• slider
  • home_slider2
  • home_slider3
  • home_slider2

11.8.2021 POČASI SE POSLAVLJAMO

Sedmi teden je za nami, trenutno uživamo zadnje skupne dni. Štirje mladički odhajajo v nov dom stari 8 tednov, ostali pa zaradi pravil držav, kjer bodo živeli, ostajajo z nami nekaj tednov dlje. Končno vemo, kdo je kdo oziroma kam gre kdo. Za nami je tudi prvo cepljenje in čipiranje. Vsi mladički so bili zelo pridni in pogumni. Ponovno bo večina mladičkov živela v tujini, v Sloveniji ostajata le dva samčka (Sonic in Spyro), oba bosta tudi prva psa svojih družin. Pet mladičkov bo živelo v družinah, kjer že imajo oziroma so že imeli hovawarta.

24.7.2021 MLADIČKI RASTEJO

Naši "S" mladički pridno rastejo. Dolgo se nismo oglasili, saj nam enostavno zmanjkuje časa.

Trenutno se je končal peti teden v družbi mladičkov. Še vedno ne vemo, kdo je kdo, oziroma kdo gre kam. Počasi bo jasno tudi to. Tudi peti teden je minil v znamenju obiskov. Hvala vsem prijateljem, kateri pomagate pri socializaciji. Peti teden je tudi čas, ko mladičke posamezno - portretno predstavimo.

V četrtem tednu so mladički spoznali zunanje igrišče. Prav vsi so pogumno raziskali igrišče še prvi dan. Lepi, toplo sončni dnevi omogočajo, da so mladički cel dan zunaj. Obiski se kar vrstijo in mladički so navdušeni nad pozornostjo in vsemi rokami za čohanje. Obroki so postali bolj pestri, surovo meso, mlečne kašice, namočeni mini briketki, skuta... več fotografij je v albumu: ALBUM 4. TEDEN

V tretjem tednu smo mladičkom kotilnico povečali v notranje igrišče. Zelo hitro so osvojili vse igrače, nove podlage, zvoke... proti koncu tedna smo začeli uvajati tudi novo hrano, surovo mleto govedino, nad katero so mladički popolnoma navdušeni. Spoznali so tudi Rivo oziroma ona njih. Več fotografij je v albumu: ALBUM 3. TEDEN

V drugem tednu starosti so vsi mladički odprli učke, vse boljše so se začeli zavedati okolice, bližine bratcev in sestric, začeli so se poskusi hoje in igre. Več fotografij je v albumu: ALBUM 2. TEDEN

25.6.2021 PRVI TEDEN

Prvi teden je za nami. Mladički lepo napredujejo, pridobivajo na teži, Naya je več kot odlična mamica. Izbrali smo že imena, navedena spodaj, vendar še kar nekaj časa ne bomo vedeli čigav je kdo oziroma kdo gre kam :) vsi mladički so seveda rezervirani. Samčki imajo vijoličen, oranžen, zelen in moder trakec, samičke pa roza, rdeč, svetlo moder, rumen in lila. Več fotografij si lahko pogledate v albumu: "S" leglo - dan 5.

Imena:
Samčki: Sonic, Sven, Sagan, Spyro
Samičke: Sunny, Skyler, Siri, Sierra and Storm

20.6.2021 MLADIČKI

Naše "S" leglo je pokukalo na svet. Naya je v 6 urah brez komplikacij skotila 9 mladičkov, od tega 4 samčke in 5 samičk. Et in Naya sta poskrbela tudi za majhno presečenje, saj vsi mladički črni z ožigi. Malčki dobro napredujejo in pridobivajo na teži, Naya pa svojo novo vlogo opravlja več kot odlično.

