŽICE

Nicola in Reiwa sta se udeležili češkega PMPja (pregleda mladih psov) in ga opravili s super oceno. Od 53 mladih hovawartov na PMPju sta tako dobro oceno, kot Reiwa, prejela le še dva druga psa. Bravo, iskrene čestitke! Prilagamo še nekaj novejših fotk Reiwe.

21. in 22.9.2019 CACIB KARLOVAC

Sezona razstav se nadaljuje... tokrat v Karlovcu. Letos smo to razstavo obiskali prvič. Lani so zamenjali lokacijo razstave na precej bolj všečno kot prej, tako da smo se letos odločili sodelovati. Prvi dan smo predstavili Rivo in Nayo, drugi dan pa le Nayo. Sodnica iz Irske, Sarah Burns, je bila kar precej stroga (tudi do baby in puppy razreda) in nekateri psi so morali predstavitev ponavljati tudi po trikrat, da je bila zadovoljna z videnim. Riva in Naya sta lepo sodelovali, in prejeli lepe opise, ocene pa ravno tako, kakor smo jih tudi potrebovali; Naya odlično 1, CAC, CACIB, BOB in Riva odlično 1, CAC, RCACIB. Drugi dan se je španskemu sodniku Juanu Carrero Naveda predstavila le Naya, ki je prejela oceno odlično 1, CAC, CACIB, BOB.

15.9.2019 CAC DOLNI BENEŠOV & CAC OLOMOUC

Nicola in Reiwa sta se udeležili dveh razstav, tokrat zelo blizu njunega doma. Reiwa se je tokrat prvič predstavila v razredu mladih, stara le nekaj dni več kot 9 mesecev. V konkurenci šestih precej starejših psičk je zasedla tretje mesto z odlično oceno (V3/6). Glede na starost in dejstvo, da je Reiwa trenutno brez dlake (posledica gonitve) je to zares super rezultat. Tudi na razstavi CAC Olomuc sta se v ringu predstavili čudovito in si prislužili oceno odlično 1, JCAC. Iskrene čestitke!

7.9.2019 SPECIALNA RAZSTAVA HWKS & CACIB GRADIŠKA

Ta vikend za nas ni bilo počitka. V soboto smo se udeležili Specialne klubske razstave v Domžalah, v nedeljo pa razstave CACIB Gradiška. Za nami je bilo 600km in 3 ure čakanja na meji, a vendar odlični rezultati naših psov.

V soboto smo se Specialne klubske razstave udeležili s sedmimi našimi psi - Rocco, Roy, Rufus, Rea, Raya, Riva in Naya. Razstava je bila tokrat prvič organizirana samostojno, na dobro poznanem poligonu KD Domžale. Sodila je gospa Kirsten Wesche in skupno se ji je predstavilo 30 hovawartov iz treh držav. Naša mladina je le dober teden pred razstavno dosegla spodnjo starostno mejo za razred mladih. V razredu mladih samcev so se tako predstavili in dosegli naslednja mesta; Rufus (1/5), Rocco (4/5) in Roy (5/5), v razredu mladih samic pa Rea (1/2) in Raya (2/2). Naslednja se je v razredu vmesnih predstavila Naya, ki je zasedla prvo mesto (1/1), CAC in kasneje postala druga najlepša samica. Sodnica je bila vidno navdušena nad njo. Najdlje je na svojo predstavitev čakala Riva, ki je v razredu prvakov zasedla odlično drugo mesto (2/5) in r.CAC. V parih sta se predstavila tudi Riva & Rufus, ki sta zasedla 1.mesto.

Ne glede na dosežene ocene pa smo najbolj ponosni na obnašanje naših psov. Vsi so bili zelo prijazni do sodnice, se brez problema pustili pretipati, pregledati zobovje, bili sproščeni v ringu… seveda bo določene stvari potrebno še vaditi in izpiliti, a vaja dela mojstra. Hvala, da ste prišli in pokazali naše pse.

V nedeljo pa nas je čakala že nova razstava. Tokrat smo dom zapustili le z Nayo v avtu, Riva in Aron (Rufus) pa sta lahko še naprej uživala v spancu. Skoraj 3h kasneje smo prispeli na prizorišče razstave CACIB Gradiška. Že v petek sem občudovala fotografije pripravljenih ringov ampak v živo me je organizacija razstave še bolj fascinirala. Brez dvoma je to najlepša razstava, ki smo jo do sedaj obiskali. Marsikomu bi lahko bila za zgled! Naya je prejela oceno odlično 1, CAC, CACIB, BOB.