11.6.2021 ODŠTEVAMO....

Le še nekaj dni nas loči od pričakovanega dne kotitve. Naya se počuti dobro, apetit ima izjemen, je malce bolj umirjena in se želi držati doma, zato kraljuje na domačem vrtu. Kotilnica oz. soba za mladičke je že pripravljena, tako, da čakamo le še Nayo... vse ob svojem času. Vsekakor pa komaj čakamo da spoznamo male "S" mladičke. Več fotografij: LEGLO S

11.6.2021 ELEKTRA

Naša mala Elektra je postala Italijanka. Pridružila se je družini Armani, psarna Dievelnigher. Udeležila se je že svoje prve razstave, specialne razstave italijanskega hovawart kluba, kjer je postala najlepši mladič - Best baby. Sodnik: Michael Kunze. Iskrene čestitke Annalisa & Elektra! Na prvih dveh fotografijah je Elektra stara 11 tednov.

11.6.2021 DVE NOVI VZREJNI PSIČKI

Vzrejno dovoljenje sta pridobili dve psički iz našega "R" legla, in sicer Reiwa ter Raya.

Reiwa je vzrejni pregled opravila pod okriljem Češkega hovawart kluba, saj tam tudi živi. Test karakterja je opravila več kot odlično 93/100 točk in si kot edina izmed udeležencev na vzrejnem pregledu prislužila prvi vzrejni razred. Reiwa ima opravljene naslednje zdravstvene teste: HD A/A, ED 0/0, OCD negativna, spondiloza negativna, DM N/N, lokus D D/D, oči proste dednih bolezni, ščitnica brez posebnosti, telesna ocena odlična. Iskrene čestitke Nicoli in veliko sreče na poti proti novim izzivom.

Raya je vzrejni pregled opravila pod okriljem Hovawart kluba Slovenije in je tako postala novi vzrejni up psarne Časova, Velenje. Njeno prvo leglo je planirano jeseni. Vzrejni pregled in test karatkerja je opravila odlično. Raya ima opravljene naslednje zdravstvene teste: HD A/A, DM N/N, lokus D D/D, oči proste dednih bolezni, ščitnica brez posebnosti, telesna ocena odlična. Iskrene čestitke Tanji in Danilu. Držimo pesti, da bodo letošnji plani obrodili sadove. Album njenega ZTP-ja si lahko pogledate tukaj: RAYA ZTP

30.5.2021 ŠE SLABE 3 TEDNE....

... in Nayini "S" mladički bodo privekali na svet. 40 dni brejosti je za nami. Naya se počuti dobro, še vedno razigrana in zelo aktivna. Še vedno teka za žogico, preganja ptice na sprehodu in šolske vaje oddela z velikim veseljem. Pridobila je kar nekaj kilogramov in trebušček je že dobro opazen.

29.5.2021 ROCCO - NOV VZREJNI SAMEC

9.5. je v Domžalah potekal vzrejni pregled pod okriljem Hovawart kluba Slovenije. Vzrejni pregled je odlično opravil naš Rocco, prislužil si je lepe sodniške komentarje saj je ponovno dokazal, da je njegov karakter oz. temperament zares izjemen. V vseh situacijah, ki so del vzrejnega pregled je bil popolnoma neobremenjen, živahen, vesel, pokazal je zelo izrazito igro z lastnico in markejem. Velika zahvala gre seveda tudi njegovi lastnici Marti. Ponosni in veseli smo, da lahko tako predstavimo novega vzrejnega samca iz naše psarne.

Rocco je skoten 30.11.2018, starša sta Enormous Ocean Breeze ter Blue Pinus Alpinia. Plečna višina 70cm, obseg zapestja 15cm, teža 45kg. Ugriz pravilen škarjast, zobovje je popolno, brez manjkajočega ali dvojnega zoba. Zdravstveni testi: HD A/B, ED 0/0, DM N/N, locus D/D, oči proste vseh dednih bolezni, DNA profil. Telesna ocena, CACIB Bled (B. Razpotnik): Odlično 1, CAC, RCACIB.

Working dog profil: Rocco ex Horto Albo - pedigree

29.5.2021 REIWA

Nicola in Reiwa sta več kot uspešno opravili ZZO izpit! Iskrene čestitke!

15.5.2021 NAYA PRIČAKUJE MLADIČKE

Ultrazvočni pregled je potrdil, da Naya sredi junija pričakuje mladičke. Izbrani samec, oče mladičkov, je Et Hovi-raj. Več informacij >>>

15.5.2021 ROCCO

Marta je z Roccom opravila pregled oči pri dr. Zlati Čop. Ponosni in veseli smo, da je Rocco prost vseh dednih očesnih bolezni.

28.4.2021 NAYIN BDAY

Naša Naya je praznovala svoj tretji rojstni dan. Vse naj naj!

28.4.2021 PREGLED ŠČITNICE

Marca in aprila so pregled opravile tri psičke, naša Naya (Enormous Surprise Surprise) ter Raya in Reiwa. Rezultat vseh treh testov je brezhiben, lastnicama Raye in Reiwe iskreno čestitamo!

27.4.2021 OSMI TEDEN

Osmi teden je zaznamoval odhod mladičkov v nove domove. Na naše veselje bomo z nekaterimi mladički uživali še nekaj tednov, dokler ne bodo dovolj stari za potovanje čez mejo oziroma čez lužo. Ponovno smo imeli veliko obiskov, med njimi tudi družino očeta mladičkov... Za vse mladičke smo seveda pripravili poslovilne paketke. Konec osmega oziroma v začetku devetega tedna so nas tako zapustili: Eevee, Enigma, Ebony ter Extreme.

22.4.2021 SEDMI TEDEN

Sedmi teden je bil zelo pester. Mladički so bili veterinarsko pregledani, čipirani in cepljeni. Zahvaljujemo se "naši" veterinarki Ani Zaninovič, ki je tudi tokrat mladičke pregledala kar pri nas doma.

Portreti posameznih mladičkov - teden 7 - končno vemo, kdo je kdo oziroma kdo gre kam...

Pregled vzrejne referentke smo tokrat opravili online, vsi mladički imajo pravilen ugriz, vsi pregledi srčkov so bili b.p., konice repov so anatomsko pravilne... skratka, ugotovljene ni bilo nobene pomanjkljivosti.

Ponovno se je izkazalo, da je domove po naših kriterijih v Sloveniji težko najti, zato v Sloveniji ostajajo le trije mladički. Kam bodo odpotovali preostali pa malce kasneje....

14.4.2021 ŠESTI TEDEN

Mladički že več kot odlično obvladajo igrišče, vse bolj smo uspešni pri navajanju na sobno čistočo, socializacija poteka v polnem zagonu...

Portreti posameznih mladičkov, stari so 6 tednov.

Še nekaj utrinkov... Veseli smo, da prav vsi mladički napredujejo odlično, leglo je zelo enakomerno, tako po teži, napredku, temperamentih mladičkov...

Več fotografij si lahko pogledate v albumu: "E" leglo - 6. teden.

3.4.2021 PETI TEDEN

Tudi peti teden je bil zelo pester. Sprejeli smo precej obiskov, hvala vsem našim prijateljem, ki z obiski pomagajo skrbeti za odlično socializacijo mladičkov. Obiskala nas je tudi družina Elutza, očeta mladičkov, nad videnim so bili več kot navdušeni. Uspeli smo narediti par fotografij...

Mladički so cel teden uživali v zunanjem igrišču, imeli so prvo "uradno" fotografiranje....

... spoznali so ogromno novih zvokov, vonjav... Zelo smo veseli, da so vsi mladički že prvi dan brez problema osvojili celotno igrišče in vsa igrala, vsi so zelo pogumni, zvedavi ter neobremenjujoči. Še vedno ne vemo, kdo je kdo, oziroma čigav je kdo.

Naša Naya je mladičke kar posvojila in z njimi cel dan uživa na igrišču, medtem ko Riva rajši nadzoruje okolico.

Več fotografij si lahko pogledate v albumu: "E" leglo - 5. teden + Elutz obisk.

. .

29.3.2021 ČETRTI TEDEN

Mladički so stari dobre 4 tedne. V tretjem tednu smo umaknili kotilnico in jim postavili prvo igralnico. Le to bomo kasneje še povečali, dobili bodo seveda tudi zunanje igrišče.