1.9.2019 ARON NA POČITNICAH & OBISK IZ POLJSKE

Dva tedna nam je družbo delal Aron (Rufus ex Horto Albo). Odlično se je ujel z Rivo in Nayo, tako da skupno bivanje ni predstavljalo nobenega problema. V tem času nas je obiskala tudi Anna, vzrediteljica Rive in Naye. Prav lepo jih je bilo videti skupaj in brez problema je Anna preživela vikend pri nas doma, čeprav se psi (predvsem odrasle samice) med seboj niso poznali - to je namreč izvedljivo le z zelo stabilnimi karakterji. In če še kdo ne ve, kako izgleda igra hovawartov.... no, takole:

25.8.2019 CAC TRBOVLJE

25.8. smo se z Rivo in Nayo udeležili državne razstave CAC Trbovlje, kjer je hovawarte sodil gospod Boris Baič. Lepa razstava in dobra organizacija, sojenje sodnika pa (žal) po pričakovanjih; Riva CAC v prvakih in Naya CAC v vmesnem razredu.

20.8.2019 MLADINA JE STARA SKORAJ 9 MESECEV

Le kam čas beži... Naši "R" mladički so stari že skoraj 9 mesecev. Njihove družine nam vsakotedensko poročajo in pošiljajo fotografije ter videe. Hvala vam! Veseli smo, da ste z "mladiči" tako zadovoljni in da tolikokrat pohvalite njihov karakter. S klikom na fotografijo se vam izpiše tudi ime psa.

Za začetek - naše 3 črnorjave samičke - Rubin, Raya in Rea.

... in še 3 črne - Rina, Reiwa in Rubia

Črni samci - Rhodos, Rocco, Rufus, Rubik

in dva videoposnetka - Rio - ter eden Rio & Rubin

ter naš črnorjavi samec edinec - Roy

15.8.2019 ROY NA OBISKU

Roy in njegova družina so del dopusta preživeli v "naših koncih". Seveda te priložnosti za srečanje nismo zamudili in tako smo se skupaj odpravili na sprehod / plavanje / tipično hovi divjanje. Pridružila sta se nam tudi Jan & Rea. Vsi štirje so se med seboj takoj "poštekali" in sledile so igre brez meja. Veseli smo, da se naši psi med seboj tako odlično razumejo. Roy je pravi nežni velikan, lepo vzgojen in izjemnega karakterja.

13.8.2019 CACIB GRADISCA D'ISONZO, ITALIJA

Naša Naya je dosegla starost pri kateri je lahko predstavljena v razredu vmesnih (15+ mesecev)in odločitev je padla, da jo prvič v tem razredu pokažemo na mednarodni razstavi v Italiji. Razstavo CACIB Gradisca d'Isonzo smo obiskali že lani in bila nam je zelo všeč. Nič drugače ni bilo letos. Krasna razstava, veliko sence, ringi primerno veliki, celo bazenčki za pse so bili postavljeni - lahko bi bila marsikateremu organizatorju za dober zgled! Letos smo se razstave udeležili le en dan, v soboto, hovawarte pa je sodil gospod Joao Vasco Pocas iz Portugalske. Naya je bila v ringu zelo suverena, sproščena, sodelovala je odlično in si prislužila oceno Odlično 1, CAC, CACIB, BOB. Cilj dosežen, osvojili smo to, po kar smo prišli.

30.6.2019 CACIB ROGLA II

Tako kot lani in predlani, smo se tudi letos udeležili mednarodne razstave CACIB Rogla. Tokrat smo sodniku gospodu Darku Drobnjaku pokazali našo Reo in Rivo. Rea je v razredu mladičev dosegla oceno zelo perspektivno 1, puppy BOB. S to razstavo je tudi zaključila svojo razstavno kariero dokler ne bo dovolj stara za razred mladih. Riva je v razredu prvakov bila ocenjena z odlično 1, CAC, po primerjavah pa tudi s CACIB in BOB. Najzahtevnejši pogoj za dosego veleprvaka Slovenije je tako dosežen.

In še nekaj utrinkov Rive, Naye in Ree.

22.6.2019 NAYA JE OPRAVILA IZPIT IPS A

22.6. sva z Nayo uspešno zaključile šolanje po programu A. Na izpit smo se člani kluba K-9 odpravili v KD Grosuplje. 3 mesece rednih tečajev, veliko pasje igre in druženja s pasjimi sošolci je za nami. Bile sva na vrsti kot drugi »naš« K-9 par. Cel program sva oddelali odlično, le z eno manjšo napako, ki naju je stala 2 točk. Sodnik Miran Marš je za najino delo imel same pohvale. Odlična navezanost, odlična pozornost, zelo vesela in temperamentna psička so bile njegove besede. Izpit sva zaključile z 98 točkami od možnih 100.

9.6.2019 RUBIA

Iz Nizozemske smo prejeli krasno novico. Naša Rubia, sedaj Noortje, se je udeležila Nizozemske klubske razstave in bila ocenjena z Zelo perspektivno 1, puppy BOB! Prejela je tudi krasen opis. Njeni lastniki pa so bili najbolj veseli njene sproščenosti, saj je bila to za Noortje prva razstava. Iskrene čestitke!

9.6.2019 Riva je postala Mednarodna razstavna prvakinja (INT. CH. C.I.E.)

Šest mesecev po kotitvi je naša Riva zopet v razstavni formi - po leglu psička namreč izgubi skoraj vso dlako, posledično pa potrebuje čas da se lahko zopet pokaže v razstavnih ringih. Odličitev ja padla da z Rivo ponovno obiščemo obmorsko razstavo CACIB Umag. Organizator je že lani zamenjal lokacijo razstave, in sicer iz krasnega parka z obilo naravne sence na travnik ob morju, brez naravne sence. Škoda. Dva dni kasneje sva se z Rivo udeležili še madžarske razstave CACIB Komarom. Razstava sicer poteka tri dni, mi pa smo se je udeležili le drugi in tretji dan. Zelo lepa razstava v notranjosti trdnjave Monostor, ogromni šotori so nudili senco vsem udeležencem in prostora je še ostajalo. Kot zanimivost naj še zapišem, da je CACIB Komarom II sodil priznani norveški sodnik Arne Foss, in od vseh hovawartov je odlično oceno prejela le Riva. Zelo podobno je bilo tudi naslednji dan pri predsedniku Kinološke zveze Moldavije, gospod si je fotografiral le Rivo in za BOB nismo tekli niti celega kroga, ko je odločitev že padla. S spodaj navedenimi rezultati je Riva še pred svojim 3. letom izpolnila pogoje za dosego novega prvaštva - MEDNARODNA RAZSTAVNA PRVAKINJA

CACIB Umag: razred prvaki; Odlično 1, CAC, CACIB, BOB

CACIB Komarom II: razred prvaki; Odlično 1, CAC, CACIB, BOB, CQ

CACIB Komarom III: razred prvaki; Odlično 1, CAC, CACIB, BOB

26.5.2019 CAC HRUŠICA IN NORENJE V SAVI BOHINJKI

V nedeljo, 26.5. smo se udeležili državne razstave CAC Hrušica. Že dolgo časa nismo bili na tej razstavi, tokrat pa smo jo obiskali kar številčno. V puppy samcih se je predstavil Aron (Rufus), v puppy samicah Raya in Rea, v vmesnih samicah pa naša Naya. Vse skupaj je bilo na razstavi 8 hovawartov, katerim je sodil avstrijski sodnik Otto Schimpf. Vsi mladiči so se pokazali zelo lepo. Vesela sem, da so na razstavi in gneči tako sproščeni, odprti do tujih oseb, skratka popolnoma neobremenjeni s pestrim dogajanjem okoli sebe. Naya je osvojila še tretji (zadnji) PRM in je tako osvojila šampionat Mladinska prvakinja Slovenije v lepoti.

Rufus ex Horto Albo: razred puppy; Zelo perspektivno 1

Raya ex Horto Albo: razred puppy; Zelo perspektivno 1

Rea ex Horto Albo:razred puppy; Zelo perspektivno 2

Enormous Surprise Surprise:razred mladi; Odlično 1, PRM, Best female

Po koncu ocenjevanja smo se zapeljali do Alenke in Bluja in skupaj smo pot nadaljevali do skrite "plaže" ob Savi Bohinjki. Po vročem delu dneva na razstavnem prizorišču so se psi lahko ohladili, medsebojni igri ni bilo videti konca, uživali so v valjanju po mivki, Aron je prvič plaval, izgubili smo tudi Blujevo najnaj žogico... :)

17.5.2019 RUFUS

V zelo deževnem tednu mi je celo uspelo dočakati eno sončno popoldne. Le tega sem preživela v družbi Manje in Arona (Rufus ex Horto Albo). Težko je opisati to njegovo neizmerno veselje in ni lepšega kot videti, v kakšnem lepem spominu imajo mladiči svoje vzreditelje. Odpravili smo se na foto-sprehod in na tem mestu moram pohvaliti njegovo lastnico (Aron je njen prvi pes) saj je Aron izjemno lepo vzgojen in poslušen.

11.5.2019 RIO IN RUBIN

Rio in Rubin skupaj uživata na sprehodu in plavanju skoraj vsak dan. Trije posnetki so sicer še aprilski, zadnji pa je "čisto frišen". Rio je popolnoma osvojil še svoj počitniški dom in plažo v Nici. Z Ruby pa se "namakata" v Lac du Riou. Počasi postajata prava raziskovalca Azurne obale.

11.5.2019 SPECIALNA RAZSTAVA ZA HW, ČEŠKA

Nicola se je z Reiwo udeležila specialne razstave za hovawarte, organizirane s strani Češkega hovawart kluba, sodila je ga. Holder. Reiwa se je predstavila v razredu najmlajših in kasneje skupaj z Amarom v parih.