Vse bolj so aktivni, živahni in spretni pri igri. Že v tretjem tednu smo začeli z uvajanjem nove hrane, sedaj imajo manj kot polovico dnevnih obrokov pri Rivi. Obožujejo prav vse, razne mlečne kašice, surovo mleto govedino, namočene Starter briketke... počasi bomo začeli dodajati še kaj drugega. Še vedno ne vemo, kdo je kdo oziroma čigav je kdo, saj smo njihove karakterje šele začeli dobro spoznavati. "E" leglo - 4. teden.

. .

13.3.2021 DRUGI TEDEN

Dnevi hitro minevajo. Trenutno so mladički stari dobra dva tedna. Vsi imajo že odprte oči, opazili smo prve poiskuse igre, vse bolj so glasni in okretni. Vsi zelo lepo napredujejo, teže se gibljejo med 1,7kg - 2kg. Več fotografij je v albumu na povezavi: "E" leglo - dan 16.

. .

8.3.2021 PRVI TEDEN

Prvi teden oziroma sedaj že 11 dni je za nami. Mladički napredujejo odlično, teže se gibljejo okoli 1200g. Pri nekaterih se je odpiranje oči že začelo, preostali bodo sledili vsak čas. Prvič smo postrigli krempeljčke. Vse bolj spretno, vendar še vedno precej nerodno, kobacajo po kotilnici, prvi koraki so vse bolj stabilni. Več fotografij je v albumu na povezavi: "E" leglo - dan 11.

28.2.2021 IMAMO MLADIČKE

Riva je v noči s srede (24.2.) na četrtek (25.2.) skotila 9 mladičkov, od tega 4 samčke (vsi črni) ter 5 samičk (2 črne in 3 črne z ožigi). Kotitev je potekala popolnoma brez zapletov. Riva in mladički se počutijo odlično ter lepo pridobivajo na teži. Samčki so črn, oranžen, rumen in lila trakec, samičke pa moder, rdeč, roza, zelen ter vijolčen trakec. Več fotografij si lahko pogledate v albumu: "E" leglo - dan 2.

Imena:
Samčki: Extreme, Emil, Elliot, Epic
Samičke: Enigma, Elektra, Ebony, Eevee, Envy

19.2.2021 ODŠTEVAMO...

Le še nekaj dni nas loči od Rivine kotitve. Riva se še vedno počuti dobro, sprehode smo sicer že občutno skrajšali, njena teža trenutno znaša 47,3kg kar pomeni, da je pridobila 11kg. Sobo za mladičke oziroma kotilnico smo že pripravili, sedaj lahko samo še čakamo...

2.2.2021 PRIČAKOVANO LEGLO

Še dobre tri tedne in mladički bodo pokukali na svet. Riva se počuti dobro, navdušena je nad povečanim številom obrokov, na sprehodih je kar aktivna in še vedno ima vse pod nadzorom. Trebušček se ji že kar lepo pozna. Te dni smo opravili še en preventivni ultrazvok, ki je pokazal, da mladički lepo napredujejo. Srčki že bijejo, mladički pa postajajo vse bolj podobni kužkom. Sobo, namenjeno mladičkom, smo že začeli pripravljati (beri: pospravljati), ta teden bomo opravili vse pomembnejše nakupe... Na spodnji fotografiji, 19.1., so vidni trije mladički (več jih naenkrat nismo dobili v kader), druga in tretja pa sta posneti pred parimi dnevi. Na posnetku je zaradi velikosti tokrat le en mladiček (glava na levi strani, telo proti desni).

20.1.2021 REIWA

Nicola je z Reiwo opravila pregled oči. Veseli smo, da je Reiwa prosta vseh dednih očesnih bolezni. Čestitke!

19.1.2021 RIVA PRIČAKUJE MLADIČKE

Ultrazvočni pregled je potrdil naše domneve. Mladički so na poti, kotitev je pričakovana konec februarja. Oče pričakovanega legla je mlad, vendar zelo perspektiven samec, Elutz Grofje Celjski - klicno Luc. Ker bo to njegovo prvo leglo, ga v nadaljevanju malce obširneje predstavljamo.

Preberite več >>>


NOVICE 2021

NOVICE 2020

NOVICE 2019

NOVICE 2018

NOVICE 2017

NOVICE 2016

NOVICE 2015 - 2009Copyrights © Psarna ex Horto Albo. Vse pravice pridržane.