Reiwa ex Horto Albo, razred najmlajši; Zelo perspektivno 1/3 | Reiwa in Amaro, pari; 3. mesto

6.5.2019 ROCCO

Rocco je svoje prve prvomajske praznike preživel na morju. Z družino je teden dni užival na Pagu.

29.4. - 6.5.2019 PRVOMAJSKI PRAZNIKI

Prvomajske praznike smo tokrat preživeli drugače kakor leta prej. Tokrat je padla odločitev da obiščemo Noortje in Ralpha, ki živita na Nizozemskem. Prvi dan smo preživeli v družbi Ralpha (Rhodos ex Horto Albo), Michiela in Marcela. Glede na to, da je Ralph njun prvi mladiček in tudi prvi hovawart sem bila prijetno presenečena nad navezanostjo, vzgojo in tudi nad poslušnostjo Ralpha. Lepo, zelo lepo. Pravita, da je Ralph tako "easy-going" mladiček, da ga obožujejo preprosto vsi.

Na Nizozemskem živi tudi Rivin brat - Enormous Only the Lonely - in ko je njegova družina izvedela za naše potovanje, so nas povabili, da nekaj dni preživimo pri njih. Žal je Riva zaradi gonitve ostala doma, a jaz sem vseeno imela željo (ponovno) videti Janssena. Krasna družina in Janssen prečudovit. Seveda brez resnega foto-sprehoda ni šlo.

Večji del potovanja smo preživeli na otoku Texel, kjer je doma naša Noortje (Rubia ex Horto Albo). Na trajektu smo ugotovili da smo edini s tujo registrsko oznako, ki potujemo na otok. Zelo zanimiv otok, le par večjih naselij (na celem otoku je le en semafor), zelo lepo urejene kolesarske poti, ogromno ovac (Texel pasme), kilometrske mivkaste plaže in sipine (ena tretjina otoka je naravni rezervat). Najbolj znana točka otoka je zagotovo severna plaža s svetilnikom iz 19. stoletja. Otok je znan tudi po gnezdenju ptic, saj na otoku ni lisic ali ostalih plenilcev. Z Noortje in njeno družino smo preživeli kar veliko časa, prehodili smo najbolj znane dele otoka, iskali polja tulipanov in uživali na neskončni plaži na severnem delu otoka. Tudi ona je bila vesela našega obiska, sploh pa igračk, ki smo jih prinesli kot darilo. Še vedno obožuje biti nekje višje in si ogledovati okolico. Je zelo prijazna, živahna, igriva in ima izrazit plenski nagon. S Stephanom pridno hodi v šolo in izpit prve stopnje je opravila z odliko (najboljše izveden izpit celotne skupine).

Preostale dni smo raziskovali otok, obiskali ZOO Texel (predvsem zaradi "sveta metuljev"), Ecomare Texel - zavetišče za tjulnje in morske leve & akvarij ter okušali lokalne specialitete v znanih "Beach Pavillion" restavracijah.

21.4.2019 ROY IN RINA

Po končanem ocenjevanju smo obiskali dva mladiča iz našega "R" legla. Le nekaj minut od razstavišča domuje Roy (Roy ex Horto Albo). Skupaj smo se odpravili na sprehod, psi so uživali v družbi drug drugega, se lovili, valjali in plavali. Veseli nas, da se Roy tako krasno razvija - tako telesno, kot tudi karakterno.

Preostalo pot domov smo malenkost prilagodili, da smo obiskali še Rino (Rosinante ex Horto Albo). Zelo se nas je razveselila, seveda pa tudi mi nje. Tako zelo prisrčna, prijazna in polna energije.

21.4.2019 CACIB POHORJE

V nedeljo, 21.4.2019, smo se udeležili razstave CACIB Pohorje. Z nami sta tokrat bili Naya in Rea, predstavili sta se slovaškemu sodniku Tiborju Havelki.

Enormous Surprise Surprise "Naya", razred mladi; Odlično 1, PRM, JBOB

Rea ex Horto Albo, razred najmlajši; Zelo perspektivno 1, Minor puppy BOB

10.4.2019 CAC OSTRAVA (CZ)

Tudi Reiwa je 7.4. imela svoj "razstavni krst". Nicola se je z njo udeležila razstave CAC Ostrava. Reiwa se je v ringu pokazala kot prava profesionalka - od tako izkušene lastnice je bilo to tudi pričakovano - in si prislužila oceno Zelo perspektivno 1, najlepši najmlajši hovawart. Iskrene česttke!

10.4.2019 SPECIALNA RAZSTAVA HWKS

V nedeljo, 7.4., smo se udeležili Specialne razstave organizirane s strani Hovawart kluba Slovenije. Sodila je gospa Cvetka Bogovčič (SLO), mi pa smo svoje pse predstavili v razredu najmaljši in mladi. Med samčki sta se v razredu najmlajših predstavila Manja & Aron (Rufus)ter Marta in Rocco. Oba sta se odlično obnašala v ringu, predstavila sta se lepše kot marsikater odrasel hovawart. Med samičkami pa smo imeli predstavinico v razredu najmlajših - Reo ter v razredu mladih - Nayo. Tudi onidve sta se odlično odrezali v ringu. Z Nayo sva za junior BOB tekli supaj s samcem, ki je bil izbran za najboljšega samca, in po dveh krogih teka in diagonale je naziv JBOB pripadal nama. Za vse tri mladičke je bila to prva razstava, zato smo bili še toliko bolj ponosni nad doseženimi rezultati in opisi. Iskrena hvala Manji, Marti, Janu in Aniti, da so se skupaj z nami udeležili razstave. Bili ste preprosto odlični. Rezultati:

Rocco ex Horto Albo: Zelo perspektivno 1

Rufus ex Horto Albo: Zelo perspektivno 2

Rea ex Horto Albo: Zelo perspektivno 1, Minor puppy BOB

Enormous Surprise Surprise "Naya": Odlično 1, PRM, JBOB

22.3.2019 VSI MLADIČKI SO V NOVIH DOMOVIH

Vsi mladički so odšli v nove domove. Nekateri že pri 8. tednih, drugi par tednov kasneje zaradi različnih uvoznih pravil držav. Polovica mladičkov je našla svoj dom v tujini. Pet mladičkov živi pri družinah, kjer so že imeli oziroma imajo še enega hovawarta. Devet mladičkov živi pri družinah, kjer je vedno nekdo doma. Od vseh lastnikov zelo pogosto prejemamo fotografije in video posnetke ter "poročila" kako se imajo. Kaj lepšega bi si sploh lahko želela. Vsi mladički so si tako karakterno, kot tudi po izgledu, precej podobni. Zelo enotno leglo.

ROSINANTE: Prva je od doma odšla "zelena" Rosinante, sedaj klicno Rina. Doma je v okolici Litije in vsakodnevno poskrbi da Alenki, Branetu in Alešu ni dolgčas. Rina je zelo živahna psička, naša mala energijska bombica, sicer pa zelo prijazna in prava mala raziskovalka - tudi oči je odprla prva. Vedno je zaspala zadnja, in v iskanju popolnega mesta za spanje uspešno budila vse druge. Alenka zna zelo izvirno zaposliti male možgančke s pomočjo interaktivnih igrač in Rina postaja že prava mojstrica misije "Kako do priboljška?".

RUBIN; Ime za našo "pinki" samičko je izbrala Alenka, Blujeva lastnica. Ruby sedaj živi z Davidom & Rachael in je tako članica britanske družine, ki živi v Franciji. Družbo ji delata bernska planšarka Poppy in španjelka Chip. Je živahna samička z izjemnim apetitom, a v spominu nam bo ostala kot najbolj cartast mladiček v leglu. Izjemno je uživala v naročju, vedno obrnjena na hrbet in tako je velikokrat tudi zaspala. Raznežena v naročju ampak mali divjak na playgroundu. Bratca / sestrico je lovila tudi čez celo igrišče, da je vrnila "milo za drago". Ruby in Rio živita le nekaj kilometrov narazen, zato uživata v vsakodnevnih skupnih sprehodih.

RUBIA: Naša temno modra samička, skotena kot zadnji mladiček, sedaj sliši na ime "Noortje" in živi na prečudovitem otoku Texel na Nizozemskem. Njena družina - Martine, Stephan in Koen - je komaj dočakala dan, ko so jo lahko odpeljali domov. Družbo ji dela Balou, tri leta stara črnorjava hovika, s katero sta se super ujeli in že spita skupaj. Rubia je bila prav poseben mladiček, vedno je želela biti nekje višje, na igrišču je bil njen najljubši "plac" na štoru. Sedela je na njem in opazovala. Bila je prava mojstrica plezanja, samo ona je namreč znala v sekundah preplezati 85cm visoko stabilno ograjico v sobi. Skupaj z družino že raziskuje Texel, uživa na kilometrskih plažah in pri igri z Balou.

RAYA: Raya, naša rumena samička, je našla svoj kavč pri Tanji in Danilu v Velenju - psarna Časova. Po videzu nas je Raya najbolj spominjala na svojega očeta Bluja. Je zelo živahna, neustrašna, igriva in odprta do ljudi, od vseh samičk pa je bila tudi najbolj odlakana. Bila je edina, ki je na vsak način želela doseči moj čop in vzeti gumico. Družbo ji delata Isa in Dina Časova, in kot pravi Tanja, Rayi nikoli ni dolgčas, saj je vedno ena izmed njiju pripravljena na igro.

REIWA: Reiwa je prvo skotena samička z vijolično ovratnico. Tudi Reiwa je bila precej živahna samička, mali požeruh, karakterno podobna Rivi, največkrat pa smo jo našli spati v žogicah. Odpotovala je na Češko, k Nicoli, ki je Reiwo čakala kar dolgo časa. Bila je ljubezen na prvi pogled in Nicola je do doma ni izustila iz rok. Družbo ji dela dobro poznan vzrejni samček Amaro Carpathia Heart in akita Giri. Amaro in Reiwa sta že pravi team, to so igre brez meja in Amaro "trpi" vse Reiwine neumnosti in napade. Nicola z Reiwo že pridno hodi v šolo, začenjata tudi s treningi sledenja.

REA: Jan in Anita sta na Reo čakala skoraj eno leto. Z menoj sta se udeležila razstave in vzrejnega pregleda, skupaj smo hodili na sprehode z Rivo in Nayo. Končno se jima je uresničila želja in oranžna samička sedaj kraljuje v njunem domu, le 10 km oddaljenem od nas. Rea je karakterno zelo na easy - sproščena, firbčna, živahna, zelo odprta do ljudi, prava cartika. Je zelo požrešna, zato ji gre iskanje priboljškov v interaktivnih igračah in "šnofki" dobro od tačk. Jan z njo že hodi v šolo, na izlete v mesto in redno obiskujeta tudi nas.

RUFUS: Rufus (črna ovratnica), sedaj Aron, živi v Ljubljani pri Manji in Gašperju, družbo pa mu delata tudi dva mucka. Manja si je že od malega želela svojega psa in pri nas na mladička čakala eno leto. Čeprav je bila njena prvotna želja črnorjav samček, se je želja ob pogledu na črne samčke kar hitro spremenila. Aron je bil med vsemi samčki najtežji, bolj umirjenega karakterja, vendar zelo igriv in firbčen. Skupaj že hodita v šolo, spoznavata okolico hiše in Ljubljano. Tudi on je zelo spreten pri iskanju priboljškov v "šnofki" in ostalih izzivih, s katerimi Manja poskrbi, da mu ni dolgčas..

RUBIK: Rubik je bil zadnji skoteni samček, enajsti po vrsti. Zelo poseben mladiček, sicer med večjimi samčki ampak zelo nežen, bolj umirjen vendar primerno igriv ter zelo odprt do ljudi. Nikoli ni grizel rok, vedno je samo lizal. Ko je prišel čas njegove akcije je tekel v krogih po igrišču, drugi mladiči pa so ga poskušali ujeti. Večinoma brez uspeha, saj je bil zelo hiter. Družina, ki je čakala nanj, je na prvo mesto postavila karakter in moja odločitev za njih - predvsem zaradi majhnih otrok - je bil ravno samček z rjavo ovratnico. 11 ur dolg let v nov dom je prestal brez problema, bolj je skrbelo mene, čeprav sem vedela, da je z AnimalsFirst v dobrih rokah. Rubik tako kraljuje v Torontu (Kanada) in uživa v družbi Riaza, Galiene, Olivie in Ronina. Redno prejemamo prečudovite video posnetke Rubika z Olivio in Roninom - res so pravi "dream team". Rubik je njihov tretji hovawart in Riaz ne more prehvaliti njegovega karakterja.

ROY: Roya spremlja prav posebna zgodba. Naš edini samček črn z ožigi, "ciklamček", kot smo ga klicali zaradi barve ovratnice. Ime je dobil po svojemu dedku. Veliko zanimanja je bilo zanj, tako iz Slovenije, kot iz tujine, a nekako pri nikomur nisem začutila da je tisti "ta pravi". Včasih pa se življenje nepričakovano zasuče in mnogo prezgodaj izgubimo svojega ljubljenčka, kar se je zgodilo tudi Bojanu in Marici. Čeprav je Roy v času njunega klica že imel zagotovljen dom v tujini, so me zadnji teden pred odhodom začeli prešinjati dvomi, če je to res to. Po obisku Bojana in Marice je odločitev hitro padla in Roy je tako postal Mariborčan. Prepričana sem, da boljše odločitve ne bi mogla sprejeti. Roy je že pravi kolega z njihovo mucko, spoznal je že domače zajčke, pogumno raziskuje okolico in se vozi na krajše izlete. Bojan ga večkrat pohvali kako neverjetno nežen je do njihovega vnuka.

ROCCO: Rocco si je Marto izbral sam. Naš turkizni samček ji je namreč tako vztrajno lezel v naročje, da je bilo kar kmalu jasno, kdo bo z njo odšel na Jezersko. Tudi Marta spada med lastnike, ki so domov odpeljali mladička druge barve, kot prvotno željeno. Družbo mu dela seniorček Reks, nemški ovčar. Izredno lepo je sprejel novega člana družine in skupnih vragolij ne manjka - zelo smo veseli, da je tako. Rocco in Marta vsakodnevno odkrivata lepote Jezerskega (in ostalim lastnikom v FB skupini delata "lušte" s krasnimi fotografijami), obiskujeta malo šolo in Rocco že, kot pravi hovi, čuva domače dvorišče.

RIO: Rio je naš prvo skoteni mladiček. Je zelo živahen samček, obožuje prenašanje predmetov - to je očitno tudi na fotografijah, saj skoraj na vseh nekaj drži v gobčku. Ni mladič, ki bi se v določeno situacijo brezglavo zaletel - situacijo premisli in se zadeve loti na svoj način. Pogumen vendar mislec. Rio je odpotoval h Kathrini in Johnu v Francijo. Njegov dom je le sedem kilometrov oddaljen od doma Rubin in je, prav tako kot ona, postal član britanske družine. Njegova izjemna živahnost se odlično ujema s športnim stilom njegove družine - takšno družino smo si zanj namreč tudi želeli. Skupaj z Rubin raziskuje lepote francoskega Ribiersa.

RHODOS: Rhodos, sedaj Ralph, uživa na Nizozemskem pri Marcelu in Michielu. Čeprav Ralph ni njun prvi pes, pa je njun prvi mladiček, zato jima to predstavlja nov izziv oziroma izkušnjo. Dolgčas jim zagotovo ni. Ralph je zelo pogumen samček, zelo odprt do ljudi, prijazen do vseh psov in je pravi raziskovalec - zanj noben sprehod ni bil dovolj dolg, po koncu sprehoda je vedno čakal pri ograji da "gremo še!". V leglu je vedno poskrbel, da so bile vse posodice po obroku počiščene do zadnje pikice. S svojim karakterjem je naredil poseben vtis tudi na inštruktorico v pasji šoli, na kar sta njegova lastnika bila zelo ponosna. Kot pravi Michiel "everybody loves him".

22.3.2019 REIWA

Nicola se je z Reiwo udeležila "delovnega vikenda" na Slovaškem. Njuni začetku poslušnosti, sledenja in igre z markerjem izgledajo zelo obetavno.

22.3.2019 HWKS UČNA URICA

HWKS je organiziral učno urico. Udeležili smo se je tudi mi z Nayo in štirje naši mladički - Rocco, Rufus "Aron", Rea in Raya. Pridno smo vadili za prihajajočo razstavo - tek, vaja "stoj", pregled zobovja in telesni pregled. Po ring treningu smo povadili še odpoklic s pomočjo skupine ljudi.

5.3.2019 OBISKALI SMO REO

Z mladički smo obiskali Reo, ki živi zelo blizu nas. Skupaj smo se odpravili na sprehod in igri ni bilo videti konca. Vsekakor še ena zelo pozitivna izkušnja vožnje z avtomobilom. Celotna galerija: Sprehod z Reo

5.3.2019 10/11/12 TEDEN

Trenutno so z nami le še mladički, ki bodo živeli v tujini. Na Češko je sicer že odšla vijolčina samčka, Reiwa. Z nami pa še uživajo Rubik, Rhodos, Rio, Rubia in Rubin. Pravzaprav obveznosti ni nič kaj manj, saj zelo veliko časa preživimo z mladički in nagrajujemo socializacijo.

Več o leglu in galerije po tednih: "R" leglo ex Horto Albo

Sprehodi po domači vasi so stalnica, spoznavamo okoliške travnike, gozd, šoping center, trgovine za male živali in center mesta. Pravi mali pogumneži. Rubika navajamo na boks, saj ga čaka zelo dolg let v nov dom. Naya se vse raje igra z njimi, medtem ko Riva le opazuje od daleč in raje nadzoruje okolico.

5.3.2019 7/8/9 TEDEN

Zadnji trije tedni, ki so jih mladički preživeli skupaj so bili zares pestri. Zelo veliko časa smo preživeli zunaj. Kar neverjetno, kako mila je bila letošnja zima,zares idealna za mladičke. Le dva ali tri dni smo imeli krajše plohe, a nič zato, tudi na dež se morajo mladički navaditi. Nadaljevali smo z rednimi obiski in začeli s sprehodi po domači vasi. Obiskali sta nas Alenka (lastnica očeta mladičkov) in Vesna (vzrediteljica očeta mladičkov). Alenka je za vse mladičke prinesla igračke, katere smo kasneje "spakirali" mladičkom za v nov dom. Sprehode smo začeli najprej skupaj z Rivo, po dva mladička naenkrat, kasneje bez nje, nato pa smo sprehajali vsakega mladička posebaj. Veseli so bili vseh oseb, ki smo jih srečali na sprehodu, srečevanje z drugimi psi tudi ni bil noben problem, prav tako avtomobili. Živimo blizu železnice in mladičke na sprehodu ni ganil niti par metrov oddaljen glasni tovorni vlak ali piskajoči potniški vlak. Vsak teden smo jim dodalaji nove igrače, predmete, šumeče podlage, predvajali smo jim najrazličnejše posnetke iz YouTuba - oglašanje živali, mestni vrvež itd. Obiskala nas je tudi vzrejna referentka Janja Beg, ki je bila nad mladički popolnoma navdušena. Po njenih besedah le redko kdaj vidiš, da je tako veliko leglo tako enakomerno. Opravili smo tudi cepljenje in čipiranje, zahvala gre veterinarki Ani Zaninović, ki je prišla k nam domov in uredila vse potrebno. Prav pomirjajoče je imeti support tako odlične in nežne veterinarke (preko chata je namreč spremljala tudi kotitev, stanje po vsakem mladičku in bila naš "Plan B" v kolikor bi bilo potrebno). V osmem tednu so mladički počasi začeli odhajati v nove domove, nekateri pa so ostali z nami še nekaj tednov, tako da dolgčas nam ni bilo.

Več o leglu in galerije po tednih: "R" leglo ex Horto Albo

13.1.2019 ŠESTI TEDEN

Tudi šesti teden je minil kot bi mignil. Ponovno smo imeli veliko obiskov, tako prijateljev kot bodočih lastnkov mladičkov. Zelo smo veseli, da gredo mladički v tako dobre domove. Teže lepo napredujejo - kako le ne bi, vsi so namreč pravi požeruhci - in zdi se nam, da mladički vidno rastejo. Tudi vreme nam je naklonjeno, tako da malčki vsak dan po nekaj ur uživajo v zunanjem igrišču. Vsakokrat jim družbo delata Riva in Naya, seveda smo ves čas prisotni in nadzorujemo igro, saj je Naya občasno preveč razposajena. Skratka, mi uživamo na polno!

Več o leglu: "R" leglo ex Horto Albo; celotna galerija šestega tedna se nahaja tukaj: GALERIJA 6.TEDEN; video posnetki tukaj: VIDEO "R" LEGLO

7.1.2019 PETI TEDEN

Malce zamujamo z ažurnimi objavami po tednih, a dela z mladički je zares veliko, časa za druge stvari pa premalo. Bolj ažurni smo na Facebooku - profil Tea Pavišič. Mladički vidno rastejo, postali so že zelo živahni in vse bolj so spretni ter okretni. Najlažja samička tehta 4kg, najtežji samček pa 4,8kg. Lepe teže za tako veliko leglo. Dnevno imajo 5 obrokov, za katere skrbimo, da so dovolj pestri (meso, skuta, sadje, namočeni briketi itd). Popolnoma smo jim preuredili sobo - v notranje igrišče - ta vikend pa smo postavljali tudi zunanjega. Veliko dela, angažiranosti (hvala vsem prijateljem za pomoč in rekvizite, predvsem pa novima lastnikoma Janu & Aniti) in igrišče je bilo postavljeno. Nekaj igral je še v pripravljenosti, saj jih bomo na igrišče dodali kasneje, ko mladički še malce zrastejo. Bili so tudi že prvič zunaj in prav lepo jih je bilo opazovati kako raziskujejo novo okolico in igrala. Nobenega strahu, vsa igrala so bila takoj zasedena. Kakšno veseljo. Tudi naša Naya je navdušena nad mladički, z njimi se krasno in nežno igra, Riva pa je zagotovo vesela varuške, saj njo mladički konstantno napadajo in iščejo seske, kar pa zna biti pri ostrih mlečnih zobkih zelo neprijetno. Imeli smo že ogromno obiskov, določeni dnevi so pravi dnevi odprtih vrat. Veseli smo, da je tako, saj so obiski odlična socializacija za mladičke. Riva vse obiske zelo lepo sprejme tako da je marsikdo navdušen nad njeno "skuliranostjo". Spodaj najdete povezavi na galerijo 5. tedna in galerijo mladičkov zunaj.

Več o leglu: "R" leglo ex Horto Albo; celotna galerija petega tedna se nahaja tukaj: GALERIJA 5.TEDEN & GALERIJA PRVIČ ZUNAJ ; video posnetki tukaj: VIDEO "R" LEGLO

V kolikor se zanimate za črnega samčka nam lahko pišite na tea.pavisic@gmail.com / tanja.pavisic@gmail.com ali pa nas pokličete na 041 259 578 (Tea) oziroma 031 763 612 (Tanja).


NOVICE 2021

NOVICE 2020

NOVICE 2019

NOVICE 2018

NOVICE 2017

NOVICE 2016

NOVICE 2015 - 2009Copyrights © Psarna ex Horto Albo. Vse pravice pridržane.